Publicat pe Categorii Jandarmi

Jandarmi MAI… speciali

Sunt curajoși, disciplinați, puternici și pasionați de profesia pe care o au. Nu de puține ori, prin simpla lor prezență „domolesc” și cei mai periculoși infractori. Luptătorii Grupei 1 Jandarmi Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale a Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara sunt pregătiți să intervină în orice moment și în cele mai riscante situații

În spatele ținutei militare specifice luptătorilor Antitero se află nenumărate ore de pregătire temeinică și continuă, fără de care ar fi imposibilă executarea în condiții optime a misiunilor specifice. Selecția celor care își doresc să facă parte din forțele speciale ale Jandarmeriei Române este una extrem de riguroasă și nu este pentru oricine. Dinamism, disciplină, autocontrol, capacitatea de a se adapta rapid la diverse situații, inclusiv la cele limită, și abilitatea de a lucra în echipă sunt doar o parte dintre itemii pe care trebuie să îi bifeze orice aspirant la titlul de luptător Antitero.


„Îi selectăm pe cei mai buni dintre cei mai buni, pe cei care se potrivesc cu tiparul. Trebuie să treacă cu brio toate probele sportive, să aibă experiență, să fie buni trăgători, disciplinați, inteligenți și extrem de curajoși! Și trebuie pasiune! Jandarmii de la Intervenție Anti-teroristă și Acțiuni Speciale participă la cele mai importante și riscante misiuni, percheziții domiciliare, paza transporturilor speciale. Luăm toate măsurile de precauție. Nu ne jucăm! În momentul în care ne văd, aproape toți se blochează. La o percheziție domiciliară, cel vizat a încercat să se ascundă de noi după perdea. A fost atât de surprins de «vizită» încât s-a pitit ca un copil”, spune locotenentul Robert Bogdan Vîță, comandantul Grupei 1 Jandarmi Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale al Detașamentului 1 Jandarmi Mobil din cadrul IJJ Hunedoara.


Fost sportiv de performanță, unul dintre luptătorii hunedoreni Antitero este de 17 ani jandarm operativ și în curând va împlini un deceniu în rândul trupelor speciale. Ce l-a determinat să devină unul dintre „mascații” de la IJJ Hunedoara? „Misiunile m-au atras, chiar dacă au un grad ridicat de risc. Consider că mi se potrivește pe deplin activitatea specifică jandarmilor de la Acțiuni Speciale, mai ales că sunt o persoană extrem de activă. Ne pregătim continuu, avem nevoie de condiție fizică foarte bună. Suntem o echipă foarte unită. Ca o familie! Nici nu avem cum altfel. Dacă nu ești apropiat de cel cu care participi la misiuni, nu-ți poți desfășura activitatea. Avem încredere unii în alții. Toți suntem aici din pasiune! Simțim că facem ceva important pentru că suntem implicați în asigurarea unui climat de siguranță. Și infractorii ne respectă. Unii au mai încercat să riposteze, dar fără succes. Trebuie să fim întotdeauna extrem de atenți, de multe ori au arme de foc. Și câinii reprezintă un pericol. Foarte mulți au câini de luptă, dar știm să reacționăm. Totuși, ne-ar fi de folos anumite dispozitive cu ultrasunete, electrice ori cu pulverizare de gaz. Sprayurile iritant-lacrimogene îi fac doar să strănute pe câinii de luptă. Chiar și noi ne-am obișnuit cu ele”, spune unul dintre cei mai experimentați luptători de la Grupa 1 Jandarmi Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale. Pe cei care doresc să devină colegii lor, jandarmul îi încurajează să facă acest pas cu încredere, însă trebuie să știe că „misiunile sunt foarte riscante, iar realitatea este diferită de ceea ce se vede la televizor. Trebuie să vină doar pentru ei, din pasiune!”.

Dincolo de misiunile periculoase, orele întregi de antrenamente fizice și tactice extrem de solicitante, dincolo de echipamentele de protecție și de cagulele ce le păstrează anonimatul, se află o mare familie, așa cum o spun chiar ei, care împărtășește pasiunea și respectul pentru profesia pe care o au.

Natalia Traicu