Publicat pe Categorii Pompieri

Salvator… la înălțime

Sportul a fost dintotdeauna pasiunea lui, dar profesia de pompier este marea lui dragoste. Iar când cele două s-au împletit cu „funia” ambiției, salvatorul botoșănean Ionuț Honciuc a știut că nimic nu este imposibil de atins și niciun obstacol de netrecut

Culturism, fotbal, atletism… Iar lista poate continua. Sportul este pentru plutonierul adjutant Ionuț Honciuc de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Botoșani un mod de viață și a avut mereu un loc bine stabilit printre activitățile desfășurate zi de zi. Și indiferent de sportul pe care l-a practicat, Ionuț a avut rezultate. De câțiva ani însă, pompierul s-a „ancorat” fără scăpare și de alpinism, după ce a urmat un curs de pregătire profesională. Și i-a pătruns până în măduva oaselor. Extrem de determinat, a început să aprofundeze „arta” cățăratului, „invadând” internetul pentru a acumula cât mai multe informații despre pitoane, protecții mobile, scărițe, pioleți și colțari tehnici. Iar strădania lui nu a fost în zadar, fiind remarcat și propus pentru lotul sportiv al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență chiar din primul an ca alpinist de intervenție.

„Tot timpul mi-a plăcut sportul, așa am fost crescut. Primul contact cu alpinismul l-am avut în anul 2019, la un curs organizat de către IGSU. Pe durata acestuia, am considerat că nu sunt suficient de pregătit, mai ales că am văzut cât de buni erau ceilalți cursanți. Așa că am început să mă antrenez și să mă documentez de pe internet. M-a ajutat foarte mult plutonierul adjutant Ionel Buta, alpinist de intervenție”, spune Ionuț.

Siguranța este extrem de importantă în orice misiune, un singur pas greșit putând avea urmări tragice. „Trebuie să te concentrezi pe intervenție, să eviți orice greșeală pentru că ar putea fi fatală atât pentru tine, cât și pentru victimă. Într-un sistem de salvare, totul trebuie dublat pentru siguranță. Este foarte important să se facă rapid accesul la victimă, dar și primul contact cu aceasta. Sunt dificile intervențiile și pentru că nu știi cum este persoana respectivă. Poate fi agitată, chiar violentă. Întâi o liniștim, o asigurăm că nu există riscul să cadă. Nu în orice situație te așteaptă un copilaș zâmbitor, gata să te ia în brațe”, explică pompierul.

La unul dintre cursurile de perfecționare pe care le-a urmat, plutonierul adjutant Ionuț Honciuc a văzut cum arată o sală de pregătire. Iar din dorința de a se antrena cât mai mult și de a intra în rândurile celor mai buni alpiniști, a venit cu o idee ingenioasă. „Am încercat să facem și noi o sală asemănătoare, un loc al nostru, în garajul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Botoșani. Am avut sprijin din partea superiorilor și am reușit. La momentul actual, avem toate condițiile să ne pregătim! Ne dorim să scurtăm timpii de intervenție. Avem colegi tineri pe care vrem să-i învățăm, mai ales că noi am studiat mult de pe internet și știm cât este de greu. Îmi place enorm ceea ce fac și vin cu drag la serviciu”, mai spune alpinistul.

Abilitățile și profesionalismul plutonierului adjutant Ionuț Honciuc nu au fost trecute cu vederea, acesta fiind selectat să facă parte din lotul de alpiniști al IGSU, alături de alți 11 colegi din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență București-Ilfov, Botoșani, Brașov, Cluj, Mureș, Sibiu și Timiș. Luna aceasta, pompierii români au participat în Marsilia, Franța, la Competiția internațională de căutare-salvare din medii ostile GrimpDay, care a reunit 24 de echipe profesioniste din toate colțurile lumii. Iar rezultatele pompierilor români la această prestigioasă întrecere internațională au fost mai mult decât remarcabile. Echipajul IGSU a câștigat trofeul Fair Play, dar și locul al II-lea la un concurs de forță și îndemânare, organizat de sponsori. Totodată, plutonierul adjutant Ionuț Honciuc a adus o medalie pentru țara noastră și la proba individuală, obținând locul al III-lea.

GrimpDay este o competiție destinată pompierilor alpiniști de intervenție, ale cărei probe constau într-o serie de provocări dificile de salvare de la înălțime. Cu toate că lotul reprezentativ al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a concurat alături de echipe de elită din întreaga lume, cu o vastă experiență în astfel de competiții, salvatorii români s-au remarcat, dovedind că locul lor este printre cei mai buni, dintre cei mai buni…

Natalia Traicu