Publicat pe Categorii Pompieri

Altruism… la cote înalte

Dorința de a ajuta, dragostea pentru munte, curajul și ambiția sunt „ingredientele” care au impulsionat-o pe Diana Piscureanu, sergent major la ISU Hunedoara, să lupte cu toate forțele pentru a-și împlini cel mai „arzător” vis: acela de a fi salvator la înălțime. Extrem de determinată, Diana s-a „ancorat” de șansa ei și a reușit, devenind singura femeie alpinist de intervenție din țară. Și pentru că „nu te costă nimic să faci un bine”, după cum spune chiar ea, tânăra dăruiește speranță celor aflați în suferință, donându-și frecvent o parte din sângele care-i pompează atât de multă iubire față de oameni

De o modestie și un altruism cum rar îți este dat să întâlnești, Diana și-a dorit mereu să-și ajute semenii. A crezut că profesia de dascăl era cea potrivită pentru ea, însă, în timp ce era elevă la un liceu pedagogic din Târgu Jiu, un incendiu de vegetație i-a schimbat radical drumul în viață. Lupta acerbă a pompierilor militari cu flăcările a impresionat-o atât de puternic, încât s-a „îndrăgostit” iremediabil de profesia de salvator. Și, la doar 19 ani, a lăsat meleagurile natale și s-a mutat în Deva, special pentru a intra în familia pompierilor militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara. Extrem de energică, ambițioasă și muncitoare, Diana s-a făcut imediat remarcată. De altfel, ar fi fost imposibil să nu o observi, ținând cont de faptul că, la pregătirea sportivă, adeseori era cu o tură de teren în fața tuturor.

Tabăra de pregătire a pompierilor alpiniști de intervenție”, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara, a fost un vis devenit realitate. Cel care i-a sugerat și a încurajat-o să participe la această activitate a fost plutonierul adjutant șef Varga Szolt. Și fratele ei mai mare a susținut-o în alegerea ei, cunoscându-i pasiunea pentru munte și energia molipsitoare.

„Alerg în fiecare zi câțiva kilometri. Iubesc muntele, drumețiile, aerul curat, tot ceea ce înseamnă natură, dar și uniforma de pompier! Îmi doream foarte mult să particip la această tabără de pregătire. Poate că a fost un pic ciudat la început pentru colegii mei, fiind singura fată, dar au fost foarte deschiși și m-au susținut. Antrenamentele au constat în diverse aplicații practice, precum salvarea unei victime aflată pe o stâncă, la mare înălțime. În alpinism nu este vorba doar de forță, ci și de tehnică. Fiecare zi de pregătire a fost deosebită, dar cea mai frumoasă coborâre a fost cea de pe Cetatea Deva. Orice alpinist trebuie să fie conștient de ceea ce se poate întâmpla dacă nu ești atent sau nu te asiguri corect, însă nu îmi este frică. Nu mă tem de înălțime, din contră, îmi place foarte mult!”, spune sergentul major Diana Piscureanu. La doar 20 de ani, tânăra a încheiat cu succes activitatea din tabăra de pregătire în domeniu, devenind singura femeie alpinist de intervenție din țară.

Diana este dispusă să salveze vieți nu numai prin prisma profesiei pe care o are. La cursul de inițiere în carieră a aflat despre importanța donării de sânge. Și nu a ezitat o clipă să devină unul dintre cei care oferă speranță. „Îmi doresc să ajut! Sunt mulți oameni care au impresia că există alții care donează sânge. Tocmai de aceea nu este niciodată suficient! Îi încurajez pe toți cei care pot face acest lucru, să o facă! Nu doare deloc și nu te costă nimic să faci un bine. Poți slava vieți într-un timp foarte scurt, cu doar câteva picături de sânge! A fi empatic nu înseamnă doar să simțim compasiune pentru cei aflați în suferință, ci și să ajutăm, fără a cere nimic în schimb”, spune alpinista de la ISU Hunedoara.

Diana este o poveste despre curaj și generozitate, o lecție de viață despre ce înseamnă să ajuți, ce înseamnă să fii bun și despre cum ar trebui să arate normalitatea. Și are doar 20 de ani…

Natalia Traicu