„Conectați” doar la drum

Creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, astfel încât, un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expune dacă încalcă regulile de circulație constituie obiectivul general al Proiectului „Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, derulat de către Poliția Română

Viteza excesivă, indisciplina pietonilor și a bicicliștilor, precum și neacordarea priorității de trecere se numără printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani în țara noastră. Pe un trend ascendent se regăsesc abaterile conducătorilor auto care au alte preocupări atunci când conduc, precum utilizarea telefonului mobil pentru convorbiri, mesaje text sau accesarea rețelelor de socializare.

Desfășurată sub mesajul „Pierzi atenția. Pierzi controlul.”,  cea de-a cincea campanie realizată în cadrul Proiectului „Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, își propune să le reamintească șoferilor riscurile cu care se confruntă atunci când au și alte activități la volan, precum utilizarea telefonului mobil, fie pentru a vorbi, fie pentru a trimite mesaje text, consumul de alimente și lichide, folosirea ecranelor digitale din mașină sau a GPS-ului. Conform Raportului „European Road Safety”, realizat de către Comisia Europeană, șoferii au declarat că folosesc telefonul mobil cu funcția „mâini libere”, în timpul conducerii autoturismului, în proporție de 47,7%. Totodată, 28,6% vorbesc la telefon în timp ce îl țin în mână, iar 24,2% îl utilizează pentru a citi și trimite mesaje sau pentru social media. Utilizarea telefonului fără funcția „mâini libere” dublează riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier, în timp ce introducerea unui număr nou și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori!

Demarat la 1 iulie 2020, proiectul cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, se va încheia la data de 30 iunie 2023. Valoarea totală eligibilă a acestuia este de 31.405.057,97 lei, 85% fiind asigurat prin intermediul fondului european, iar diferența din bugetul beneficiarului.

Educația rutieră constituie un factor cheie în insuflarea unui comportament și atitudini adecvate utilizatorilor drumurilor. Este vital ca șoferii să fie conștienți de propriile limitări, de pericolele depășirii vitezei, influența alcoolului sau a drogurilor ori utilizarea telefonului mobil. La fel de importantă este și aplicarea legislației rutiere existente întrucât aproximativ 65% dintre accidentele soldate cu decese sunt cauzate de încălcări ale regulilor de circulație.

Andrei Grigore