Când balanța înclină spre… performanță

Ambițioasă din cale afară, energică, implicată, carismatică, anticipativă, dedicată profesiei, în același timp optimistă și expresivă, Alexandra Viorica Dănculea de la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Ștefan cel Mare” Bacău iubește viața și caută mereu să se înconjoare de oameni de calitate care să o motiveze. Prezență care inspiră încredere, echilibru și calm, comunicatorul de la IJJ Bacău trece de „sticla” micilor ecrane, iar vocea sa plăcută și intonația echilibrată nu „zgârăie” niciodată difuzoarele radiourilor    

Născută în cea de-a zecea lună a anului, cu peste zece ani de activitate la Inspectoratul pentru Jandarmi Județean din „orașul lui Bacovia”, Alexandra, o balanță echilibrată, este un om de nota 10. Frumoasa cifră nu îi este deloc străină, ofițerul de presă lucrând o perioadă de zece luni și la Detașamentul Jandarmi Mobil Bacău. Nici nu am mai întrebat-o de notele pe care le-a avut în catalog, căci toate suspiciunile indică… aceleași calificative.  

Cine? Ce? De ce? Pentru ce? Unde? Când?… Ordinea nici nu contează. Sunt întrebări la care purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău are întotdeauna și răspunsuri. „De ce?” Fiindcă Alexandra nu lasă niciodată nimic la voia întâmplării. Cunoaște responsabilitatea deosebită pe care o are în a doua sa „casă”, fiind în același timp conștientă că dialogul continuu, corect și coerent cu reprezentanții mass-media, în fapt opinia publică, este… cheia succesului.

Imaginea publică a unei organizații, așa cum spunea și Gheorghe Boblea, este un obiect de patrimoniu, o valoare fundamentală a unei structuri, putând considera că este mai importantă percepția publicului decât îndeplinirea misiunilor în mod constant. Jandarmeria Română are numeroase misiuni de prevenire și combatere a faptelor antisociale, de pază și protecție a unor instituții, de ordine și siguranță publică, reușind să-și îndeplinească de fiecare dată atribuțiile în mod corespunzător, oferind totodată un serviciu public de calitate. Dar acestea trebuie să fie aduse la cunoștința societății civile, și nu oricum. Fie că vorbim de comunicarea cu presa ori de cea cu cetățenii, sau discursurile publice, toate ne pot aduce un capital de imagine. Se spune că «Presa te ridică, presa te coboară», însă strategia aleasă trebuie să te facă să gestionezi exemplar situația de criză apărută”, spune plutonierul major Alexandra Viorica Dănculea de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău.

„Vocea” jandarmilor băcăuani este mai mereu în viața comunității, prin campanii de prevenire, umanitare sau de ecologizare, atât Alexandra, cât și colegii ei fiind conștienți că protejarea și conservarea mediului înconjurător este o problemă prioritară. De departe, activitățile desfășurate în preajma copiilor îi provoacă emoții incomensurabile. Dovada? Zecile și zecile de zâmbete culese de pe chipurile acestora.

„Nu pot să vă ascund emoția cu care, la începutul acestui an, am avut onoarea de a primi distincția de «Purtătorul de Cuvânt al Anului 2022». Le sunt recunoscătoare colegilor mei, susținerea lor contribuind la obținerea acestei performanțe, dar și celor care au făcut propunerea și au crezut mereu în mine”

Cum era și firesc, pentru implicarea sa, dar mai ales pentru rezultatele obținute în promovarea „familiei” din care face parte (cum îi place să-i spună Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău), Alexandra a ajuns în top. Unul care o obligă și MAI mult de acum încolo. „Nu pot să vă ascund emoția cu care, la începutul acestui an, am avut onoarea de a primi distincția de «Purtătorul de Cuvânt al Anului 2022». Le sunt recunoscătoare colegilor mei, susținerea lor contribuind la obținerea acestei performanțe, dar și celor care au făcut propunerea și au crezut mereu în mine. În toți acești ani am împărtășit multe momente frumoase, iar prin zecile de campanii umanitare, pe care cu drag le-am organizat, am reușit să aducem zeci de zâmbete, dar și speranță în casele celor care aveau nevoie. Înainte de toate suntem oameni, trebuie să fim buni și să nu uităm că în urma noastră rămâne ceea ce am oferit”, mărturisește Alexandra Viorica Dănculea.

„Glasul” de la IJJ Bacău nu este la prima „ispravă” de acest fel, în anul 2019 Jandarmeria Română desemnând-o „Comunicatorul Anului”. Totodată, anul trecut, Direcția Informare și Relații Publice a MAI i-a înmânat o diplomă de merit pentru rezultatele remarcabile.

Premiantă este și atunci când vine vorba de familie. Timpul și-l împarte, echilibrat, între profesie, mamă și soție. În fapt, familia Alexandrei este oglinda ei. Un soț dedicat și un băiețel de 10 ani, de nota 10 (cum altcumva), ambițios și mândru de realizările mamei sale. Părinții ei completează tabloul perfect, o mamă blândă și plină de emoție privind mereu la succesul Alexandrei și un tată cu valori solide pe care i le-a insuflat de când era mică. Un ajutor de nădejde l-a avut și din partea fratelui ei, care i-a fost alături încă din Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. Aici au descoperit împreună tainele profesiei și au aflat că munca în Jandarmerie presupune spirit de echipă, Alexandra simțind încă de la început că acesta este un mod de viață. Unul care se pliază perfect pe valorile ei.

Andrei Grigore