Publicat pe Categorii Pompieri

De 30 de ani în slujba oamenilor

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare al județului Bihor a aniversat, pe 12 octombrie, trei decenii de activitate în slujba vieții. O zi cu o însemnătate deosebită atât pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” și Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Bihor, cât și pentru zecile de mii de oameni ale căror vieți au fost salvate și ale căror destine au fost schimbate de medicii, asistenții și pompierii SMURD Bihor

Echipajul de terapie intensivă mobilă constituit la nivelul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, pe 12 octombrie 1993, a fost primul echipaj SMURD Bihor, pacienții beneficiind din acel moment de asistență medicală complexă încă înainte de a fi transportați la spital, județul Bihor fiind al doilea din țară în care a fost înființat acest tip de serviciu dedicat salvării de vieți omenești.

Pentru gestionarea cât mai operativă și eficientă a solicitărilor cetățenilor din întregul județ, în perioada februarie 2008-aprilie 2010 au fost operaționalizate zece echipaje de prim ajutor calificat în cadrul subunităților ISU Bihor, formate din pompieri militari absolvenți ai „Cursului de  formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare și alte operațiuni de salvare”. Astfel, cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care unul de terapie intensivă mobilă și 10 echipaje de pompieri militari paramedici, acționează în toate localitățile din raioanele de intervenție ale Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Marghita, Stației de Pompieri Săcueni, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Gărzii de Intervenție Sălard, Detașamentului de Pompieri Salonta, Stației de Pompieri Ștei, Secției de Pompieri Beiuș, Stației de Pompieri Aleșd și Gărzii de Intervenție Tinca.

În urmă cu trei decenii, SMURD Bihor și-a început activitatea cu o ambulanță veche, primită din donație, iar în prezent are în dotare peste 25 de ambulanțe și autospeciale. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, medicii, asistenții și pompierii militari ai SMURD Bihor au desfășurat peste 141 400 de misiuni de salvare a vieților omenești, prin acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, precum și prin intervențiile de descarcerare desfășurate. Echipajele acționează în sprijinul cetățenilor la numeroase și diferite tipuri de situații de urgență, precum incendii, explozii, arsuri, avarii tehnologice și chimice, accidente, căderi de la înălțime, electrocutări, tăierea sau ruperea unor segmente anatomice, înec, urgențe cardiovasculare și neurologice majore etc.

În anul 2008, la nivelul ISU Bihor a fost înființat Centrul de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență unde, începând din același an, se desfășoară „Cursul de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare și alte operațiuni de salvare”, iar din anul 2015 și „Cursul în acordarea primului ajutor de bază, cunoaștere a tehnicilor de descarcerare și a principiilor de organizare și desfășurare a activităților echipajelor de prim ajutor calificat”, respectiv cursul de „Consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe – prim ajutor calificat”. Acesta este găzduit de Centrul de Instruire și Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori din localitatea Sântion, pe baza unui protocol de colaborare, care pune la dispoziţia pompierilor militari formatori de la ISU Bihor baza logistică. Totodată, creează condiţiile necesare inserării procesului de instruire în primul ajutor calificat într-un sistem mai complex, a cărui finalitate o reprezintă formarea salvatorului apt de a interveni în situaţii speciale de salvare. Aici au fost instruite 1916 persoane din 16 județe(Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava și Timiș), printre acestea regăsindu-se peste 1400 decadreale inspectoratelor pentru situații de urgență și Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, care au dobândit competența de paramedici. De asemenea, au fost instruiți aproape 500 de angajați de la UPU-SMURD Bihor, IPJ Bihor, IJJ Bihor, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Asociația SALVITAL Hunedoara, SALVAMONT-SALVASPEO, Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea, Penitenciarul  Satu Mare, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, respectiv de la DGPI și SRI.

La împlinirea celor 30 de ani de activitate contracronometru pentru salvarea vieților omenești, SMURD Bihor a organizat o serie de activități aniversare, menite a releva importanța acestui serviciu în cadrul comunității. Concursul Go4Life a adunat la start peste 250 de elevi din 23 de licee din Oradea, Marghita și Beiuș. Fiecare școală a fost reprezentată de una sau mai multe echipe a câte cinci membri fiecare. Competiția a constat în parcurgerea a 12 probe, pe traseul concursului elevii trecând pe la mai multe puncte de interes din oraș. Provocările au constat în imobilizarea unei fracturi, managementul unui pacient ars, asigurarea suportului vital de bază și alte probe de prim ajutor și îndemânare, care au implicat punerea în practică a cunoștințelor acumulate la cursurile de prim ajutor și resuscitare organizate pentru elevii bihoreni.

Pe 11 octombrie, SMURD Bihor a organizat la Filarmonica de Stat din Oradea o festivitate aniversară, la care au luat parte reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prefectul județului Bihor, oficialități civile și militare, conducerea ISU Bihor și UPU-SMURD Bihor, medici, asistenți și pompieri militari. Cu acest prilej au fost evocate principalele repere din istoria și evoluția SMURD Bihor și au fost acordate însemne de recunoștință persoanelor care și-au adus în mod deosebit contribuția la crearea și dezvoltarea acestui serviciu la nivelul județului. Evenimentele aniversare au continuat în Piața Unirii din Oradea, unde salvatorii bihoreni au organizat exerciții demonstrative de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat în caz de accident rutier, prezentarea tehnicii folosite în misiuni și alte evenimente menite a familiariza cetățenii cu activitatea desfășurată de SMURD Bihor. 

Pentru contribuția și eforturile deosebite aduse sistemului de urgență din România, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor i-a fost conferită „Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”.

Camelia Roşca (ISU Bihor)