Parteneriat strategic la nivelul Uniunii Europene

În parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Centrul de Excelență NATO pentru Managementul Crizelor și Răspunsul la Dezastre Sofia (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence CMDR COE) și Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe din Bulgaria, Colegiul Național de Afaceri Interne (CNAI) a organizat, în perioada 18-21 iulie, cursul „Disaster Relief in CSDP Context”, sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC). Evenimentul care a fost sprijinit de către DG Near/ Comisia Europeană, a fost focusat pe problematica Parteneriatului Estic al  Uniunii Europene (EaP)

Cei 41 de cursanți prezenți la curs au fost nominalizați de către statele membre ale Uniunii Europene și țările incluse în EaP, fiind selectați din rândul personalului cu atribuții în domeniile diplomatic/consular, poliție, militar, precum și din rândul reprezentanților societății civile, ce dețin experiență operațională în protecție civilă, dezastre și/sau asistență umanitară. Aceștia au beneficiat de expertiza unor lectori și experți de nivel înalt, proveniți din anumite instituții ale Uniunii Europene, precum: Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO/ERCC), EU Development and Cooperation – DG for International Partnership (DG INTPA)/Comisia Europeană, CMDR COE, Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe din Bulgaria, Ministerul Afacerilor Interne (CNAI, Departamentul pentru Situații de Urgență, DGMO), Ministerul Afacerilor Externe prin Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, Crucea Roșie Internațională și Română și UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), cu experiență în planificarea și execuția la nivel strategic, operațional a reacției în caz de dezastru și reconstrucție post-dezastru, protecție civilă și asistență umanitară, misiuni/operațiuni în legătură cu dezastrele naturale în contextul Politicii de Securitate și Apărare Comună. Agenda cursului „Disaster Relief in CSDP Context” a cuprins două paneluri coordonate de experți din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne:

 Panelul cu tema „Cooperation and synergies between emergency situations and public order systems for impact management in disaster relief situations”, coordonat de către directorul Direcției Generale Management Operațional a MAI, chestor principal de poliție Ștefan Săvulescu;

 Panelul cu tema „The role and structure of the Emergency System, the importance of international collaboration and civil – military cooperation in emergency situations”, coordonat de către secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

În contextul menționat, în penultima zi a cursului, sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la sediul Centrului Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani s-a desfășurat exercițiul „Managementul situațiilor de urgență în cadrul dezastrelor”, care a avut ca scenariu salvarea unor persoane de sub dărâmături, rezultat al exploziei unui depozit de muniții, urmat de contaminarea cu substanțe chimice a zonei afectate, cu această ocazie fiind prezentate capabilitățile instituționale și modalitățile de intervenție în astfel de situații. În aceeași zi, Colegiul Național de Afaceri Interne, cu sprijinul Fundației CNAI, al Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne și al Centrului Cultural Mihai Eminescu, a oferit o cină oficială la care au participat atât cursanții, cât și speakerii și lectorii invitați în cadrul cursului, eveniment ce a fost deschis de către directorul CNAI, chestor de poliție conf. univ. dr. Cătălin Andruș, dl. prof. univ. dr. Iulian Chifu și dl. col. Orlin Nikolov, Directorul CMDR COE (Bulgaria).

Cursul s-a încheiat cu festivitatea de acordare a certificatelor de absolvire semnate de către domnul Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vice-preşedinte al Comisiei Europene. Certificatele au fost înmânate cursanților de către dl. Raed Arafat și directorul CNAI, alături de directorul CMDR COE, Orlin Nikolov și dl. George Kapogiannis – training Manager ESDC. Cursanții și reprezentanții instituțiilor Uniunii Europene, dar și lectorii/experții invitați, au avut ocazia de a cunoaște activitatea Colegiului Național de Afaceri Interne din România și rolul său în formarea profesională continuă în domeniul Afacerilor Interne atât pe plan național, cât și la nivelul UE, precum și cea a instituțiilor și structurilor din România cu activități relevante în domeniu. A treia ediție a cursului „Disaster Relief in CSDP Context” a fost organizat în contextul aniversării a 15 ani de CNAI. România, prin intermediul Colegiului Național de Afaceri Interne și sub egida ESDC, a organizat acest curs pentru prima dată în anul 2019 la București, iar în 2002 acesta s-a desfășurat în Bulgaria, la Sofia, în cadrul aceluiași parteneriat. Evenimentele geopolitice recente, cum ar fi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, dar și alte amenințări hibride subliniază necesitatea unor astfel de programe de pregătire, care reprezintă o contribuție substanțială a României prin CNAI la consolidarea rezilienței statelor membre UE, în special, și a țărilor incluse în Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, în contextul Politicii de Securitate și Apărare a UE. (Autor: Luiza Constantinescu Colegiul Național de Afaceri Interne)