Conexiuni MAI solide

Cu participarea specialiștilor în investigarea criminalității economice de la nivel teritorial, în luna decembrie, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, s-a desfășurat Conferința de închidere a Proiectului „East Connection 2020”. Programul transfrontalier a fost dezvoltat în scopul gestionării cât mai eficiente a domeniului fraudei intra-comunitare, traficului cu produse accizabile, produse din tutun și bunuri supuse drepturilor de proprietate intelectuală din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina

Activitatea de investigare și probare a fraudelor este una complexă care implică, de cele mai multe ori, activitate infracțională extinsă, atât din punct de vedere geografic, cât și al competențelor legale alocate instituțiilor și autorităților publice.

Poliția Română a dus la bun sfârșit proiectul „East Connection 2020 Transnational and multidisciplinary cooperation between law enforcement authorities in countering smuggling and intra-community fraud affecting the EU budget”.

Prin implementarea sa, IGPR  și-a propus să popularizeze în rândul partenerilor din acest domeniu un standard comun de gestionare a domeniului fraudei intra-comunitare, traficului cu produse accizabile, produse din tutun și bunuri supuse drepturilor de proprietate intelectuală din România și celelalte trei țări vecine.

Pe parcursul derulării proiectului transnațional, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au organizat multiple evenimente care au reușit să aducă la aceeași masă aproape 300 de persoane.

Astfel, în perioada 28-30 martie 2022, la Sibiu, a fost organizată o conferință internațională, cu participanți de la Poliția Română, Autoritatea Vamală Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DLAF, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Europol, Interpol, Ambasada SUA din România, precum și de la companii producătoare de tutun cu sediul în țara noastră și case de avocatură cu activitate în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală.

În lunile iunie, septembrie și octombrie, în județele Vâlcea, Suceava și Bihor, au fost derulate trei workshop-uri regionale, prezenți fiind și specialiști din Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova.

Pe baza prezentărilor realizate de participanții la evenimente, la finalul activităților a fost conceput un manual de bune practici, metode și tehnici de combatere a fraudelor, prezentate din perspectiva instituțiilor de aplicare a legii, care a fost diseminat către toate entitățile participante.

Acțiunile desfășurate în cadrul Proiectului „East Connection 2020”, care a beneficiat de un buget de aproximativ 146.000 de euro, au facilitat îmbunătățirea legăturilor dintre principalele instituții ce au competențe în combaterea fraudelor atât în țară, cât și în statele din regiune.