Când Dumnezeu lucrează prin oameni

În situații excepționale, în care viața atârnă de un firicel de ață, este nevoie de oameni excepționali. Un asemenea caz este plutonierul adjutant șef Lică Bîndar de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea, salvatorul devenind, poate puțin spus, eroul unei familii din județul Sălaj. Destinul a făcut ca pompierul să fie omul potrivit la locul potrivit, acesta reușind să smulgă o fetiță din ghearele morții. Totul contracronometru! Doar câteva minute dacă ar fi întârziat, un suflet nevinovat ar fi părăsit această lume…

O vacanță care ar fi trebuit să fie una de neuitat pentru părinții și cele două fiice ale lor, de 12 și 15 ani, s-a transformat într-o clipită… într-una de neuitat. Din păcate, una tristă, însă datorită profesionalismului desăvârșit al lui Lică, una cu final fericit.

„Cel mai grav era fata cea mică, aflată în stare de inconștiență și cu o plagă deschisă la cap de aproximativ 20 de centimetri. Critic! Trebuia să acționez rapid, fiindcă din cauza hemoragiei puternice aceasta putea intra în orice moment în stop cardio-respirator. Am spart luneta autoturismului pentru a le putea scoate pe cele două copile de pe bancheta din spate”

Subofițerul de la ISU Vrancea se afla în timpul liber, împreună cu familia sa, într-o localitate de lângă municipiul Focșani când, deodată: „Am auzit o bubuitură puternică. Mi-am dat seama imediat că a avut loc un accident rutier. Totul s-a întâmplat la aproximativ 20 de metri de poarta curții noastre. O mașină în care se aflau tatăl, mama și două fetițe s-a izbit frontal de o autoutilitară. Toți pasagerii autoturismului, dar și șoferul celuilalt autovehicul erau răniți. Cel mai grav era fata cea mică, aflată în stare de inconștiență și cu o plagă deschisă la cap de aproximativ 20 de centimetri. Critic! Trebuia să acționez rapid, fiindcă din cauza hemoragiei puternice aceasta putea intra în orice moment în stop cardio-respirator. Am spart luneta autoturismului pentru a le putea scoate pe cele două copile de pe bancheta din spate. În timp ce interveneam, am anunțat evenimentul în dispecerat și am comunicat informațiile referitoare la accident, dar mai cu seamă, la starea extrem de gravă a Antoniei”.

Într-un timp foarte scurt, la fața locului au ajuns echipajele de intervenție, respectiv foștii colegi de la Punctul de Lucru Tulnici, cu care lucrase cu ani în urmă și pe care îi cunoștea destul de bine. Având la îndemână trusa medicală, dar și cunoștințele dobândite în urma cursurilor de prim ajutor, Lică a trecut la realizarea hemostazei și a bandajat rana fetiței, iar cu aparatul de respirat i-a acordat oxigen. „Copila a început să miște, dar rănile severe pe care le suferise îi puneau în continuare viața în primejdie. Șansele de supraviețuire scădeau progresiv cu fiecare minut care trecea”, își amintește pompierul.

Pentru că fiecare clipă putea face diferența dintre viață și moarte, dar și pentru că plutonierul adjutant șef Lică Bîndar cunoștea bine zona în care a avut loc accidentul rutier, salvatorul a calculat timpii de intervenție și a hotărât că cel mai bine este să solicite la fața locului un elicopter SMURD. Tot ceea ce Lică a făcut pentru fetiță în puținele minute în care a intervenit, dar și decizia sa de a chema ajutor din cer, i-au salvat viața Antoniei.   

În aproximativ 20 de minute, elicopterul SMURD a preluat micuța pacientă și a transportat-o la spital. Echipajul medical sosit la fața locului l-a felicitat pe salvatorul de la ISU Vrancea pentru modul în care a stabilizat-o pe micuță. Altfel…

Antonia a fost operată cu succes, Lică ținând permanent legătura cu familia. A și vizitat-o pe fetiță la spital, reușind să-i aducă din nou zâmbetul pe buze… dar și doi ursuleți. Mulțumiri a primit, cum era firesc, și din partea părinților. „Dumnezeu are oamenii lui”, a spus tatăl Antoniei, de care Lică a rămas profund impresionat.

Intervenția pompierului vrâncean nu este prima. Și cu siguranță nici ultima! Mărturie sunt sutele de misiuni la care plutonierul adjutant șef Lică Bîndar a participat în cei 17 ani de activitate. Prin faptele sale, acesta a oferit un adevărat exemplu despre ceea ce înseamnă să fii un salvator dedicat profesiei și, poate mai mult decât atât, semenilor. Pentru curajul, devotamentul, solidaritatea și spiritul civic de care a dat dovadă în acest an, militarul de la ISU Vrancea a primit mai multe distincții, cea mai importantă fiind „Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”, ce i-a fost înmânată de Ziua Pompierilor din România de către viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și șeful DSU, dr. Raed Arafat.

„Isprava” sa a rămas mult timp necunoscută pentru că Lică Bîndar considera că a primit deja tot ce și-a dorit, însă recunoștința pe care acest OM o merită trebuie să fie una pe măsură. În cazul său, „Nu titlurile îi onorează pe oameni, ci oamenii își onorează titlurile”.  

Florin Olaru (ISU Vrancea);

Andrei Grigore