De pe portativ pe… tatami

A descoperit taekwondo în urmă cu doar trei ani și a reușit să demonstreze în scurt timp că în spatele sensibilității și a modestiei ce o caracterizează pe deplin se află o fire puternică ce poate depăși orice obstacol. Iar atunci când se impune, îl poate chiar… sparge, timiditatea dispărându-i într-o secundă când pășește pe tatami. Mara Paula Gherman, o maramureșancă de 15 ani, ne oferă o nouă lecție de viață despre forța interioară, nebănuită uneori, ce așteaptă cu nerăbdare să iasă la suprafață

Talent? Fără doar și poate! Ambiție? Cu siguranță! Dorința de a se autodepăși? Nici că se putea altfel! Putere? Mai mult decât evident! Adolescenta nu s-a gândit o clipă că degetele ei care atingeau atât de sensibil clapele pianului la care a învățat să cânte pe când era de-o șchioapă sau cu care ținea atât de meticulos creionul atunci când desena vor ajunge mai târziu să spargă, la propriu, orice obstacol.

Mara Paula Gherman este fiică de polițist, iar „flerul” tatălui ei, comisar-șef Dorin Gherman de la Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, l-a „sfătuit” să îi îndrepte adolescentei pașii și… pumnii către taekwondo, un sport cu o istorie de peste 2000 de ani. Și nu s-a înșelat! Nu doar că Mara a ajuns să îndrăgească incredibil de mult artele marțiale, ci a reușit să devină cea mai bună. Luna trecută, la Cupa României de Taekwondo-do ITF, puștoiaca și-a adjudecat două medalii de aur la proba spargeri forță, atât la individual, cât și cu echipa, cu care a obținut de altfel și o medalie de argint la proba Tull.

„Pasiunea pentru acest sport s-a format în timp. Practic taekwondo de aproape trei ani la Clubul ACS GE BAEK din Baia Mare. La început, părinții m-au adus aici ca să nu stau prea mult pe telefon sau tabletă, pentru a socializa, dar și pentru a-mi crește încrederea în mine. A ajuns să-mi placă foarte mult. În plus, m-am împrietenit cu colegii de la club, iar domnul Mihai Sura este un antrenor cum rar întâlnești”, spune sportiva. 

Și nu sunt singurele performanțe ale adolescentei, care a dovedit în nenumărate rânduri că este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului și că nimic nu îi stă în cale. Chiar dacă antrenamentele sunt extrem de solicitante, Mara, elevă în clasa a IX-a la Colegiul de Arte Baia Mare, clasa de arhitectură, își găsește mereu energia necesară pentru a nu neglija școala, rezultatele excepționale la învățătură aducându-i și o bursă de merit. Iar în puținul timp ce îi mai rămâne, se relaxează „jucându-se” cu notele de pe portativ în timp ce cântă la pian.

„Copiii care practică un sport de contact nu devin mai violenți, ci, dimpotrivă, învață să evite conflictele și să fie mai disciplinați. Prin sport și prin comunicare, agresivitatea poate fi sublimată. Consider că și bullyingul în școli poate fi redus printr-o comunicare mai bună între elevi, elevi și profesori, părinți și elevi, dar și renunțând la prejudecăți”, punctează Mara.

Adolescenta își dorește să obțină centura neagră la sportul de care s-a îndrăgostit iremediabil, dar pe agenda planurilor de viitor se află și visul ei de a ajunge un arhitect foarte bun, desenând ori de câte ori are ocazia. Și, chiar dacă nu va îmbrățișa cariera tatălui ei, consideră că „Profesia de polițist este foarte grea, dar foarte frumoasă, iar pentru mine, tata este un adevărat model”.

Cu toate că practică un sport ce poate părea violent pentru necunoscători, Mara dovedește mereu că este extrem de miloasă, inclusiv cu necuvântătoarele pe care le iubește necondiționat. Părinții ei nu se mai miră de mult atunci când vine acasă cu câte un pui de porumbel rănit, cu vreo pisicuță înfometată ori cățeluș rătăcit.

Mara Paula Gherman, puștoiaca de 15 ani, ne oferă tuturor o nouă lecție de viață, dovedindu-ne că atunci când te dedici cu adevărat, îți poți depăși cu mult limitele pe care, nu de puține ori, ni le stabilim chiar noi… Iar atunci când există determinare, cuvintele „Nu pot!” trebuie șterse din vocabular. Și cu siguranță succesul va veni!

Natalia Traicu