„Glasul” mării

Perseverentă, puternică, organizată și plină de energie, a visat mereu că, odată și-odată, va ajunge să îmbrace uniforma militară, pe care a admirat-o încă din copilărie. Statura sa mignonă a împiedicat-o mult timp să-și îndeplinească dorința, însă tenacitatea și-a spus cuvântul. De fapt mai multe… în calitate de purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, funcție pe care locotenentul Anamaria Stoica și-a adjudecat-o în urmă cu patru ani, după promovarea concursului organizat în vederea identificării „vocii” pompierilor dobrogeni

Timp de mai bine de 11 ani a făcut parte din „lumea televiziunii”, însă nu a renunțat niciodată la dorința ei de a avea o carieră militară, în ciuda tuturor impedimentelor, mai ales că ambiția îi depășește cu mult statura… Când a aflat că există totuși o șansă de a-și vedea visul împlinit, nu a ezitat o clipă să treacă de cealaltă parte a „baricadei” și să fie ea cea care răspunde la întrebările jurnaliștilor.

De mică admiram «uniformele», dar din cauza înălțimii nu am putut intra la Liceul Militar și am «vânat» mulți ani postul de purtător de cuvânt, fiind de altfel singura specializare de unde mă văd ieșind la pensie. Așa am ajuns să mă înscriu la concursul organizat pentru funcția de purtător de cuvânt al ISU Constanța. Prima zi a fost plină de emoții, de necunoscut… după primele ore mă întrebam ce caut eu acolo. Veneam după aproape 12 ani de presă, unde mereu eu puneam întrebările, îmi organizam timpul așa cum știam eu și deodată… trebuia să spun «Am înțeles!». Un șoc a fost să văd cum stau lucrurile de partea cealaltă și că trebuia să respect anumite reguli și proceduri. În timp am deprins toate aceste abilitați și am reușit să îi fac și pe foștii mei colegi din presa constănțeană să înțeleagă faptul că îi sprijin cu tot ce au nevoie, atât cât se poate. La momentul acesta nici nu mă văd în altă parte, decât aici… promovându-i pe pompierii mei de suflet!”, spune locotenentul Anamaria Stoica, „glasul” salvatorilor dobrogeni.

Și chiar dacă tânăra este de la malul Mării Negre, „perlele” nu fac parte din declarațiile sale de presă. Responsabilă, perfecționistă, sociabilă și, uneori, încăpățânată, după cum se descrie chiar ea, Anamaria este dedicată profesiei ce face legătura între mass-media și pompieri.

Sunt mai multe calități care definesc un purtător de cuvânt, dar dedicarea, implicarea și dragostea față de această profesie sunt cele mai importante. Telefonul sună continuu, de la întrebări de genul «Am văzut un SMURD, unde se duce?» până la cazuri grave. Trebuie să ai disponibilitatea să răspunzi mereu, chiar și din concediu sau libere, să îți facă plăcere cu adevărat pentru că altfel nu poți face față. Iubesc adrenalina și evenimentele de amploare, îmi place să simt mirosul de fum impregnat în haine și să imortalizez fiecare coleg fericit că și-a încheiat misiunea cu brio și că toți se întorc la familiile lor. Sunt multe misiuni care m-au marcat, de la accidente până la incendii soldate cu persoane decedate. Dar de când sunt mamă, cel mai mult mă întristează evenimentele în care sunt implicați copii. Marcantă a fost și perioada pandemiei. Pentru mine, faptul că am stat separată de cel mic aproape 3 luni a fost groaznic de dificil… Îl vedeam doar pe videocall pentru a-l proteja”, mărturisește purtătoarea de cuvânt.

Tânăra mai are însă o „profesie” la fel de dificilă și de frumoasă, cea de mamă. Acasă o așteaptă soțul ei și cei doi băieței, Alexandru și Tudor, cel mic în vârstă de 1 an și 10 luni, iar cel mare de 6 ani, despre care Anamaria spune că „Ei sunt universul meu, globul meu de aur! La ei mă «conectez» ca să îmi iau energia de care am nevoie când simt că sunt epuizată! Cel mic se uită la televizor și râde, doar mă strigă «mami-mami!». Băiatul cel mare, uneori, când dau interviuri sau am misiuni în afara orelor de program, vine cu mine și stă nemișcat cât dau informațiile solicitate și este tare fericit, mândru și vesel când mă vede la televizor”. Zi de zi, micuții învață de la mama lor ce înseamnă să te dedici profesiei, dar și să ai spirit civic. În timp ce se afla cu Tudor, ofițerul a găsit pe trotuar un portofel cu bani și documente personale. Fără să ezite, și-a luat băiețelul de mână și au mers împreună la Secția 4 de Poliție Constanța, unde au predat portmoneul.

Anamaria este o persoană plină de viață, cu atât de multă energie, extrem de organizată și serioasă. Pentru ea, munca este muncă! Este un purtător de cuvânt exemplar, dar și o mamă foarte bună. Are doi copilași uluitori! Sunt educați, politicoși, mult peste vârsta lor. Nu ai cum să nu-i iubești!”, spune sergentul major Oana Manoilă de la ISU Constanța. La sfârșitul lunii august, Anamaria a împlinit 35 de ani. Și nu se putea să-și aniverseze altfel ziua de naștere decât în… misiune.

Mă pregăteam să suflu în lumânări când… s-a activat Planul Roșu de interventie la nivelul județului Constanța. Un accident grav… Autocar cu 40 de persoane implicate. Am lăsat totul și am plecat de la petrecerea de ziua mea. Dar toate acestea sunt posibile doar pentru că mă bazez pe ajutorul și înțelegerea lor. Uneori se mai aud pe fundal cei mici când dau informații presei, dar ei deja știu când vorbesc la telefon. Mă înțeleg, sunt cuminței și mă lasă să îmi îndeplinesc atribuțiile. Dacă nu aș avea o familie înțelegătoare și iubitoare, cu siguranță că nu m-aș putea descurca întrucât sunt 24 de ore din 24 disponibilă pentru job. Este foarte solicitant și uneori lipsesc de la evenimente cheie din familia noastră, dar am susținerea lor”, mai spune purtătoarea de cuvânt de la malul Mării Negre.

Natalia Traicu