Salvatori în bleu-jandarm

Plutonier adjutant șef Daniel Constantin Macovei și sergent major Vasile Ștefănel Corneschi. O echipă solidă, în care vasta expertiză a unuia se îmbină armonios cu dorința vădită a celuilalt de a dovedi că a îmbrăca uniforma în bleu-jandarm este, înainte de toate, o onoare. Din anul 2021, cei doi subofițeri fac parte din aceeași grupă de intervenție de la Detașamentul 1 Jandarmi Mobil al IJJ Botoșani, perioadă în care reușitele misiunilor acestora au dovedit implicare, profesionalism și, poate cel mai important, respect pentru profesia îmbrățișată. În doar câteva cuvinte, doi militari care fac cinste Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani

Într-una dintre dimineți, pe când se aflau în serviciu, cei doi jandarmi botoșăneni au fost martorii producerii unui grav accident de circulație. Doi bărbați fuseseră loviți pe trecerea de pietoni de către un taximetrist, pesemne, grăbit nevoie mare. Impactul a fost atât de violent încât una dintre victime a fost azvârlită aproximativ cinci metri. Când am ajuns chiar în dreptul locului cu pricina, am observat că unul dintre bărbați, în vârstă de aproximativ 45 de ani, zăcea inconștient pe asfalt. Colegul meu, Vasile Ștefănel Corneschi, a luat imediat autoturismul și l-a pus în fața victimei pentru a o proteja de alte mașini, existând riscul de a fi lovit din nou. Îi curgea mult sânge, fapt pentru care am solicitat imediat echipaj medical prin sistemul unic de urgență 112. Însă până la venirea acestora, fiindcă amândoi avem modulele 1 și 2 de acordare prim-ajutor, am făcut tot ce am putut pentru a-i salva viața. L-am așezat într-o poziție adecvată, iar pe răni i-am pus șervețele, reușind astfel să mai oprim din hemoragia puternică care o avea. Tot ce am aplicat le-am comunicat cadrelor medicale sosite la fața locului”, a spus plutonierul adjutant șef Daniel Constantin Macovei de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Dacă cei doi militari nu se aflau la acel moment în zonă, ba mai mult, dacă nu și-ar fi pus în practică și cunoștințele dobândite în vederea acordării primului ajutor, viața bărbatului ar mai fi atârnat, posibil, doar de un fir de ață.

Pe când se afla în timpul liber, Daniel, jandarm cu o experiență de aproape 17 ani, dar și cu un spirit tânăr, a văzut un individ căzut lângă un gard. Nu avea cum să rămână impasibil. În lunga sa carieră a văzut mulți… și multe. Și, de fiecare dată, a intervenit cum știe el mai bine. Și știe bine!Bătrânul, căci avea aproape 85 de ani, era destul de bulversat, nu știa unde se află și nici ce se întâmplă cu el. Susținea că vrea să meargă la o adresă, dar de fiecare dată o lua în direcția opusă. L-am convins să accepte sprijinul celor de la ambulanță. Octogenarul fusese la un parastas și acolo se cam… abțiguise”, a mai spus subofițerul de la IJJ Botoșani.  

„La un moment dat, am observat doi tineri pe care îi știam ca hoți de buzunare. Bineînțeles, aceștia făceau ce știau mai bine. Urmăreau o fată. În fracțiuni de secundă au atacat-o și i-au sustras rucsacul. Am traversat imediat străduța pentru a ajunge la ei”

O altă zi, o altă misiune… de fapt, două! Tot într-o dimineață, tot în timpul său liber (ori ba), pe când se afla la cumpărăturile „ordonate” de către soția sa, i-a atras atenția comportamentul dubios al unor puștani. „La un moment dat, am observat doi tineri pe care îi știam ca hoți de buzunare. Bineînțeles, aceștia făceau ceea ce știau mai bine. Urmăreau o fată. În fracțiuni de secundă au atacat-o și i-au sustras rucsacul. Am traversat imediat străduța pentru a ajunge la ei. Băiețandrii, unul de 14 ani și celălalt de 16, reușiseră să o «opereze». După ce îi luaseră bănuții din portofel, l-au aruncat în stradă. Cum să-i las? M-am dus după ei și i-am găsit lângă scările unui magazin din apropiere. I-am somat să rămână pe loc și, concomitent, am chemat echipajul de intervenție pentru a-i «sălta» și duce la locul cuvenit. Nostim a fost faptul că aceștia au vrut să-mi dea banii pe care îi furaseră, doar, doar să-i las să plece”, își amintește cu haz plutonierul adjutant șef Daniel Constantin Macovei. Tot jandarmul a mai spus că dacă ar face o simplă contabilizare, numărul hoților prinși de el, mulți chiar în timpul liber, depășește cifra 100. Un „bilanț” demn de invidiat!

Cu hoții prinși, dar și cu sacoșele pline de cumpărături, Daniel a plecat spre casă. Nici nu a apucat să-și parcheze mașina și a văzut o femeie, extrem de speriată, care i-a cerut ajutorul. „M-am întrebat, oare ce s-a mai întâmplat? Imediat am mers pe terasa barului de lângă bloc, și acolo un bărbat băltea de sânge. De aici și spaima mare a barmaniței care solicita sprijin. Am sunat la 112 spunându-le că victima se îneacă în sânge. Din cauza unei crize puternice provocată de o suferință cronică, bărbatul căzuse ca secerat, lovindu-se cu capul de beton. Nu puteam să stau și doar să aștept ambulanța, căci viața îi era într-un real pericol. Deși era destul de corpolent, am reușit să-l așez într-o poziție care să nu-i agraveze starea de sănătate și să-i asigur pe cât posibil funcțiile vitale”, își amintește subofițerul. Tot acesta a mai povestit că, după ce victima a ajuns la spital, a intrat imediat la „cuțit”. Știa de acest aspect deoarece în majoritatea cazurilor a mers în unitățile spitalicești să se intereseze de soarta celor salvați. În fapt, o continuare a unor misiuni… de suflet!

Toată priceperea lui, dobândită de-a lungul timpului în fel și fel de misiuni, a ales să o împărtășească colegilor săi mai tineri, dar doar celor despre care a simțit, căci are și acest „har”, că sunt dornici să învețe tainele acestei profesii și, în același timp, să fie mândri că îmbracă frumoasa uniformă în bleu-jandarm.  

Andrei Grigore