Publicat pe Categorii Poliția de frontieră

Proiect pilot la Dunăre

„Course on application of coercitive measures in carrying out specific missions related to the state border control” este numele proiectului pilot, sub egida Agenției FRONTEX,  finanțat din fonduri europene nerambursabile. Acesta s-a derulat, timp de cinci zile, la Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu Severin.

Realizat în conformitate cu principiile moderne, utilizând SQF (Sectoral Qualifications Framework), cursul a fost aliniat la obiectivul strategic și nevoile de instruire  ale Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Această etapă de pregătire a cursanților a reprezentat o parte integrantă a activităților întreprinse de Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră (SPPPPF) Drobeta-Turnu Severin și Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei Ungheni din Republica Moldova, în cadrul apelului deschis de către Agenția Frontex „Development and delivery of European Border and coast guard courses”. Cursul s-a desfășurat simultan în cele două instituții partenere și a fost înregistrat audio-video.

Perioada standard de desfășurare a acestuia este de trei săptămâni însă, întrucât acest prim curs a fost unul de inițiere, activitățile și informațiile transmise au fost comprimate într-o treime din timp. Chiar dacă durata de desfășurare a cursului a fost una scurtă, de  doar cinci zile, participanții și-au însușit în totalitate abilitățile necesare și au demonstrat din plin aceasta în cadrul exercițiului tactic derulat la finalul perioadei de pregătire.

„Cursanților le-au fost prezentați pașii de urmat la întâmpinarea unei situații de urgență. Astfel, aceștia au învățat cum să aplice manevrele de resuscitare în cazul stopului cardio-respirator, cum să realizeze dezobstrucția căilor aeriene, imobilizarea fracturilor folosind materiale improvizate precum și acordarea primului ajutor în cazul hemoragiilor și plăgilor deschise”, a spus Iulian Pătrașcu, unul dintre formatori.

Activitățile cursului s-au derulat în context realist, într-un cadru apropiat de realitatea misiunilor specifice și s-au centrat pe perfecționarea tehnicilor articulare și de autoapărare prin folosirea forței fizice și a mijloacelor din dotare, efectuarea tehnicilor și procedeelor de imobilizare și conducere forțată, acordarea primului ajutor, respectarea regulilor privind portul, mânuirea armamentului și uzul de armă, efectuarea controlului corporal, al bagajelor, al autovehiculelor și al clădirilor, efectuarea tehnicilor și procedeelor de extragere din autovehicule și clădiri. Un element care a contribuit la optimizarea rezultatelor l-a reprezentat dotarea cu echipamente performante și calitative achiziționate în cadrul grantului, al căror cost total s-a ridicat la 63.087 de euro.

„Tematica parcursă s-a materializat prin ridicarea nivelului de pregătire în domeniul folosirii forței fizice pentru imobilizare, în utilizarea corectă și procedurală a mijloacelor de constrângere din dotare, inclusiv armamentul, în respectarea regulilor specifice legitimării persoanelor, controlului corporal, al bagajelor și al  autovehiculelor și controlul clădirilor în situații tactice. Poate și mai important, a fost rezolvarea spețelor cu un grad de dificultate mai ridicat întâlnite în misiunile specifice, în care polițiștii de frontieră din compunerea posturilor și patrulelor trebuie să își cunoască foarte bine rolul și modul de acțiune în munca de echipă pentru a-și asigura succesul”,a spus și formatorul Andrei Gherghescu.

Multe activități planificate au fost organizate în mediul on-line, în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Cursul pilot derulat la SPPPPF Drobeta-Turnu Severin a fost apreciat atât de către instituțiile implicate în proiect, cât și de conducerea Direcției Resurse Umane a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, prezentă la exercițiul tactic demonstrativ.

Eforturile considerabile, profesionalismul, pregătirea superioară a formatorilor și implicarea eficientă și activă a personalului școlii au asigurat reușita proiectului  și au pus baze solide pentru cursurile viitoare. Proiectul va fi introdus în oferta educațională a ambelor instituții partenere și se estimează că peste 500 de polițiști de frontieră vor urma acest curs în următorii trei ani.

Mihaela Săftoiu
de la SPPPPF – Drobeta-Turnu Severin
Andrei Grigore