Campioni la pregătire profesională

Creșterea nivelului de pregătire a polițiștilor pentru atingerea standardelor de performanță necesare îndeplinirii cu succes a tuturor misiunilor reprezintă obiectivul principal al Biroului Pregătire Profesională al IPJ Vrancea. Echipa de instructori sportivi este formată din polițiști cu rezultate mai mult decât remarcabile la competițiile naționale sau internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice

Biroul Pregătire Profesională al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, coordonat de către inspectorul principal de poliție Vasile Voicu, este pe mâini bune și se poate mândri cu o adevărată echipă de campioni.

Comisarul șef de poliție Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir la Jocurile Olimpice de Vară – Londra 2012 și multiplu medaliat la Campionatele Mondiale și Europene de tir; inspectorul principal Nicolae Enache, cu un palmares de cinci medalii de aur și una de argint la Jocurile Mondiale ale Polițiștilor și Pompierilor, dar și numeroase alte locuri fruntașe obținute la Campionatul de Judo al MAI; comisarul Adrian Dochioiu, absolvent al cursului internațional pentru maeștri taekwondo, organizat de Academia Mondială de Taekwondo – Kukkiwon din Seul, Republica Coreea; inspectorul de poliție Ioana Gheorghiu, medaliată cu aur la Campionatul de Tir al MAI; inspectorul principal de poliție Ecaterina Dondoi și agentul de poliție Alina Ichim sunt cei care se îngrijesc de perfecționarea pregătirii profesionale a polițiștilor vrânceni, dar și de coordonarea și evaluarea pregătirii în domeniul intervenției polițienești.

Pe lângă ședințele de pregătire fizică, autoapărare, pregătire tactică și pregătirea în domeniul tragerii cu armamentul din dotare, pregătirea în domeniul conducerii în regim prioritar și defenisv a autospecialelor este extrem de importantă. Polițiștii de la IPJ Vrancea sunt învățați să conducă autoturismele de serviciu, în sistem defensiv, de către inspectorul de poliție Ioana Gheorghiu, care reușește să spargă, la figurat însă, toate barierele. Pasiunea ei pentru mașini o are de când se știe. „În copilărie îl ajutam adeseori pe tatăl meu să «bibilească» autoturismul nostru, o Dacia 1310. M-a atras partea mecanică, iar pasiunea s-a dezvoltat ușor-ușor. Am învățat cum se conduce corect și cu timpul am dovedit că pot. Colegul meu Alin Moldoveanu, ofițer specialist – tragere cu armamentul, m-a inspirat și m-a ajutat foarte mult să-mi depășesc limitele, dar nu pe cele legale”, spune Ioana Gheorghiu, ofițer specialist pe linia conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar și defensiv în cadrul Biroului Pregătire Profesională. Tânăra este as nu doar la volan. Anul acesta, Ioana a obținut medalia de aur la Campionatul de Tir al MAI, dovedind că are stofă de campioană, iar precizia, îndemânarea, perseverența și profesionalismul sunt calități țesute în uniforma pe care o poartă cu atâta mândrie.

Inspectorul principal de poliție Nicolae Enache este cel răspunzător de pregătirea fizică a polițiștilor vrânceni. Iar atunci când pasiunea pentru sport se îmbină cu activitatea de zi cu zi rezultatele nu pot fi decât remarcabile. Luna trecută, polițistul a „recidivat”, adjudecându-și o nouă medalie de aur, obținută la Campionatul Național de Judo. De altfel, ofițerul și-a făcut un obicei din a urca pe podium la toate competițiile la care participă. „De fiecare dată când fratele meu mai mare se întorcea acasă, mă tot tachina, mă lua la trântă. La șapte ani, m-am ambiționat și m-am apucat de judo. În scurt timp, eu îl așteptam pe el să vină de la serviciu…”, își amintește zâmbind Nicolae Enache, ofițer specialist – educație fizică și autoapărare. Sportul pe care îl practică încă din copilărie l-a învățat să-și controleze mintea și corpul, dar și să aibă un comportament moral exemplar față de adversar. Aceleași lucruri le insuflă și colegilor săi, totodată învățându-i pe aceștia în cadrul ședințelor de pregătire profesională cum să-și dezvolte calitățile atât de necesare profesiei de polițist, cum ar fi curajul, stăpânirea de sine și capacitatea de a rezolva eficient situațiile apărute în timpul misiunilor.

Creșterea nivelului de profesionalism al oamenilor legii de la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea este dezideratul Biroului Pregătire Profesională, iar cu o echipă de campioni, rezultatele nu pot fi decât pe măsură.

Natalia Traicu