Publicat pe Categorii Sport

Pe urmele istoriei: de la Tânărul Dinamovist la Academia de Handbal Dinamo

Clubul Sportiv Dinamo a lansat un proiect de amploare la nivelul grupelor de copii și juniori la handbal. Inițiativa îi aparține lui Dan Savenco, căpitanul echipei campioane de seniori

„De cinci ani, dominăm handbalul românesc la nivel de seniori, dar suntem mici la nivel de copii și juniori. Nu se poate așa ceva, noi suntem Dinamo. M-a răscolit atât de tare situația asta, încât la prima oportunitate am pus pe hârtie proiectul unei academii. Din fericire, am găsit uși deschise și susținere totală, așa că sper ca în viitor să avem și generații de campioni la juniori”, spune Dan Savenco, liderul din teren al echipei de handbal Dinamo.

Când handbalul românesc domina lumea, Dinamo creștea campioni pe bandă rulantă sub egida „Tânărului Dinamovist”. „Era un antrenor fantastic la Tânărul Dinamovist, o adevărată figură. Ilie Alexandru îl chema. Fusese jucător la handbal în 11 și apoi în 7, dar numele și l-a făcut cu juniorii”, își aduce aminte campionul mondial Dan Marin, jucător format la Tânărul Dinamovist. „Ilie Alexandru a reușit o performanță greu de egalat. În finala campionatului mondial din 1974 a avut în teren trei jucători formați de el. Eu, Ghiță Licu și extrema Adrian Cosma. Arătați-mi mie acum un centru de juniori, de oriunde din lume, care poate face așa ceva”, mai spune campionul mondial.

Susținere totală de la nivelul conducerii clubului

Pe urmele de aur lăsate de marii campioni români încearcă acum să-și ghideze copiii și Academia de Handbal Dinamo. Lansarea ei a avut loc în luna octombrie, cu primul antrenament desfășurat pe data 12, chiar de ziua de naștere a căpitanului echipei Dinamo. „M-am tot gândit la acest proiect de vreo doi ani și așteptam un moment favorabil să-l concretizez. Practic, l-am lansat în această vară, într-o discuție cu ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela. Pe 16 iulie, mi s-a acordat o plachetă cu ocazia zilei MAI, pentru fapte deosebite pe linie profesională, eu fiind unul dintre sportivii delegați în zona de ordine și siguranță publică în perioada de pandemie. După festivitate, domnul ministru Vela m-a întrebat dacă echipa de handbal are nevoie de ceva. I-am spus că da, are nevoie de o Academie puternică în spate, care să se ridice la nivelul echipei mari. Eu sunt un tip spontan, a fost o inspirație de moment. Nicio clipă nu m-am gândit să cer ceva pentru mine sau pentru jucători! Mai apoi, am găsit susținere totală la nivelul conducerii clubului. Președintele Ionuț Adrian Popa ne-a ajutat să lansăm proiectul din această toamnă”, povestește Savenco.

„Unde să-ți duci copilul, dacă nu acolo unde se face performanță?”

Dan Savenco are 35 de ani și încă nu se gândește la retragerea din postura de jucător. Va fi în continuare liderul echipei din teren, la meciurile din campionat sau din EHF European League, dar își va găsi timp și pentru a coordona proiectul Academiei de Handbal Dinamo. „Am foarte mulți cunoscuți care mă tot întrebau când demarăm un astfel de proiect, pentru a-și aduce copiii la Dinamo. Rezultatele echipei de seniori în Liga Campionilor, trofeele cucerite pe plan intern, atmosfera frumoasă creată de suporteri au dat naștere unui adevărat fenomen, care a trezit interesul copiilor pentru handbal. Și unde să-ți duci copilul, dacă nu acolo unde se face performanță?”, spune Savenco. Alături de el, din postura de coordonator tehnic, va fi o altă vedetă a echipei mari, Valentin Ghionea.

„Am început selecțiile încă din această toamnă și vom forma grupe de baby, minihandbal și juniori 4. Vrem ca micuții să învețe să se dezvolte în spiritul clubului Dinamo. La început va fi multă joacă. Eu nu mă uit niciodată dacă părintele este mulțumit, ci caut fericirea din ochii copilului. Feedbackul primit de la el este cel mai important. Din acest motiv, primul antrenament este întotdeauna gratuit. Dacă îi place, rămâne. Dacă nu, atunci nu are rost să fie ținut doar de dorința părinților. Până acum însă am văzut atât de multă bucurie încât sunt convins că suntem pe drumul cel bun”, mai spune Savenco.

Oana Manea, surpriza din colectivul tehnic

Deși Academia de Handbal Dinamo a demarat într-o perioadă delicată, marcată de pandemia de coronavirus, la primul antrenament s-au prezentat aproape 20 de copii, fetițe și băieți. Micii viitori campioni au fost preluați de colectivul tehnic, format din Renata Ghionea, Răzvan Răpciugă și Florin Vasiliu. Surpriza pregătită de Dan Savenco la nivelul colectivului tehnic a fost Oana Manea. Fosta mare jucătoare a naționalei României s-a alăturat Academiei și îi va învăța pe micuți cum să-și facă loc pe semicerc.

„Important este că familia alb-roșie se mărește, iar Academia de Handbal Dinamo București e gata să formeze viitorii campioni. Cei care astăzi scriu istorie pentru Dinamo vor fi  alături de cei mici pe drumul către performanță. Împreună vrem să ducem mai departe tradiția celui mai frumos club din România”, mai spune Savenco.

Academia de Handbal Dinamo a pornit frumos la drum și speră să crească de la o lună la alta. Și ce poate fi mai frumos ca zâmbetul unui copil fericit, care după o oră de joacă întrebă deja când este următorul antrenament!

Alexandru Enciu