Publicat pe Categorii Pasiuni

Talent, la puterea a patra

Scena este locul în care se simte cel mai bine, dar iubește și concursurile de aritmetică mentală. Îmbrăcată în port popular, Bernice Maria Brianna Vasiliu te impresionează nu doar prin vocea și chipul ei de înger, ci și prin istețime. Când nu este la școală sau la cursurile de canto, pian ori limba engleză, micuța de 10 ani se relaxează făcând rapid operații matematice complexe fără creion, hârtie ori calculator

Calculați 15+31+45-20. În cât timp ați aflat rezultatul? Puteți ghici în câte secunde a rezolvat Bernice exercițiul? Vă spun eu: în două secunde! Și este elevă în clasa a III-a! Mai mult decât atât, vă închipuiți cum ar fi să faceți calcule complexe în timp ce cântați la pian? Sau cum ar fi să rezolvați peste 100 de exerciții în câteva minute? Bernice iubește matematica, așa că mama ei, sergent major Florentina Giorgiana Vasiliu de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, a înscris-o la un curs de dezvoltare a abilităților matematice. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, fetița participând la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală, totodată fiind selectată și pentru a concura la o emisiune TV de talente. „Le-a plăcut că am făcut calcule mentale în timp ce cântam la pian. Este dificil, dar și frumos, pentru că îmi place matematica foarte mult”, spune Bernice.

Isteață din cale-afară, frumușică foc și talentată, micuța cu ochi de smarald te cucerește la fel de repede precum calculează. Copila iubește costumul tradițional românesc, pe care îl poartă cu mândrie când urcă pe scenă sau ori de câte ori are ocazia. Catrința, veche de mai bine de 100 de ani, purtată și de mama ei în copilărie, a primit-o în dar de la bunica ei. Iar când interpretează „Se-aude glas peste Carpați”, lacrimile părinților, dar și ale celor care o ascultă, sunt greu de stăvilit. „De când avea câțiva anișori, cânta prin casă, la serbări. Ne știau toți vecinii!”, spune mama ei. Deși inițial Bernice a luat lecții de pian, vocea ei a fost remarcată de profesoară, care a îndrumat-o și către canto. A participat la diferite concursuri de muzică pentru copii, obținând locuri fruntașe și confirmând încă o dată talentul ei.

Emoțiile nu se regăsesc însă printre melodiile interpretate de Bernice, dar mama ei le simte și pentru ea. „La una dintre preselecții am ieșit pentru a nu se emoționa. Însă mi-a spus să stau liniștită, pentru că atunci când urcă pe scenă se gândește doar la melodia pe care o interpretează și la lumini. Așa că emoțiile sunt mai mult la mine. Este foarte ambițioasă și foarte creativă! Nu ne-am imaginat vreodată că va avea atâtea activități, dar și atât de multe rezultate. Am înscris-o pentru a uita de televizor, telefon sau tabletă. Face engleză, canto, pian, aritmetică mentală. Și toate cursurile îi plac. Consider că noi, părinții, trebuie să fim alături de copiii noștri, să îi sprijinim și să comunicăm cât mai mult cu ei. Fiica mea îmi spune că eu sunt cea mai bună prietenă a ei. Și nu pot fi decât mândră de ea!”, mărturisește Florentina Giorgiana Vasiliu.

Și chiar dacă are un program încărcat, micuța își face timp și pentru un alt talent care implică, de data aceasta, creionul și hârtia. Iar imaginația nu-i lipsește. „Îmi doresc să ajung cântăreață, actriță, dar și arhitect, pentru că îmi place foarte mult și să desenez. În special, îmi place designul vestimentar”, mai spune Bernice.

Vă mai întrebați ce calificative are la școală? Răspunsul este mai mult decât evident…

Natalia Traicu