Publicat pe Categorii Actualitate MAI

Obiective europene convergente

Dezvoltarea și intensificarea relațiilor și cooperării internaționale cu instituțiile similare din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu alte țări, în cadru bilateral sau multilateral, reprezintă, permanent, o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiind totodată și un efort conjugat pentru creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor europeni

Pentru a avea societăți cât mai sigure, statele europene au datoria să facă tot posibilul pentru a spori încrederea cetățenilor în instituțiile lor de aplicare a legii. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a întreprins recent o vizită în Spania, discuțiile avute cu omologul său, Fernando Grande-Marlaska Gómez, vizând obiective politice convergente, atât în plan bilateral, cât și la nivel european, importanța lor fiind cu atât mai mare în contextul actual. „Prezența mea în Spania este legată de atenția pe care o acord discuțiilor la cel mai înalt nivel cu partea spaniolă pe marginea subiectelor de interes comun din domeniul Afacerilor Interne (…) Întrevederea, cât și vizitele pe care le-am efectuat la sediul Direcției Generale a Gărzii Civile și Direcției Generale de Poliție Națională au fost un prilej foarte bun pentru a consolida încrederea reciprocă și pentru a identifica soluții la provocările comune cu care ne confruntăm, precum criminalitatea organizată, traficul de persoane, amenințările hibride, criminalitatea informatică sau efectele generate de agresiunea militară asupra Ucrainei”, a subliniat ministrul român al Afacerilor Interne.

Dialogul dintre cei doi demnitari a atins și alte teme europene de actualitate, precum azilul și migrația, gestionarea frontierelor externe și, nu în ultimul rând, aderarea României la spațiul Schengen, proces pe care statul iberic l-a susținut în mod activ și l-a reconfirmat pe deplin și la această întrevedere. La finalul discuțiilor, Lucian Bode a transmis aprecierea sa românilor stabiliți în Spania, o comunitate foarte bine integrată și care are o contribuție deosebită în parteneriatul strategic dintre cele două state europene.

Tot luna aceasta, o delegație a Comisiei Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a efectuat o vizită oficială la sediul MAI, ocazie cu care a fost discutată modalitatea de gestionare, la nivel național, a situației determinate de conflictul militar din Ucraina. În cadrul întrevederii, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a evidențiat acțiunile prompte ale autorităților române întreprinse ca reacție la provocările generate de fluxul mare de persoane strămutate din statul vecin. „Este nevoie, poate mai mult ca oricând, de unitate și coordonare la nivel european și mă bucur să văd interesul pe care Parlamentul European îl acordă acestei situații deosebite. Întrevederea avută a fost o foarte bună oportunitate pentru a le prezenta membrilor Parlamentului European acțiunile derulate de autorităților române din perspectivă umanitară și securitară. Totodată, pentru partenerii noștri, dialogul avut a fost esențial pentru a înțelege cu exactitate amploarea extraordinară a răspunsului oferit de România la criza umanitară și de securitate din Ucraina”, a subliniat Lucian Bode.

Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne este una din cele 20 ale Parlamentului European, printre cele mai importante obiective ale sale fiind protecția, pe teritoriul Uniunii Europene, a drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv protecția minorităților, astfel cum acestea sunt enunțate în Tratatele și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, dar și luarea măsurilor necesare pentru combaterea oricăror forme de discriminare. Membrii Comisiei LIBE au apreciat eforturile derulate de către țara noastră în gestionarea acestei crize umanitare și, totodată, au asigurat autoritățile din România de tot sprijinul Parlamentului European pentru găsirea unor soluții comune la această situație fără precedent. În privința solidarității cu Republica Moldova, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat aspectul că România conlucrează îndeaproape cu autoritățile de la Chișinău pentru gestionarea fluxului de cetățeni ucraineni.