Impune legea cu o simplă ridicare a mâinii

La cei 25 de ani ai săi, agentul de poliție Alexandra Maier de la Poliția Municipiului Hunedoara întruchipează noțiunea de autoritate. Obișnuită să ia decizii importante în fracțiuni de secundă, tânăra și-a clădit trăsături de caracter care o fac demnă de respect, reușind să își impună, cu tact, argumentele într-o lume dominată de bărbați. Și nu ne referim, după cum probabil sunt tentați unii dintre cititori să creadă, (doar) la mediul polițienesc în care își desfășoară activitatea profesională. Dincolo de uniforma de polițist-criminalist, Alexandra mai are o pasiune, moștenită de la tatăl său, care o face în egală măsură respectată de colegii ei și nu numai: cea de arbitru de fotbal

Dacă pasiunea pentru sportul cu balonul rotund este o trăsătură de familie, de unde provine totuși dragostea pentru uniformă? Aici povestea se complică, Alexandra mărturisind că nu a avut „antecedente” în familie, fiind prima care a îmbrăcat haina de polițist. „În liceu urmăream cu interes filmele americane din seria NCIS, eram pasionată de chimie și biologie și mă pregăteam intens pentru examenul la Facultatea de Medicină. În puținul timp liber pe care îl aveam, participam la antrenamente pe stadion. De la vârsta de 10 ani practic atletismul, fiind legitimată la CS Corvinul Hunedoara. Sportul de performanță mi-a adus, pe când aveam doar 17 ani, pe lângă satisfacția medaliei de aur (campioană națională la junioare în proba de 5 kilometri marș) și pe cea de argint (vicecampioană națională în proba de 10 kilometri marș), și o anumită disciplină a muncii, dorința de a fi mereu cea mai bună versiune a mea, dar și atenția pentru detalii”, spune agentul de poliție.

În clasa a XI-a, Alexandra a avut o revelație. „La un târg de orientare profesională, am întâlnit pentru prima dată oferta educațională a MAI, iar doamna care se afla la standul cu pliante conținând condițiile de admitere la școlile de poliție era impecabilă, purtându-și cu mândrie uniforma. Am luat imediat decizia de a urma cursurile Școlii de Agenți de Poliție «Septimiu Mureșan» din Cluj-Napoca, pe care le-am absolvit în anul 2019. Am fost repartizată la Biroul Rutier Hunedoara, unde am activat aproximativ un an, după care am fost transferată la Biroul Criminalistic”, mărturisește Alexandra, care nu a abandonat nicio clipă dragostea pentru sport.

La 16 ani arbitram meciurile de juniori, ca urmare a participării la cursurile Comisiei Județene de Arbitri, iar în urma promovării examenelor de specialitate am început să arbitrez partidele din ligi superioare (liga a V-a, a IV-a și juniori republicani), inclusiv amicalele echipei Corvinul Hunedoara. Am încercat să găsesc echilibrul între munca de poliție, petrecută «pe teren» – dirijând traficul, testând conducătorii auto sau efectuând cercetarea la fața locului – și cea de pe terenul de fotbal”, spune singura femeie arbitru din județul Hunedoara.

Cum este privită Alexandra în calitate de femeie în uniforma de polițist ori pe terenul de fotbal, ca arbitru, în raport cu bărbații? „Dincolo de prejudecățile sexiste, secretul îl constituie stăpânirea de sine: îi privesc în ochi și le explic, calm, în detaliu, unde au greșit. O bună comunicare detensionează situațiile complicate”, consideră Alexandra. „Înarmată” cu mult curaj și ambiție, tânăra și-a propus să dărâme zidul ideilor preconcepute. Și nu a încetat să creadă în visul ei, dovedind încă o dată că prin muncă nimic nu este imposibil. Cum se împacă cele două pasiuni? „Simplu: în ambele domenii, ridici mâna și folosești fluierul, iar toți se opresc”, glumește Alexandra. Știm însă că dincolo de aparențe, calitățile care o recomandă în cele două ipostaze sunt stăpânirea de sine, atenția la detalii, integritatea și imparțialitatea absolută (nu a dorit nici măcar să spună cu ce echipă de fotbal ține, motivând că „nu este deontologic”).

Cheia succesului ei? Sute de pagini de legislație specifică (inclusiv legislație sportivă) și zeci de ore de antrenamente fizice duse până la epuizare, din care Alexandra a făcut o rutină zilnică de la care nu se abate nici măcar în concediul de odihnă. Ședințele de antrenament durează, în medie, două ore, de cinci ori pe săptămână și urmăresc atât viteza, cât și rezistența sau mobilitatea, un corp „fit” și un stil de viață sănătos fiind condiții elementare pentru o activitate eficientă pe teren.

Pentru cei care se întreabă ce face totuși în puținul timp liber ce îi va rămâne la dispoziție după ce își va susține licența în Științe Juridice în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, unde este studentă în anul IV, și pe cel de promovare ca și arbitru în liga a III-a, am reușit să obținem, în exclusivitate răspunsul: va spune „DA” în fața ofițerului stării civile, unde se va prezenta peste puțin timp, în uniformă, alături de alesul inimii sale, care este tot un apărător al legii, jandarm în cadrul IJJ Hunedoara.

Devotamentul față de profesia de polițist, dragostea pentru sport și puterea de a depăși orice barieră sunt alte argumente care ne fac să spunem: Alexandra, ești un model de urmat pentru tânăra generație!

Bogdan Nițu (IPJ Hunedoara)