Misiuni sub egida… faptelor bune

România, ca stat membru al ONU, NATO și UE, are o participare însemnată la misiunile internaționale. Pe lângă activitățile profesionale, compatrioții noștri dislocați în teatrele de operații nu rămân indiferenți la problemele cu care se confruntă oamenii din zonele respective, implicându-se activ și în diferite acțiuni umanitare

Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace țări din lume, ce a trecut prin calvarul unui război civil în urmă cu aproape un deceniu și care se confruntă în continuare cu situații de conflict. Mai mult decât atât, populația este greu încercată și de problematica sezonului ploios, numeroase locuințe fiind afectate de cotele ridicate ale debitelor apelor curgătoare. Cartiere întregi din Bangui, capitala statului centrafrican, sunt inundate în fiecare an, ploile abundente lăsând în urmă zeci de mii de sinistrați.

Unul dintre polițiștii români care participă la Misiunea multidimensională integrată a Organizației Națiunilor Unite de stabilizare în Republica Centrafricană (MINUSCA) este comisarul-șef de poliție Daniel Comănici din cadrul IGPR. Ofițerul român, care ocupă funcția de Șef de Stat Major al Unității Speciale de Stabilire a Securității în Bangui (Joint Tasks Force), nu a stat impasibil la suferința celor rămași fără adăpost și a inițiat o acțiune umanitară.

În urma ploilor torențiale din vară, mai mulți oameni au fost afectați de inundații și forțați să-și părăsească locuințele scufundate. Nu ai cum să nu fii atins de emoții! M-am tot gândit cum să-i ajutăm, pentru că de milă cu siguranță erau sătui! Am fost pe teren în cele mai afectate cartiere din capitala centrafricană și am văzut că sunt familii care stau la rude sau vecini, unele în diferite clădiri, altele nu au unde să meargă, dormind în adăposturi improvizate care abia le permit să se protejeze în perioada ploioasă. Am găsit și o școală folosită ca adăpost temporar, în care trăiesc 238 de persoane strămutate, în 10 camere! Nu există apă potabilă, electricitate, igienă sau salubritate! Nu au alimente, medicamente, iar mai multe persoane suferă de diferite boli și toxiinfecții alimentare. Prin celula CIMIC (unități de jandarmi și batalioane militare), s-a dispus distribuția apei potabile în zonă, în beneficiul acestor familii. În același timp, după mai multe vizite pe teren, pregătiri și întâlniri, am lansat o campanie de ajutor umanitar”, spune comisarul-șef Daniel Comănici.

S-au alăturat demersului polițistului român și ceilalți membri ai unității, fiecare contribuind la acțiunea caritabilă. Ba mai mult, au decis să-și doneze o parte din porția zilnică de mâncare celor atât de greu încercați. „A fost o mobilizare colectivă. Pe lângă alimentele și medicamentele pe care le-am donat, am implicat și doctorii pentru a le acorda un minimum de ajutor medical. Am strâns și bani pentru a le putea face o bucurie copiilor și le-am cumpărat dulciuri. Cei mici au fost extrem de încântați! M-au impresionat atât de mult! Impactul a fost la cote foarte ridicate”, mărturisește polițistul român. Acțiunea umanitară inițiată și coordonată de comisarul-șef de poliție Daniel Comănici a fost mediatizată în presa locală. La eveniment au participat ministrul sănătății din Republica Centrafricană, autorități locale și reprezentanta specială a Secretarului General ONU din cadrul MINUSCA.

„Cu siguranță o să mai fac astfel de acțiuni umanitare! În luna decembrie va fi următoarea. Mi-aș dori să fie pentru un orfelinat ori o școală. Sunt oameni care au aflat de acțiunea pe care am inițiat-o și vor să ajute. Îmi doresc să se implice cât mai mulți oameni și să ajutăm fiecare cum putem, cât putem, când putem”, mai spune Daniel Comănici.

Chiar dacă zilnic îl cuprinde dorul de familie, știe că misiunea pe care o are la mii de kilometri distanță de cei dragi este extrem de importantă. Iar zâmbetele pe care a reușit să le aducă pe chipurile micuților din statul centrafrican, dar și vocea băiețelului său care îi spune mereu „Tati, sunt atât de mândru de tine!”, îl motivează să lupte în continuare pentru o lume mai bună…

Natalia Traicu