Publicat pe Categorii Pompieri

Misiune imposibilă

Pentru câteva clipe, închideți ochii… Imaginați-vă că sunteți captivi într-o sferă metalică, la 25 de metri înălțime. Fără aer, fără lumină… Cât credeți că ați rezista? Testați-vă și mai mult imaginația și gândiți-vă cum ar fi să luptați în astfel de condiții pentru salvarea a două vieți…Pare incredibil? Așa și este! Pompierii de la ISU Satu Mare au demonstrat că pot face imposibilul și că profesionalismul, adaptarea la orice situație, munca în echipă și curajul sunt „secretele” oricărei misiuni care se încheie cu succes

Soțul meu este blocat sus, în bila de apă! Trimiteți o salvare, vă rog! Repede!

Apelul disperat primit de către pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare la numărul unic 112 a fost urmat imediat de sunetul alarmei de intervenție și de o mobilizare în timp record. Însă nimic nu prevestea că va fi una dintre cele mai dificile și ample operațiuni de salvare cu care se confruntaseră până atunci. Ajunși la fața locului, salvatorii sătmăreni au constatat că erau de fapt două victime. Muncitorii care recondiționau turnul de apă au rămas blocați în interior după ce au inhalat vapori de diluant.

Pompierii știau că timpul nu era de partea lor. Sfera aflată la 25 de metri înălțime, terenul accidentat și noroios în care autoscara „refuza” cu încăpățânare să se fixeze, starea critică a victimelor, tubul de pătrundere în turn extrem de îngust, lipsa oxigenului… Șansele ca intervenția să se încheie cu succes scădeau dramatic cu fiecare clipă ce trecea. Coordonarea extrem de precisă și-a spus cuvântul, iar pompierii au reușit să fixeze autoscara în solul noroios și să ajungă astfel rapid la victime, chiar dacă inițial părea o luptă fără sorți de izbândă. „Am pătruns pe deasupra bilei, printr-un spațiu de doar 40 de centimetri. Locul nu era ventilat și se simțea un miros puternic de diluant. Am intrat cu aparatul de respirat. A fost extrem de dificil să ajungem la victime, trebuia efectiv să ne strecurăm. Cei doi muncitori erau în stare de șoc. Imediat ce am ajuns la ei, le-am pus masca de oxigen”, spune plutonierul adjutant Marian Demian, unul dintre pompierii de la ISU Satu Mare care a participat la misiunea de salvare. De altfel, experimentatul salvator este și alpinist de intervenție, dar și paramedic SMURD.

În timp ce doi pompieri interveneau prin partea de sus a bazinului, alți colegi încercau să ajungă la victime prin tubul de pătrundere în turn. „Bila nu putea fi tăiată deoarece exista riscul să explodeze din cauza vaporilor de diluant. Altă soluție nu era decât să scoatem victimele prin deschizătura din partea superioară a bazinului. Spațiul era foarte îngust, în forma literei S. Am extras prima persoană destul de repede, însă în cazul celei de-a doua a fost mult mai dificil. Bărbatul avea peste 100 de kilograme. Mai mult decât atât, se panicase și se ținea cu mâna, îngreunându-ne și mai mult intervenția. Nu puteam comunica cu el, doar gemete se auzeau. Am stat mai bine de două ore în bilă, cu aparatul de respirat. Nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul. Adrenalina și-a spus cuvântul. Riscul era să ne intoxicăm și noi ori să rămânem fără aer. A fost o intervenție foarte ciudată. Dacă nu eram perfect sincronizați, nu am fi reușit!”, mărturisește plutonierul adjutant șef Tiberiu Czier.

În orice misiune, munca în echipă este extrem de importantă. Iar pompierii care au intervenit la operațiunea de salvare au confirmat încă o dată acest lucru. „Cei doi bărbați erau plini de vopsea și rugină, aveau halucinații. Le-am pus hamul de extracție și, în timp ce colegii de jos îi împingeau, noi îi trăgeam pentru a-i scoate. Toți aveam masca pe față și nu puteam comunica între noi. A fost una dintre cele mai grele intervenții, dar cu siguranță aș face-o și a doua oară. De fapt, a doua oară ar fi mai ușor, pentru că știm ce trebuie făcut. Este foarte important să știi că te poți baza pe cel de lângă tine. Suntem și colegi, dar și prieteni. Muncim împreună, mâncăm împreună, petrecem mult timp împreună. O a doua familie!”, spune și plutonierul major Adrian Ardelean, alpinist de intervenție la ISU Satu Mare.

Coordonarea exemplară, profesio-nalismul, dedicarea și curajul pompierilor sătmăreni au făcut diferența dintre viață și moarte, iar lupta contracronometru pentru salvarea semenilor lor a fost câștigată. „Ne bucurăm că am ajutat și că am reușit să salvăm două vieți. Fiecare pas reprezintă un risc asumat. Face parte din profesia noastră. Pentru asta suntem aici! Astfel de intervenții sunt unice. A fost un șir de evenimente care au mers bine. Dacă nu am fi putut să fixăm autoscara, terenul fiind instabil din cauza ploilor, dacă victimele nu ar fi fost observate la timp, dacă ceva nu ar fi funcționat, misiunea nu s-ar fi încheiat cu bine. Am fi mers după două persoane decedate. Însă facem totul pentru salvarea oamenilor. Suntem o echipă și ne completăm foarte bine”, mai spune plutonierul adjutant Marian Demian.

Și faptul că sunt o adevărată echipă, dar și o familie nu reprezintă cuvinte banale lipsite de esență, sunt certitudini. Fiecare dintre ei este gata mereu să-i protejeze pe ceilalți, într-un mod extrem de altruist. În timpul intervenției, Tiberiu nu a ezitat o clipă să-și cedeze masca unui alt coleg, plutonierului adjutant Jozsef Barna, pentru a nu exista riscul ca acesta să rămână fără oxigen.

Ei sunt Marian Demian, Jozsef Barna, Alin Pușcaș, Tiberiu Czier, Adrian Ardelean. Cinci pompieri care au demonstrat încă o dată că, luptând împreună, orice misiune imposibilă devine… posibilă.

Natalia Traicu