Om al legii și al cărții

Timp de zece ediții, Ioan-Dorin Rus a străbătut virtual județele țării noastre în concursul „Câștigă România!” și… a câștigat! Cu o inteligență sclipitoare și cu un bagaj mai mult decât impresionant de cultură generală, Ioan-Dorin a reușit să-și depășească toți contracandidații pe care i-a întâlnit pe parcursul „călătoriei” sale, dovedind că prin multă muncă, ambiție și pasiune succesul devine tangibil

Cu o sete de cunoaștere ieșită din comun, pentru Ioan-Dorin Rus nu trece o zi fără să citească. În biblioteca-i ticsită cu cărți, îl regăsim la loc de cinste pe Geo Bogza, pe care îl „cunoaște” din anii copilăriei, dar și pe Orhan Pamuk, Irvin Yalom și Ivo Andrić, o parte dintre scriitorii lui preferați. Absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București și al Facultății de Chimie, vorbitor a patru limbi străine și cu un curriculum vitae impozant, pasionat de literatură, geografie, istorie și călătorii, Ioan-Dorin a ales să-și testeze cunoștințele într-un concurs de cultură generală. Cu toate că nu mai participase niciodată la o competiție de gen, bagajul formidabil de cunoștințe din orice domeniu a fost „arma” cu care și-a învins adversarii, ediție după ediție, în concursul televizat „Câștigă România!”. A răspuns impecabil întrebărilor în zece ediții consecutive și, la finalul „periplului” său prin județele țării noastre, Ioan-Dorin, om al legii și al cărții, și-a adjudecat titlul de câștigător al concursului difuzat de Televiziunea Română. Dar de unde atâtea cunoștințe despre orice?

Din ce am acumulat în viață, din citit în special, din experiență… Acestea sunt ingredientele, plus multă muncă și pasiune. Sunt factorii care m-au ajutat să obțin această performanță. Am considerat că este un prilej bun de a-mi testa cunoștințele și a fost! Norocul face parte din viața fiecărui om, însă cred că îi ajută pe cei îndrăzneți, care sunt aplecați spre anumite lucruri. Pe cei pasionați de cultură generală, pasionați să își facă bine munca acolo unde sunt, să performeze cât mai bine, să își îmbunătățească tot timpul cunoștințele pentru a deveni mai buni de la zi la zi. Eu așa am încercat să fac toată viața”, spune Ioan-Dorin.

Un rol determinant în formarea acestuia l-au avut și dascălii săi, de care și acum vorbește cu emoție. „Într-una dintre ediții am avut o întrebare din domeniul geografiei și atunci mi-a venit în minte un profesor. Fata dumnealui a văzut emisiunea. Mi-a scris și mi-a mulțumit că îmi amintesc de tatăl ei, care nu mai este… Era o persoană fantastică! Avea capacitatea de a ne antrena. Ne dădea zece întrebări, ne punea să ne uităm pe harta României, râuri, munți, lacuri, orașe, depresiuni, orice. Așa ne îndemna să învățăm. Era o plăcere! Am ajuns la concluzia că viața te răsplătește, dar nu imediat. Trebuie să acumulezi în timp. Trebuie să ai răbdare, să fii consecvent, să fii harnic. Îmi place mult cuvântul acesta, să muncești! Să tragi de tine. Să te autodepășești de la zi la zi. În orice domeniu. Mie nu mi-a plăcut niciodată să stau!”, punctează câștigătorul concursului.

Timp de aproape 30 de ani, Ioan-Dorin Rus și-a desfășurat activitatea ca ofițer de poliție în diferite structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. A participat la cinci misiuni internaționale de menținere a păcii sub egida ONU și UE în Bosnia, Kosovo și Libia, ajutând și schimbând destine. A văzut și a trăit multe, poate cât pentru zece vieți! Într-una dintre misiunile externe, în calitate de șef al Unității de Investigare a Traficului de Persoane, a participat la instrumentarea unui caz important în care s-a reușit destructurarea unei grupări de traficanți albanezi. Printre fetele racolate s-a numărat și o româncuță de doar 17 ani, care a căzut pradă eternului miraj: o slujbă bine plătită în străinătate… Adolescenta s-a trezit însă într-un adevărat coșmar, ajungând în mâinile comercianților de carne vie. Din fericire, copila a fost salvată și repatriată, iar traficanții au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru faptele lor.

Mereu am pus mult suflet în tot ceea ce am făcut și întotdeauna am fost pasionat să muncesc foarte mult și foarte bine. Cred că sunt primul poliţist român care ia marele premiu la «Câştigă România!» şi mă bucur că prin reuşita mea am îmbunătăţit imaginea Poliţiei Române. Dedic succesul meu familiei, care îmi este mereu aproape, dar şi foştilor colegi care sunt corecţi şi îşi fac treaba cu pasiune”, mai spune Ioan-Dorin. Chiar dacă în urmă cu doi ani a trecut în rezervă, fostul polițist continuă să fie la fel de activ, antrenându-se zilnic atât mental, cât și fizic.

 Natalia Traicu