Uniți împotriva corupției

Este  de mult timp consacrat faptul că, anual, la data de 9 decembrie, întregul mapamond aniversează Ziua Internațională Anticorupție. Este un moment care marchează promovarea principiilor etice, legalitatea, integritatea, responsabilitatea și transparența asupra propriilor acțiuni. Este ziua care ne reamintește problematica stringentă a prevenirii și combaterii corupției. Este o dovadă vie a faptului că, la nivel internațional, se conștientizează gradul ridicat de amenințare reprezentat de acest fenomen nociv

O abatere gravă de la normalitate, corupția este parte indisolubilă a fenomenului criminal din orice societate, reprezentând un model comportamental deviant și dăunător, care se regăsește și în rândul funcționarilor publici, de orice fel. Pentru orice stat, autoritate publică sau cetățeni, corupția este extrem de periculoasă, având în vedere că este greu de depistat. Cu trecerea timpului, aceasta se dezvoltă continuu ca urmare a  „contaminării” a cât mai multor persoane. Un rol important în creșterea numerică a factorilor cu potențial mare în reducerea sa îl reprezintă conștientizarea efectelor și consecințelor corupției la nivelul întregii populații.

„Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC)” a fost adoptată la New York, în urmă cu două decenii. România a semnat documentul la data de 9 decembrie 2003 la Merida, Mexic, și a ratificat convenția, un an mai târziu, prin Legea nr. 365.

În perioada 05-09 decembrie, Organizația Națiunilor Unite a demarat o campanie pentru a marca aniversarea a 20 de ani de existență a UNCAC. Tema din acest an este „Unirea lumii împotriva corupției”, o reamintire  pentru fiecare dintre noi de a ne exprima în mod activ și de acționa împotriva acestui fenomen.  „Pe parcursul anului viitor, culminând cu IACD 2023, vom reflecta asupra unei lumi îmbunătățite datorită impulsului colectiv oferit de Convenție și, în mod esențial, asupra lacunelor care rămân pentru a ne asigura că acesta este un mecanism cu adevărat puternic în anii următori”, au declarat reprezentanțiiONU.

Campania s-a derulat și în mediul online, unde cetățenii din întreaga lume au putut folosi hashtag-urile #UnitedAgainstCorruption și #IACD2022 pe toate platformele digitale, totul pentru a face cât mai cunoscută Ziua Internațională Anticorupție.

În România, de la înființare și până în prezent, Direcția Generală Anticorupție, în colaborare cu celelalte instituții de aplicare a legii din România, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire și combatere a acestui flagel, proces ce trebuie însă continuat prin eforturi permanente la care trebuie să contribuie atât structurile statului, cât și cetățenii. Și în acest an, cu ocazia aniversării Zilei Internaționale Anticorupție, DGA s-a prezentat ca o instituție care continuă să acționeze cu fermitate pentru prevenirea și combaterea corupției atât în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a celorlalte categorii de funcționari publici.

Pentru conștientizarea riscurilor pe care le comportă săvârșirea unei infracțiuni de corupție, în mai multe județe ale țării, ofițerii de la Anticorupție au desfășurat numeroase  activități cu caracter de prevenție. 

Andrei Grigore