Început de drum cu entuziasm și pasiune

La finele anului 2022, la Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin, s-a încheiat Cursul de inițiere în carieră pentru polițiștii de frontieră încadrați din sursă externă, proveniți de la ITPF Timișoara, ITPF Giurgiu și Garda de Coastă. Implicarea celor 92 de cursanți la orele de pregătire oferă certitudinea că tinerii polițiști de frontieră își vor îndeplini meseria cu onoare și devotament în slujba cetățeanului și a legii

Prima serie, formată din 44 polițiști de frontieră, a început cursul de inițiere la data de 16 mai 2022, acesta finalizându-se la începutul lunii august. Ceilalți 48 de cursanți au terminat pregătirea teoretică și practică la data de 15 noiembrie 2022. Conform curriculumului, pe parcursul celor trei luni de pregătire, tinerii polițiști de frontieră  au urmat trei module, Pregătire Generală, Pregătire de Specialitate și Comunicare Profesională. Procesul de instruire are ca proiecție centrală rezultatele învățării, a căror finalitate se materializează prin: dezvoltarea/educarea calităților motrice de bază și specifice; învățarea și consolidarea deprinderilor motrice generale și specifice în domeniul autoapărării; cunoașterea caracteristicilor armamentului din dotare, executarea demontării, montării și întreținerii armamentului;portul, manipularea și păstrarea armamentului și muniției din dotare precum și respectarea regulilor de prevenire a accidentelor în misiuni și în alte situații;aplicarea și respectarea regulilor și măsurilor de siguranță, executarea corectă a operațiunilor pentru tragere în poligon;cunoașterea situațiilor prevăzute de lege în care polițistul de frontieră poate face uz de armă și respectarea procedurilor legale în cazul folosirii armamentului din dotare;executarea măsurilor și activităților polițienești cu scop preventiv și coercitiv;executarea supravegherii frontierei în cadrul dispozitivului operativ; identificarea și aplicarea regulilor privind regimul juridic al frontierei de stat, dreptul la libera circulaţie, de rezidenţă şi de rezidenţă permanentă a cetățenilor străini pe teritoriul României.

Cunoștințele acumulate și însușirea deprinderilor îi vor ajuta la dobândirea competenţelor materializate în curriculum. În definirea competenţelor s-a pornit de la analiza atribuţiilor profesionale şi a nevoilor de pregătire din perspectiva activităţilor concrete ale agentului de poliţie de frontieră la locul de muncă.

Stephen Robert Irwin spunea că „educația constă în a fi pasionat de ceva. Atunci când vezi pasiune și entuziasm, poți transmite și mesajul educațional”. Toți cei 92 de participanți la Cursul de inițiere în carieră demonstrează veridicitatea acestui citat. Pe parcursul lunilor de pregătire aceștia s-au evidențiat prin implicare, seriozitate, devotament, efort susținut, respect față de colegi și formatori, dorința de perfecționare și, cel mai important, ENTUZIASM și PASIUNE pentru profesia de polițist de frontieră.

„Profesia de polițist de frontieră îți oferă un statut special prin faptul că porți o uniforma ce reprezintă autoritatea statului și valorile democratice ale acestuia. A fi polițist de frontieră înseamnă să ai curaj, disciplină, loialitate și competență. În perioada cursului de inițiere am întâlnit formatori foarte bine pregătiți care, cu devotament și pasiune, ne-au ajutat să înțelegem mai bine statutul și rolul nostru în această profesie și să dobândim cunoștințe teoretice și abilități practice esențiale în activitatea profesională. Mulțumesc formatorilor și întregului personal din cadrul Școlii de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin pentru grija, respectul și profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul celor trei luni de pregătire! Am mai multă încredere că îmi voi îndeplini profesia cu onoare”, spune cu mândrie agentul de poliție de frontieră Mircea-Daniel Tunsoiu, unul dintre cei care au finalizat Cursul de Inițiere în carieră pentru polițiștii de frontieră încadrați din sursă externă  de la Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin.

Mihaela Săftoiu, Andrei Gherghescu (SPPPPF Drobeta-Turnu Severin)