„Un cămin sigur pentru copilul tău”

Nu îți lăsa copilul singur în casă! Ignorarea acestui sfat a provocat, de-a lungul timpului, numeroase incidente grave. O clipă de neatenție poate transforma micuțul într-o victimă a unui accident casnic. Pentru prevenirea unor astfel de tragedii în care sunt implicați copiii sub vârsta de 5 ani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani a inițiat o campanie de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților

Dacă arde focul în sobă, un jar sau o simplă scânteie ar putea incendia lucrurile din cameră, iar copilul să sufere arsuri sau să se intoxice cu fum. Probleme serioase pot să apară dacă micuțul cade pe plita încinsă sau pune mâna pe ușița fierbinte a sobei. Și aparatele electrocasnice mici, cum ar fi placa de păr, ondulatorul, fierul de călcat, cănile electrice, pot lăsa urme dureroase dacă sunt atinse din greșeală sau curiozitate.

Nici în preajma aragazului, mai ales atunci când acesta este în funcțiune, cel mic nu se află în siguranță. Cu ușurință se poate întâmpla ca micuțul să tragă oalele, cratițele sau tigăile de pe foc. Lichidele fierbinți – ceaiul, cafeaua, uleiul încins – reprezintă cauza cea mai răspândită a opăririlor la copii, iar astfel de accidente se petrec, de cele mai multe ori, în timpul pregătirii sau chiar servirii mesei.

Curiozitatea sau dorința de a face ceea ce fac adulții cu chibriturile, brichetele, candelele sau lumânările, a transformat în scrum multe case sau bunuri din gospodăriile părinților. Trist este că în urma unor astfel de evenimente provocate din joacă unii copilași și-au pierdut viața…

Rămași pentru o clipă fără supravegherea părinților, mulți micuți s-au intoxicat, s-au înecat, au căzut de la etaj, s-au rănit ori au înghițit diverse obiecte.

În spatele fiecărei întâmplări triste, există și regretele adulților în grija cărora se aflau copilașii. „Dacă nu aș fi pus oala cu apă fierbinte, nu s-ar fi opărit…”, „dacă nu aș fi lăsat chibriturile la îndemâna celui mic, nu ar fi dat foc…”. și exemplele dureroase pot continua.

Astfel de incidente au constituit motivul principal pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a inițiat campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților, „Un cămin sigur pentru copilul tău”. Unic la nivel național, proiectul și-a propus prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copilașii sub 5 ani.

Dezvoltarea acestui concept a fost impusă de faptul că, anual, peste 1.500 de copii botoșăneni ajung la spital după ce s-au intoxicat cu diverse substanțe, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, înregistrându-se o creștere semnificativă de la un an la altul.

Până în luna martie a anului trecut, timp de nouă luni, au fost organizate acțiuni de informare și educare preventivă în localităţi unde s-au produs tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii ca urmare a accidentelor casnice, evenimentele nefericite fiind încă vii în memoria comunităţilor. Încă marcați de aceste întâmplări, cetățenii din comunitățile respective au apreciat campania, mărturisind că după fiecare tragedie au reconsiderat prioritățile în privința siguranței căminului lor.

Totodată, au recunoscut că o parte dintre riscurile prezentate nu erau considerate ca atare. În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei mici au participat la acțiuni interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență, conduse de mascota ISU Botoșani, „Sam Pompierul”. Îmbrăcați în costume de intervenție, micii pompieri au deschis o uşă, au trecut printr-un tunel, au salvat ursuleţul sau cățelul de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, campania a fost derulată, începând cu luna martie, în mediul online, iar în iunie 2021 au fost reluate acțiunile de informare preventivă în teren. Din cauza situației epide-miologice și a numărului mare de infectări din județ, din această lună, campania se desfășoară, din nou, exclusiv în mediul on-line.

După doi ani de la demararea acestui proiect s-a constatat faptul că derularea campaniei a determinat conștientizarea de către părinți a pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul casnic. Afirmația este susținută de datele statistice furnizate de specialiștii Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care relevă faptul că numărul copiilor care au ajuns la spital în urma unor accidente casnice a scăzut în 2020 cu aproape 100 de cazuri față de anul precedent.
Campania a stârnit interesul mai multor medici din județul Botoșani, care s-au alăturat cu sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați cei mici. Pentru realizarea obiectivului campaniei, au fost implicați și voluntarii din programul național „Salvator din pasiune”, medicii de familie, asistenţii sociali, preoții, cadrele didactice din învăţământul preşcolar și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Dorina Lupu
(ISU Botoșani)