Orașul care ne-a unit

„Cetatea e vie și până astăzi, cu multele-i cazărmi pline, din care răsună trâmbițele, comande nemțești și chemările românești ale flăcăilor ce slujesc supt steagurile Împăratului-rege. Militărimea e aici stăpână; ea merge pe toate drumurile, de la ziduri până la poarta în stil prost, din veacul al XVIII-lea, care în capul suișului, printre arborii unui parc, duce la dânsele. Alături de oaste, trăind însă discret, ascuns, locuiește Biserica latină, cu arhiepiscopul său, adus înapoi de Cârmuirea austriacă, cu canonicii săi, cu frumoasa bibliotecă, rău îngrijită și, se poate zice, închisă, a contelui Batthyanyi și cu acea clădire gotică în care sunt rămășițele Românului adevărat care a fost Ioan Corvinul” (Nicolae Iorga – „Carte de cetire pentru meseriașul și lucrătorul român”)

Alba Iulia, urbea cu rezonanță aparte în trecutul poporului român, locul unde s-au scris file de istorie națională și europeană, s-au țesut intrigi, dar s-au născut și povești fascinante. Își datorează importanța economică și istorică poziției geografice, fiind punct natural de trecere și răspântie de drumuri care l-au legat organic de zonele înconjurătoare, bogate în zăcăminte de sare, metale prețioase, centre meșteșugărești, agricole și podgorii renumite, fapt ce a impulsionat dezvoltarea urbanistică și demografică.

Cu o istorie zbuciumată, martirică și glorioasă, care se întinde de la triburile dacilor apuli până la încoronarea regilor României Mari, Ferdinand I „Întregitorul” și Maria, neuitând de voievodul Mihai Pătrașcu cel Viteaz sau conducătorii Răscoalei din 1784, Horia, Cloșca și Crișan, Alba Iulia este mult mai mult decât pare la prima vedere. Nu există alt oraș care să sublinieze mai bine idealurile de unitate și identitate ale românilor de-a lungul veacurilor. Istoria urbei, plină de evenimente marcante și tragice, îndeamnă la respect, considerație și aducere aminte a oamenilor și faptelor care au făurit și menținut națiunea și statul român.

Orașul este deosebit de bogat în obiective turistice, istorice și culturale. Aici se pot vizita Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, Catedrala Reîntregirii, Biserica cu hramul Sfintei Treimi, Biserica cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Biserica grecească cu hramul Buna Vestire, Biserica Memorială Mihai Viteazul, Cetatea Veche  (medievală), Palatul Princiar, fostul Comisariat și Manutanța, Muzeul Principia, Palatul Arhiepiscopiei, Palatul Apor, Cetatea Bastionară Alba Carolina, Traseul celor Trei Fortificații, Biblioteca Batthyaneum, Sala Unirii,  Muzeul Național al Unirii, cea mai mare clădire în stil romanic din acest oraș, și multe alte edificii, monumente, statui și muzee, martore ale istoriei acestui loc.

Alba Iulia păstrează și vestigiile arheologice ale celui mai mare castru construit de romani după ocuparea Daciei, castrul de la Apulum, baza administrativă și militară a Legiuni a XIII-a Gemina, una dintre cele mai puternice forțe ale Imperiului Roman. Ulterior, prin alipirea așezărilor civile, castrul a devenit cel mai important centru urban al Daciei Romane.

Cele mai vizitate obiective sunt la intrarea în Cetate dinspre Poarta a IV-a. Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, construită în secolul al XII-lea, ce adăpostește mormântul lui Iancu de Hunedoara, Catedrala Ortodoxă a „Reîntregirii Neamului”, locul unde a fost încoronat primul Rege al României Mari, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia este păstrătoarea unora dintre cele mai vechi și importante manuscrise ale creștinătății, printre ele fiind Codex Aureus, un document aparținând renașterii carolingiene, un Tetraevangheliar scris integral cu cerneală de aur. Obeliscul Horia, Cloșca și Crișan, statuia ecvestră a voievodului Mihai Vitezul, opere de artă urbană, monumentul Unirii, monumentul Custozza, monumentul Lossenau, porțile cetății, întregesc imaginea fortăreței Alba Carolina, adevărată perlă a Transilvaniei.

O călătorie în Alba Iulia poate oferi o experiență senzorială, îndrăgostindu-te cu ușurință de oraș în timp ce admiri frumusețea arhitecturii baroce a cetății Alba Carolina. Puteți să vă bucurați de o plimbare liniștită doar rătăcind pe străzile pietruite sau puteți asculta zgomotele tobelor și trâmbițelor, sunetele schimbării gărzilor, tropăit de cai sau ritmuri de muzici de mult uitate, în timp ce participați la o mulțime de reconstituiri și evenimente care au loc permanent. Gastronomia locală este legată de o varietate de arome ce provin din influențele etnice și culturale ale românilor, ungurilor și germanilor. Gulaș, kürtȍskalács, supele și cârnații sașilor, le găsiți alături de mititei, ciorbă de burtă și papanași într-un melanj cultural gastronomic ce-ți încântă papilele gustative, alături de pâinea Cetății, palincă, vinuri regionale sau faimoasele beri tradiționale în multitudinea de restaurante și baruri ce împânzesc Cetatea. Toate cele cinci simțuri vor fi în măsură să păstreze o experiență frumoasă, care va persista în memorie.

Alba Iulia rămâne un oraș emblematic pentru toți românii, capitala spirituală, fiind locul unde Unirea României Mari a fost semnată în 1918. Cu un centru istoric recondiționat prin investiții semnificative și repus pe harta obiectivelor turistice importante pentru Europa de Est, urbea vă așteaptă să îi descoperiți istoria și secretele.

Valeriu Lazăr