Publicat pe Categorii Jandarmi

Prieteni, mai presus de cuvinte

Conexiunea dintre conductori și „colegii” lor necuvântători este mai mult decât puternică. Antrenamentele, misiunile, dar și timpul pentru joacă creează o legătură specială ce nu se destramă nici după „pensionare”

Protector, loial, ascultător, prietenos, dar mereu gata de acțiune. El este „Pih”, un câine de serviciu antrenat să „liniștească” și cel mai recalcitrant „client”. De aproape 11 ani, ciobănescul belgian și plutonierul adjutant Ovidiu Mihai Parasca de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani sunt de nedespărțit. Au urmat împreună cursurile Centrului Chinologic „dr. Aurel Greblea” Sibiu, patrupedul fiind specializat în patrulare-intervenție. „Numa’ nu vorbește! Ne înțelegem din priviri. Este un câine bun și foarte inteligent! Mă simte când sunt supărat și face tot ce poate ca să zâmbesc. Și îi iese de fiecare dată. Îi plac foarte mult giumbușlucurile. Toți copiii îl iubesc, inclusiv fetița mea în vârstă de 3 ani”, povestește jandarmul.

Țuțu”, așa cum îl alintă conductorul lui, a fost prezent de-a lungul „carierei” sale în Ministerul Afacerilor Interne la nenumărate misiuni de patrulare și intervenție. Și, pe cât este de docil cu copiii sau cu cei pașnici, pe atât știe să-și „spună” punctul de vedere atunci când situația o impune. „Este antrenat pe toate liniile. A participat la tot felul de misiuni, inclusiv la acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice. Pădurarii ne spuneau că se simt amenințați de hoții de lemne, însă de când am început să patrulăm și chiar să facem antrenamente în zonă, s-a dus vorba și simpla prezență a câinilor de serviciu în pădure a tăiat elanul braconierilor”, spune plutonierul adjutant Ovidiu Mihai Parasca.

Ciobănescul belgian cu „epoleți” a calmat nu de puține ori chiar și cele mai aprinse spirite, reușind să restabilească ordinea și liniștea publică într-un timp record. „Am fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Botoșani s-au adunat peste 200 de persoane care făceau scandal. «Țuțu» a intervenit imediat și a reușit să elibereze rapid zona prin simpla lui prezență. Câinele nu glumește, nu stă de vorbă și nu negociază! El intervine, iar cei care tulbură liniștea și ordinea publică trebuie să se conformeze. Este foarte mare nevoie de câini de serviciu. Unul singur este echivalentul a șapte oameni! Dacă latră de două ori, i-a liniștit chiar și pe cei mai agitați răufăcători”, punctează conductorul de la IJJ Botoșani.

Deși a împlinit de ceva vreme vârsta de „pensionare”, „Pih” a trecut cu brio toate retestările, iar plutonierul adjutant Ovidiu Mihai Parasca a fost felicitat de fiecare dată pentru modul în care l-a antrenat și a avut grijă de „partenerul” său. Însă a sosit și momentul ca patrupedul să se retragă din activitate și să îmbătrânească frumos. „Mi-a fost mereu alături. Dar acum are nevoie de odihnă. Îl voi lua acasă. Nu am cum să nu fiu cu el! Face parte din familie, avem atâtea amintiri împreună!”, mărturisește jandarmul. Totuși, „Țuțu” mai are o ultimă misiune, una extrem de importantă. Aceea de a-și proteja noua familie, care îl iubește necondiționat. Dragostea pe care le-o poartă blănoșilor l-a făcut pe Ovidiu să-și adopte și primul „partener”, pe „Nia”, un ciobănesc german. „Nu avea dezvoltate abilitățile necesare, dar am adoptat-o și a stat la mine până când a murit. Era o cățelușă foarte frumoasă, ascultătoare și protectoare”, își amintește jandarmul.

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, dar și „colegi” de nădejde. Iar după ani și ani de activitate în slujba statului, toate animalele de serviciu merită să aibă parte de o bătrânețe liniștită, înconjurate de oameni care îi îndrăgesc. Pentru plutonierul adjutant Ovidiu Mihai Parasca, „Țuțu” și „Nia” nu au fost doar câini de serviciu, ci vor rămâne mereu prieteni, mai presus de cuvinte…

Natalia Traicu