Publicat pe Categorii Poliție

„Glasul sângelui”

O crimă oribilă a zdruncinat liniștea sătenilor din Chiheru de Sus, după ce o bătrână a fost siluită și ucisă cu bestialitate în propria casă. Criminalii au încercat să-și ascundă urmele odioasei fapte și au îngropat cadavrul femeii lângă pârâul din apropiere. Însă în mai puțin de 24 de ore, polițiștii mureșeni au reușit să identifice autorii: doi tineri din localitate.

Femeia în vârstă de 79 de ani locuia singură, într-o căsuță de la marginea satului. Nu avea copii, iar singurele persoane care-i treceau pragul erau câteva rude și vecinii. Și, o dată pe lună, poștărița din comună care-i aducea pensia. Aceasta a și fost cea care și-a dat seama că ceva este în neregulă… Ajunsă la locuința bătrânei, a văzut că ușa fusese forțată. În casă lucrurile erau răvășite, iar pe pardoseală se vedeau pete de culoare brun-roșcat. A strigat-o pe biata femeie, însă degeaba! Parcă o înghițise pământul… Imediat, poștărița a alertat autoritățile, mai multe echipaje de poliție și jandarmi începând imediat căutările. Au întrebat vecinii, rudele… Nimeni nu mai știa nimic de ea. Bătrâna nu mai dăduse niciun semn de viață de câteva zile. Ultima oară o văzuse o nepoată, care a ajutat-o la treburile gospodărești.

„La fața locului s-a deplasat o echipă complexă de cercetare, formată din lucrători de la Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul Criminalistic ale Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Poliția Municipiului Reghin, polițiștii Secției 8 Rurale Petelea, dar și jandarmi de la Detașamentul nr. 4 Reghin. Cercetarea la fața locului a fost coordonată de către comisarul-șef de poliție Cătălin Rădulescu, adjunctul inspectorului șef al IPJ Mureș”, spune comisarul-șef Bogdan Ioan Roșiu, șeful Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

După ce au scotocit împrejurimile, oamenii legii au găsit o năframă pe malul unui pârâu situat la câteva sute de metri de casa bătrânei… La scurt timp au descoperit și trupul neînsuflețit al acesteia, înfășurat într-un covor pe care criminalii îl luaseră din locuința victimei. Femeia, pe jumătate dezbrăcată, fusese îngropată în mare grabă de către călăii ei, la nici 20 de centimetri adâncime, speriați să nu fie „bunghiți” de vreun trecător. Hârlețul pe care l-au folosit pentru a-i face bătrânei „mormântul” improvizat, a fost și acesta găsit de oamenii legii în apropierea cadavrului.

Polițiștii au stabilit rapid un cerc de suspecți. Flerul agentului șef principal Cornel Bendriș, șeful Postului de Poliție din comuna Chiheru de Jos, a fost de mare ajutor. Chiar în seara crimei, văzuse la barul din sat mai mulți tineri din localitate puși pe băută. Știa că unul dintre bănuiți mai avusese în trecut un incident „rușinos” cu două bătrâne din sat… Una fiind chiar mătușa lui. „Cei doi tineri, în vârstă de 16, respectiv 20 de ani, și-au recunoscut imediat fapta. După ce au consumat alcool, s-au dus la victimă acasă și au violat-o. Ulterior i-au aplicat acesteia mai multe lovituri la nivelul capului cu un scaun din lemn, omorând-o. Cei doi i-au înfășurat cadavrul într-un covor găsit în locuință și l-au îngropat în malul pârâului Beici. Nu au mers la aceasta cu intenția de a o omorî, însă au fost recunoscuți de către victimă și au vrut să ascundă crima. Este destul de dificil să identifici autorii unei fapte atunci când nu există martori sau camere video de supraveghere. Factorul uman este foarte important, iar orice polițist trebuie să-și cunoască bine comunitatea în care își desfășoară activitatea”, mai spune comisarul-șef Roșiu. Cei doi criminali își vor petrece o bună parte din tinerețe în spatele gratiilor, fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și omor calificat. Unul dintre aceștia era chiar rudă cu bătrâna…