Publicat pe Categorii Pompieri

Între foc și sticlă

Deseori, când sunt mici, copiii sunt întrebați ce vor să se facă atunci când vor fi mari. Și pe mine m-au întrebat mulți, însă ca orice copil spuneam când o profesie, când alta, depinde ce activitate interesantă mai descopeream între timp. Din atâtea profesii, am ales-o pe cea de pompier, atras fiind de uniformă, dar și de autospecialele cu care stingeau incendiile

Totul a început din familie, din poveștile spuse de un verișor care îmbrățișase această nobilă profesie cu mult timp în urmă. Nu m-am gândit niciodată și nu am știut că voi face o carieră din aceasta și că voi pune suflet în tot ceea ce fac, cu respect pentru uniforma de pompier, dar și pentru cetățeanul în slujba căruia suntem. Anul 1995, după ce am absolvit Școala Militară „Pavel Zăgănescu” Boldești, este cel în care am intrat cu adevărat în această familie. De atunci până în anul 2004, Grupul de Pompieri „Oltenia” al județului Dolj, mai exact Compania VI Pompieri Segarcea – Pichetul de Pompieri Bechet, dispeceratul unității și ofițer în cadrul Serviciului Prevenirea Incendiilor au fost primele locuri de muncă, acolo unde am descoperit adevărata menire a salvatorilor, unde am cunoscut oameni dedicați profesiei lor și dornici să îmi împărtășească multe din tainele acesteia. Întotdeauna publicul a fost curios de toate evenimentele care se petrec în județul Dolj, iar acestea trebuiau expuse pe scurt sau pe larg într-o manieră în așa fel încât munca pompierilor să fie cunoscută și înțeleasă de toți. Astfel, mi s-a dat oportunitatea de a le prezenta cetățenilor prin intermediul mass-media.

Deși unele persoane spun că a lucra cu presa este dificil, faptul că am intrat în această lume m-a făcut să descopăr profesia de jurnalist pe care o consider frumoasă, dar și să mă adaptez din mers la toate schimbările ce au survenit, să cunosc oameni cu caractere diferite și să pot avea o relație bună cu aceștia. Perioada 2004-2022 a fost frumoasă, am învățat multe, am descoperit oameni deosebiți, am legat prietenii, dar am și pus în valoare și am promovat toate evenimentele și misiunile pompierilor, cu bune și cu rele, că în fond și la urma urmei suntem oameni, în spatele uniformei de pompier. În aceeași perioadă, atras de profesia de jurnalist, am fost coautor pentru două cărți dedicate istoriei pompierilor doljeni, „Datorie – onoare – sacrificiu. Pompierii doljeni la 150 de ani (1865-2015)” și „Istoricul Companiei de Pompieri Craiova 1907-1976”, văzând astfel cât de greu este să scrii și să îți fie apreciată munca. Totodată, nu am lăsat deoparte profesia de pompier pentru care m-am pregătit, participând la diferite misiuni cu caracter important pentru salvarea semenilor. În luna mai 2006, pe timpul inundațiilor produse pe fluviul Dunărea în județul Dolj, am coordonat echipe de intervenție în localitățile Călărași și Bechet. De asemenea, am făcut parte din comandamentul operațional constituit în localitatea Bistreț. În anii 2007 și 2017 am fost implicat în pregătirea și desfășurarea Exercițiului Național „Oltenia” de Protecție și Intervenție în caz de Accidente Nucleare Sever la CNE Kozlodui, Bulgaria. Pompierii sunt cunoscuți în special ca salvatorii care sting incendii. Una dintre misiunile la care am participat a fost cea de la un depozit de dezmembrări auto din municipiul Craiova. Ca urmare a intervenției oportune și eficiente, au fost salvate mai multe case de locuit din apropiere. O altă misiune la care am participat a fost pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-un târg de haine și încălțăminte amenajat în aer liber în municipiu, unde focul s-a extins rapid, pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați.

Competițiile în care pompierii își întrec abilitățile și dexteritățile sunt organizate tocmai pentru a arăta ce riscuri are profesia lor, dar și pentru a dovedi cât de bine sunt pregătiți în salvarea de vieți. Alături de conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, în anul 2019 am organizat Competiția Națională de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat. Din luna ianuarie 2022, timp de un an, am fost împuternicit ca adjunct al șefului Centrului Operațional Județean, perioadă în care, pe lângă atribuțiile care mi-au fost date, m-am implicat activ în organizarea și planificarea măsurilor organizatorice în vederea cazării și asigurării hranei pentru refugiații din Ucraina la nivelul județului Dolj. Totodată, în vara lui 2022 am asigurat conducerea și coordonarea activităților în Punctul Operativ Avansat Isaccea din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea, iar în luna noiembrie a aceluiași an, coordonarea activităților în Punctul Operativ Avansat Huși din cadrul ISU Vaslui.

Profesia de pompier este pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă, dar are avantajul că la finalul unei zile de muncă cea mai mare mulțumire sufletească este aceea că ai salvat o viață sau mai multe, că ai reușit să protejezi măcar câte ceva din tot ce a strâns omul cu trudă într-o viață întreagă!

Florin Cocoșilă (ISU Dolj)