Seriozitate înainte de toate

Absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, tatăl a doi copii, jandarm „la vorbă și la port”, locotenent colonel Ciprian Vătășelu este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița de mai bine de 17 ani. Modest, respectuos din fire, dar și extrem de serios, „vocea” jandarmilor dâmbovițeni pune pasiune în tot ceea ce face și niciodată nu se lasă până nu duce la bun sfârșit tot ceea ce a început   

A fost tentat în liceu să devină psiholog, însă uniforma bleu-jandarm pe care o îmbrăcase fratele său, proaspăt admis la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, l-a ambiționat și pe el să urmeze o carieră asemănătoare. Și nu regretă o clipă decizia luată, haina cazonă fiind „croită” exact după caracterul său.

Sunt o persoană foarte serioasă sau, așa cum spune soția mea, «un om de la care cu greu scoți un zâmbet», dar mai ales îmi place să-mi fac treaba până la capăt. Când muncești cu seriozitate și pui pasiune în ceea ce faci vei fi apreciat de cei din jurul tău și, mai ales, vei fi mulțumit de tine însuți”, spune locotenent colonel Ciprian Vătășelu.

În anul 2006, după absolvirea Academiei de Poliție, a fost repartizat la IJJ Dâmbovița, unde își desfășoară activitatea și în prezent. „Prima funcție pe care am ocupat-o a fost cea de comandant de pluton la o structură de pază și protecție instituțională. Nu am cum să uit faptul că biroul meu, cu mobilierul învechit, se afla chiar în clădirea unde funcționase cândva o școală de cavalerie și, ulterior, unitatea militară unde au fost judecați soții Ceaușescu în Decembrie 1989. În scurt timp, funcția mea a fost desființată, fiindu-mi repartizate atribuții într-un alt domeniu. La finele anului 2007, am desfășurat, prin cumul, activități la compartimentul de relații publice. Țin minte și acum momentul când m-a chemat comandantul unității de la acea vreme și m-a întrebat: «Tinere, n-ai vrea să îndeplinești atribuțiile fostului purtător de cuvânt?!? Mai ales că ești ofițer cu Academie și te descurci». De-abia mă acomodasem cu activitățile de resurse umane și din acel moment trebuia să mă ocup și de comunicare, domeniu cu totul nou pentru mine. «Am înțeles, domnule comandant! Nu cunosc ce este de făcut, dar vorba aceea: totul are un început. Nu ne naștem învățați!»”. Și uite-așa am preluat și atribuțiile purtătorului de cuvânt, iar la începutul anului 2009 am fost numit pe această funcție”, povestește comunicatorul de la IJJ Dâmbovița.

Prima zi ca „voce” a jandarmilor dâmbovițeni și-o amintește cu emoție, chiar dacă au trecut mai bine de 17 ani de atunci. „Mi-a creat o ușoară neliniște, un sentiment cât se poate de natural, fiind un tărâm necunoscut pentru mine. Îmi aduc aminte de colegul meu de birou, juristul unității, un ofițer de carieră cu o vastă experiență profesională și de viață. N-am cum să uit un moment nostim: «Ciprian, știi ce i-am spus fostului purtător de cuvânt? Știi ce reprezintă consilierul juridic în instituția noastră? Motorul Jandarmeriei Dâmbovița! Dar purtătorul de cuvânt știi ce este? Claxonul Jandarmeriei!»”, povestește ofițerul de presă.

În cele aproape două decenii de când este „glasul” jandarmilor dâmbovițeni, locotenent colonel Ciprian Vătășelu a dat dovadă de fiecare dată că deține calitățile necesare pentru a vorbi în numele unității la care activează și consideră că un purtător de cuvânt „trebuie să cunoască foarte bine atribuțiile, misiunile – o «radiografie» a instituției pe care o promovează în mass-media și mai ales o reprezintă în relația cu comunitatea”.

Una dintre misiunile care i-au rămas întipărite în minte, deși au trecut mulți ani de atunci, a fost cea în care a participat, alături de colegii săi și de salvamontiști, pentru a ajunge la 50 de turiști blocați în Munții Bucegi din cauza căderilor abundente de zăpadă. Printre aceștia se afla și un bărbat care suferea de diabet și era dependent de insulină. „M-am echipat și am urcat împreună cu jandarmii montani și cu salvamontiștii în creierul munților, către zona Padina-Peștera. Pe drum am avut parte de emoții, deoarece ne deplasam cu mașina de serviciu în spatele utilajelor de deszăpezire, iar la un moment dat, după circa 10 ore de mers, acestea nu au mai putut înainta din cauza stratului de zăpadă, care în unele locuri atingea chiar și doi metri”, își amintește jandarmul. Misiunea s-a încheiat însă cu succes, salvatorii reușind să ajungă la turist cu dozele de insulină.

Ciprian este un familist convins și, chiar dacă funcția de purtător de cuvânt cere disponibilitate la orice oră din zi și din noapte, cei dragi îl înțeleg și îl susțin în tot ceea ce face. Iar fetița lui în vârstă de 7 anișori este fascinată de fiecare dată când îl vede pe tatăl ei la televizor, dar și de uniforma militară. „Fiica mea mi-a zis că, atunci când va fi mare, se va face polițistă. Și băiatul, în vârstă de 15 ani, își dorește să îmbrățișeze o carieră militară, în prezent fiind pasionat de artele marțiale mixte”, spune acesta mândru.

Locotenent colonel Ciprian Vătășelu profită de fiecare minut liber pe care îl are pentru a și-l petrece alături de soție și cei doi copii. Și, chiar dacă toți cei care îl cunosc știu că zâmbetul își face arareori apariția pe chipul său, cea care reușește să-i „strice” obiceiul este fiica lui. Micuța i-a „furat” inima, dar și talentul la desen. Iar din dorința de a-și ajuta soția, Ciprian și-a mai găsit o pasiune. „Să vă spun un secret. Îmi place foarte mult să gătesc, iar acest hobby l-am descoperit la finele anului 2016, atunci când soția mea a adus-o pe lume pe Maria-Teodora, «copia mea fidelă», cum spune ea”, mărturisește comunicatorul de la IJJ Dâmbovița.

Atât pe plan profesional, cât și familial, Ciprian a dovedit că atunci când implicarea este maximă, orice problemă are cel puțin o rezolvare. Și, dincolo de uniforma militară pe care o poartă cu mândrie zi de zi, dincolo de epoleți, dincolo de funcție, se află un om obișnuit, dar cu o voință neobișnuit de mare.

Anul trecut, de Ziua Comunicatorului din Ministerul Afacerilor Interne, locotenent colonel Ciprian Vătășelu a primit o diplomă din partea viceprim-ministrului, ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, pentru profesionalismul, dedicarea și consecvența în obținerea unor rezultate deosebite în activitatea profesională. 

Natalia Traicu; Andrei Grigore