Un „job” al sufletului

Ei sunt cei care ne învață în fiecare zi ce înseamnă să dăruiești fără a aștepta nimic în schimb… Ei sunt cei care, mereu dornici să ajute, le oferă semenilor cele mai de preț daruri: timp, iubire și fapte bune. Ei sunt cei care au decis să se alăture celor care salvează din pasiune. Unii de-abia au împlinit 16 ani, alții au trecut deja de prima tinerețe, însă vârsta nu îi împiedică niciodată să fie prezenți oriunde este nevoie de ei

Ioana Elena Cîmpean sau „Io”, cum îi spun apropiații, este o tânără în vârstă de 22 ani, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca, specializarea Asistență Medicală Licențiată. De mai bine de cinci ani, atunci când termină cursurile și în zilele ei libere, tânăra se dedică în totalitate salvării semenilor. Și-a dorit încă din copilărie să dăruiască timp și dragoste celor din jurul ei și a reușit, spunem noi. Are peste 3.900 de ore lucrate alături de echipajele ISU și de patru ani este coordonatorul voluntarilor SMURD de la Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca.

Amalia-Brîndușa Trifan, prietenă a pompierilor de când era de-o șchioapă, a devenit în anul 2022 voluntar din pasiune. Acum este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” și voluntar SMURD la Detașamentul de Pompieri din Piatra-Neamț. Participarea la concursurile organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț, „Cu viața mea apăr viața” și „Prietenii Pompierilor”, a determinat-o să facă parte din echipa pompierilor. Amalia vrea să pună în practică cunoștințele dobândite în școala gimnazială. Acum participă, de fiecare dată când timpul îi permite, la activitățile de informare preventivă și exerciții și se pregătește pentru momentul când va participa la misiuni ca și membru al unui echipaj SMURD.

Fabian Ștefan Onea s-a îndrăgostit de profesia de pompier din anul 2006, de când tatăl său lucrează la ISU Neamț. Atunci când a împlinit vârsta de 16 ani și a îndeplinit condițiile pentru a face parte din programul „Salvator din pasiune”, nu a stat pe gânduri și l-a rugat pe tatăl său să completeze cererea de înscriere și să întocmească dosarul. Fabian este elev al Colegiului Național „Petru Rareș” din municipiul Piatra Neamț și a devenit voluntar din luna iulie a anului trecut. Pentru că este minor, Fabian nu a desfășurat încă activități pe ambulanța SMURD, dar este prezent la activitățile preventive și la exercițiile desfășurate de ISU Neamț. Toate acestea îl pregătesc pentru următoarea perioadă, când va face parte dintr-un echipaj SMURD.

Și cei 40 de voluntari de la ISU Covasna sunt gata oricând să se implice în mod activ în viața comunității și să participe efectiv la acțiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situațiilor de urgență. Adelina-Gabriela Zsindely a fost premiată pentru cele peste 100 de intervenții SMURD la care a participat alături de paramedicii covăsneni, un om experimentat pe care colegii se pot baza în orice situație atât pe timpul intervențiilor, cât și la alte activități de informare preventivă. De asemenea, alți doi voluntari de la ISU Covasna, Alexandru Popica și Adrian George Istrate, au fost premiați cu diplome de apreciere pentru implicarea de care dau dovadă în activitățile profesionale organizate de această unitate.

Ei sunt doar câteva exemple pentru cei ce-și doresc să aleagă un „job” al sufletului. „Salvator din Pasiune” este numele familiei în care peste 6.700 de voluntari din întreaga țară luptă contracronometru alături de pompieri.