Ambiție de foc

Luciana-Claudia Alexandrescu este prima femeie din județul Olt care a fost admisă la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civil „Pavel Zăgănescu” Boldești. Și-a ales o profesie în care ponderea bărbaților este mult mai mare decât a reprezentantelor sexului frumos, dar acest lucru o motivează și mai mult în procesul de formare. După finalizarea studiilor își dorește să se întoarcă acasă, în Olt, și să-și pună cunoștințele în slujba cetățenilor

Dintotdeauna a visat să îmbrace uniforma de pompier. La absolvirea liceului, în anul 2017, dorința ei s-a dovedit a fi imposibil de realizat deoarece locurile scoase la concursul de admitere la Școala de Pompieri erau destinate exclusiv băieților. Însă Luciana a sperat în continuare că, odată și odată, visul ei se va împlini. „Mi-am dorit acest lucru încă din copilărie. De fiecare dată când îi vedeam pe pompieri îi asociam cu niște eroi și mi-am spus că vreau să fiu și eu asemenea lor. Deși am terminat facultatea și am lucrat o perioadă în alt domeniu, am simțit mereu că locul meu nu este acolo și acest lucru m-a ambiționat și mai mult să-mi urmez visul de a deveni pompier”, spune Luciana-Claudia Alexandrescu, elevă la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, specializarea pompieri și protecție civilă.

Traseul aplicativ, principala provocare pentru toți candidații la examenul de admitere, i-a pus opreliști doi ani la rând în drumul ei către o carieră la Pompieri. Ambițioasă foc din fire, nu s-a dat bătută o clipă și a continuat să se antreneze zilnic. Iar anul acesta imposibilul a devenit realitate, Luciana dovedind că ambiția ei poate dărâma toate prejudecățile. Tânăra s-a întrecut cot la cot cu băieții pentru un loc la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civil „Pavel Zăgănescu” Boldești, reușind să dovedească faptul că, atunci când îți dorești cu adevărat ceva, nu trebuie să renunți. Și cu siguranță nu ar fi încetat să lupte pentru visul ei, chiar dacă nu ar fi fost admisă nici de data aceasta. „Din momentul în care am aflat că se pot înscrie și fetele la școala de pompieri, mi-am spus că trebuie neapărat să încerc și eu. Chiar dacă în primii doi ani traseul aplicativ mi-a pus probleme și nu am reușit să-l parcurg în timpul stabilit, nu m-am dat bătută. Știam că asta îmi doresc cel mai mult să fac și, cu ambiție, determinare și multă pregătire fizică, am reușit! M-a ajutat mult și faptul că părinții și sora mea m-au susținut întotdeauna și m-au încurajat să nu renunț și să îmi urmez visul”, mărturisește eleva.

Probele de admitere au fost aceleași pentru toți candidații, inclusiv cele sportive. Iar pregătirea va fi similară pe parcursul procesului de învățământ. Dar cum a fost pentru Luciana primul impact cu acest mediu cazon? „A fost ceva diferit, nu este foarte ușor… deșteptarea la ora 5.45, înviorarea, apoi orele de curs, sunt multe de învățat, dar în același timp îmi place foarte mult și mă bucur de fiecare moment și de fiecare experiență. Prima săptămână de practică mi-am desfășurat-o la Detașamentul de Pompieri Slatina, iar în următoarea lună am urmat cursul de prim ajutor la ISU Dâmbovița. Prima misiune la care am participat a fost o experiență interesantă, chiar dacă a fost un incendiu la care s-a acționat mai bine de șase ore, în localitatea Cungrea. Am încercat să analizez tot ce făceau colegii mei și am pus în practică noțiunile pe care le-am acumulat la Boldești”, mai spune tânăra.

Luciana-Claudia Alexandrescu a ales să lupte cu flăcările, dar și cu prejudecățile, devenind un exemplu pentru toți cei care visează, dar nu îndrăznesc. Iar la fel ca ea sunt multe alte tinere pline de curaj și dragoste pentru profesia de pompier care aleg să încalțe cu mândrie bocancii și uniforma militară. Pentru că ambiția nu ține cont de nicio barieră…

Alina Oprea; Alin Băsășteanu (ISU Olt)