România, deplin pregătită pentru Schengen

Modificarea Regulamentului UE privind Europol, Directiva privind reziliența entităților critice, Pactul privind migrația și azilul, Inteligența artificială și Strategia Schengen, lupta împotriva criminalității și pandemia de COVID-19 sunt doar câteva dintre subiectele discutate de către ministrul Lucian Bode la Consiliul JAI – secțiunea Afaceri Interne, organizat în Luxemburg de către Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, demnitarul român a subliniat faptul că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și menține la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației comunitare

Salut efortul susținut de Președinția portugheză în procesul de negociere a propunerii de modificare a Regulamentului Europol. Discuțiile intense care au avut loc în ultimele luni au demonstrat importanța acordată subiectului de către toți actorii implicați în procesul de negociere. Sunt convins că progresele prezentate vor conduce la consolidarea mandatului Europol, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Propunerea de directivă a Comisiei Europene privind reziliența entităților critice  vizează o serie de sectoare economice de o importanță deosebită, precum energia, transporturile, serviciile bancare și piețele financiare, administrația publică, infrastructura digitală și spațiul. Caracterul trans-sectorial al domeniului protecției infrastructurilor critice, atât la nivel european cât și național, necesită o abordare complexă în procesul de negociere. Intenția Comisiei Europene de a asigura complementaritatea securității entităților critice cu securitatea cibernetică este una de apreciat. În acest context, este foarte importantă coordonarea sinergică a procesului de negociere, astfel încât cele două propuneri să nu se suprapună și să sporească eficiența și eficacitatea tuturor măsurilor și acțiunilor.

Cu privire la tema referitoare la inteligența artificială, ministrul român a subliniat necesitatea implicării active în utilizarea acestor sisteme în domeniul aplicării legii și a evidențiat importanța găsirii unui echilibru între nevoile operaționale ale autorităților, garanțiile oferite cetățenilor și limitele impuse în utilizarea inteligenței artificiale, astfel încât să nu se aducă atingere scopului final, respectiv acela de combatere a criminalității.

În intervenția susținută pe marginea subiectului COVID-19 și lupta împotriva criminalității, demnitarul român a evidențiat necesitatea dezvoltării lecțiilor învățate pe perioada pandemiei, în scopul pregătirii și creșterii rezilienței forțelor de ordine în fața unor noi crize. Acesta a apreciat că o atenție deosebită trebuie acordată riscurilor imediate la adresa securității interne, în plină campanie de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

Referitor la noua Strategie Schengen, Lucian Bode a apreciat readucerea în discuție a extinderii spațiului precum și sprijinul acordat în contextul solicitărilor repetate ale României de a parcurge pași concreți spre definitivarea procesului și a salutat publicarea acesteia de către Comisia Europeană.

Oficialul român a reamintit că România este un promotor activ al procesului de modernizare a acquis-ului Schengen, în special în ceea ce privește noile instrumente de asigurare a securității interne a UE, instrumente asumate pe deplin alături de toate statele membre. De asemenea, demnitarul  și-a afirmat convingerea că în perioada următoare se vor face pași concreți spre adoptarea unei decizii favorabile privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne a reamintit faptul că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și menține la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației Uniunii Europene. Totodată, a reiterat faptul că statul român dorește să facă parte din acest spațiu de liberă circulație, securitate și justiție, fiind o dorință legitimă în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

„România trebuie să devină cât mai curând membră a spaţiului Schengen! Suntem pe deplin pregătiţi pentru acest pas. (…) Pentru a atinge un echilibru just între drepturi şi obligaţii în interiorul Uniunii Europene, România trebuie să beneficieze cât mai curând de drepturile pe care le are orice stat membru Schengen. Românii trebuie să ştie că aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv major pentru care țara noastră a depus eforturi considerabile şi a făcut investiţii semnificative. Astfel, am solicitat accelerarea discuţiilor privind aderarea României la spaţiul Schengen, invocând totodată importanţa unei perspective realiste asupra calendarului de aderare”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.

Andra Chesaru