Pe „calea supleții” și a legii

De la vârsta de 5 ani, a învățat să cadă. Tot atunci a înțeles și că trebuie să se ridice de fiecare dată și să ia la trântă orice obstacol. O dată, și încă o dată… și ori de câte ori este nevoie. Multiplu campion național la judo, Lehel Orban de la Inspectoratul de Poliție Județean Harghita și-a testat agilitatea și peste hotare, reușind să ocupe nu de puține ori locuri fruntașe la diferite competiții internaționale. Însă cea mai mare dorință i s-a împlinit anul trecut în octombrie, când a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina

Un sport, o artă, o disciplină, un mijloc de autoapărare, dar mai ales un stil de viață. Judo sau „calea supleții” te educă, îți formează spiritul și te învață să te supui întâi pentru ca mai apoi să poți învinge. „Am început să practic judo când aveam 5 ani. Am învățat ce înseamnă ordinea, respectul, disciplina, perseverența, iar ceea ce am deprins am aplicat și în viață. La judo înveți prima oară să cazi. Și cu siguranță nu devii violent. Din contră, conștientizezi ceea ce i-ai putea face unei alte persoane.  Practicarea unui sport îi ajută foarte mult pe copii și consider că este extrem de important pentru cei mici, dar și pentru cei mari, să facă mișcare”, spune agentul de poliție Lehel Orban de la Inspectoratul de Poliție Județean Harghita.

„La judo înveți prima oară să cazi. Și cu siguranță nu devii violent. Din contră, conștientizezi ce i-ai putea face unei alte persoane”

Părinții lui sunt foarte mândri de el și i-au fost mereu aproape, cu o vorbă bună sau cu… trusa de prim-ajutor, amândoi lucrând în domeniul medical. Ceea ce a fost chiar un avantaj pentru tânărul judoka, acesta mărturisind, mai în glumă, mai în serios, că „Am avut nevoie de mai multe ori de cunoștințele lor medicale”.

Perseverența care îl caracterizează i-a adus nenumărate trofee la competițiile de judo interne sau internaționale. De șapte ori campion național, medalia de aur la Cupa Mondială de Judo și titlul de campion balcanic sunt doar câteva dintre performanțele impresionante obținute de polițistul harghitean. Anul acesta, s-a luat la trântă pe tatami cu cei mai buni judoka ai Ministerului Afacerilor Interne, cucerind prima treaptă a podiumului la Campionatul de Judo al MAI. „Cu siguranță, dacă ar fi să o iau de la început, aș face din nou acest sport. Nu regret o clipă! Când sunt pe podium… piele de găină! Nu se compară cu nimic! Și chiar și atunci când pierd, știu că trebuie să muncesc mai mult. De-abia aștept următoarea competiție! Anul viitor îmi doresc să particip la IPA Games de la Cheile Grădiștei”, mărturisește Lehel.

Tot perseverența a fost cea care l-a ajutat să-și împlinească cel mai mare vis. Extrem de disciplinat din fire, a învățat zi și noapte pentru concursul de admitere la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, iar abilitățile dobândite pe tatami i-au asigurat una dintre cele mai mari note la proba sportivă. „De când mă știu am vrut să îmbrac uniforma de polițist. Am învățat foarte mult, zilnic, de dimineața până seara și chiar de seara până dimineața. Din exterior poate părea simplu, însă nu este deloc așa. Ca om al legii, trebuie să fii atent mereu cum reacționezi, cum vorbești, să ai multă răbdare și stăpânire de sine. Ori de câte ori am ocazia, le împărtășesc și colegilor mei diferite tehnici de judo”, mai spune polițistul, care de altfel este și absolvent al Facultății de Sport, dar și student la Drept.

Și nu rămâne nicio urmă de îndoială faptul că sportul practicat de atâția ani este extrem de util în profesia pe care o are. „Am fost solicitați să intervenim la un scandal între soț și soție. Bărbatul, extrem de agresiv, spărsese totul în casă. Nu te puteai înțelege cu el. Am aplicat o imobilizare de la judo și l-am încătușat imediat. Am învățat să reacționez rapid. Îmi place foarte mult profesia de polițist și nu mă văd pe un alt drum. Nu îmi place să stau degeaba. Sunt foarte energic și mi se potrivește pe deplin ceea ce fac”, mai spune tânărul judoka.

Lehel Orban a ales în urmă cu mulți ani „calea supleții”, însă zilnic pășește cu fruntea sus și pe calea legii, fie că este îmbrăcat în kimono sau în uniforma de polițist.

Natalia Traicu