N-au avut carte, n-au avut parte

Avizi de o îmbogățire rapidă și cu minimum de efort, doi frați dintr-o comună harghiteană, hoți cu ștate vechi, au demarat o „afacere de familie” menită să le aducă bănetul mult așteptat. Au adunat la activ nu mai puțin de 13 spargeri  și, paradoxal, cu toate că nu trecuseră prin băncile școlii nici măcar pentru o zi, una dintre „lucrările de control” au dat-o chiar într-o bibliotecă. Aici și-au potolit, pesemne, „setea de carte”, însă numărul fatidic le-a adus ghinion, polițiștii de la IPJ Harghita trimițându-i să „studieze” intens la… „facultate”

Oamenii legii de la Poliția Municipiului Miercurea Ciuc, dar și cei de la Secția de Poliție Rurală nr. 1 Miercurea Ciuc din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, au lucrat zi și noapte pentru a da de urma unor hoți care dădeau spargere după spargere pe raza județului. Faptul că autorii acționau la plesneală, pe unde și cum îi tăia capul, a îngreunat investigațiile polițiștilor, însă oamenii legii le-au dat repede de urmă. „Pentru ei, activitatea infracțională era un mod de viață. Nu știau să scrie ori să citească, dar erau altfel «școlarizați». Acționau pe timpul nopții, eterogen. Pentru că nu aveau permis de conducere, cu toate că dețineau un autoturism, erau ajutați de un șofer care le asigura transportul. Dacă aveau rezultate, își încheiau treaba. Dacă nu, își continuau activitatea până reușeau. Sustrăgeau bunuri ușor valorificabile și ușor de transportat. Pătrundeau prin efracție fie în sedii ale unor societăți comerciale, fie în locuințe ori spații de cazare, sau furau din autovehicule. Nu mergeau cu multe unelte asupra lor, ci se «aprovizionau» de la fața locului și improvizau”, spune agentul principal de poliție Alexandru-Vlăduț Todirică de la Biroul de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Miercurea Ciuc.

„Mirajul” îmbogățirii rapide i-a făcut să tresalte de bucurie când au găsit un seif într-o societate comercială care le-a ieșit în cale. După ce s-au chinuit minute în șir să-l deschidă cu un topor, efortul a fost pe măsura muncii lor. Casa de bani era plină-ochi, dar nu cu valută sau lei, ci cu… hârtii. Nici biblioteca nu a scăpat „nevătămată”. Auzind probabil că în cărți se ascund adevărate comori, au pătruns într-o lume total necunoscută lor… cea a literelor. Nu au găsit însă „nestematele” la care visau. Au poftit și la prăjituri, așa că s-au „îndulcit” pătrunzând prin efracție într-o cofetărie, de unde au sustras peste 10.000 de lei și țigări. Pe lista faptelor demne de „laudă” au bifat și un telefon mobil șutit din toaleta unei locuințe, o geantă „împrumutată” dintr-un cuier, mai multe canistre cu motorină dintr-o curte ori bani sustrași din mai multe autoturisme pe care le-au spart. Cu siguranță și-au făcut și tatăl mândru de ei, și el hoț cu ștate vechi. Dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, finalitatea poveștii a fost previzibilă.

În urma investigațiilor specifice, dar și cu sprijinul colegilor de la Secția de Poliție Rurală nr. 1, judiciariștii Poliției Municipiului Miercurea Ciuc au restrâns cercul bănuiților. „Câștigătorii competiției” au fost cei doi frați cu „talent” infractoricesc. Mai mult, unul dintre aceștia era dat în urmărire națională, pe numele său fiind emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Pentru a nu fi descoperit de polițiști, bărbatul a luat calea „haiduciei”, ascunzându-se în pădure și dormind sub cerul liber. Oamenii legii i-au dat însă de urmă și l-au găsit „pitit” sub o căpiță de fân. Speriat, individul a încercat să fugă, însă somațiile polițiștilor și focul de armă i-au tăiat elanul. „Să-mi pup nevasta și copiii”, atât și-a mai dorit. Și ceilalți doi „parteneri de afaceri” au fost prinși imediat, însă niciunul nu a recunoscut absolut nimic.

„Faptele au fost comise în timp și spațiu în mod diferit, la intervale diferite, cu moduri de operare diferite. Locuiau în zonă și cunoșteau foarte bine drumurile comunale. Acționau sub impulsul momentului și sustrăgeau produse mici și ușor de valorificat. Aveau antecedente penale și cunoșteau Codul de Procedură Penală. Nu au vrut să recunoască absolut nimic. A fost o muncă de echipă, nopți nedormite, multe resurse implicate, dar activitatea noastră este extrem de importantă și frumoasă. Iar satisfacțiile profesionale vin când ai rezultate de genul acesta. Colegii mei sunt tineri implicați și devotați profesiei și îmi dau speranța că Poliția are viitor!”, punctează comisarul-șef de poliție Nicolae Florin Ghenci, șeful Poliției Municipiului Miercurea Ciuc.

Toți cei trei bărbați au ajuns în spatele gratiilor, însă polițiștii harghiteni îi bănuiesc și de alte astfel de „isprave”. Iar individul urmărit național se poate lăuda în fața colegilor de „clasă” de la închisoare cu statutul de „vedetă” pentru o zi. Timp de „studiat” vor avea însă toți trei. Câtă „școală” vor mai face rămâne încă de văzut… Cert este că au învățat pe propria piele vechiul proverb românesc ,,Cine are carte, are parte”, sub semnul căruia stă, de altfel, întreaga lor „carieră”, care probabil nu ar fi existat în alte condiții…

Natalia Traicu