Profesionalism la cote înalte

Stațiunea Colibița din județul Bistrița-Năsăud se poate lăuda cu cel mai pur aer din România, concentrația de ozon fiind similară cu cea din Munții Alpi. Aici, la aproape o mie de metri altitudine, în mijlocul unor peisaje ce îți taie respirația, se află „biroul” jandarmilor de la Postul Montan Colibița, care veghează permanent pentru ca vacanța celor ce pășesc pe aceste meleaguri să fie lipsită de incidente

Situată în inima Transilvaniei, „Marea de la munte”, cum mai este cunoscută Colibița, este cel mai pitoresc loc din județul Bistrița-Năsăud. Lacul impozant ce se întinde pe o lungime de peste cinci kilometri oglindește în apele sale munții și pădurile de brazi. Faima stațiunii a depășit hotarele țării noastre, turiștii fiind atrași în număr din ce în ce mai mare de frumusețile spectaculare pe care le oferă din plin arealul. Peisajele de poveste „fură” privirile drumeților, care uneori nu iau în seamă sfaturile jandarmilor și se aventurează pe traseele montane echipați mai degrabă pentru o plimbare pe malul Mării Negre… „A fost cea mai epuizantă intervenție din viața mea! Și am avut multe misiuni, dar aceasta le-a depășit pe toate. Doi turiști străini, o tânără din Marea Britanie și un tânăr din Germania, echipați rudimentar, au vrut să parcurgă traseul Colibița-Piatra lui Orban. Auziseră că este uimitor! Au pornit la ora 10.00, pe o vreme plăcută, și s-au trezit la ora 22.00 în vârful muntelui, la -13° Celsius, înconjurați de zăpadă și întuneric. Fără lanterne, uzi și înghețați, au sunat la 112. Au crezut că venim să-i luăm cu elicopterul!”, spune plutonierul adjutant șef Daniel Buhai, șeful Postului de Jandarmi Montan Colibița. Salvatorii știau că orice minut poate face diferența dintre viață și moarte, iar traseul pe care porniseră turiștii era unul dificil ce putea fi parcurs în minimum opt ore! Așa că, pentru a ajunge cât mai repede la ei, chiar și cu riscul de a se intersecta cu vreun urs, jandarmii montani au decis să urce pe o scurtătură, prin zăpadă de un metru. După aproape trei ore de ascensiune, au ajuns la turiștii blocați pe munte.

Ce fericiți au fost când ne-au văzut! Pur și simplu au sărit pe noi! Iar noi am fost surprinși să vedem cum erau îmbrăcați… Femeia era în fustă și pantofi, bărbatul în blugi. Tremurau! Le-am dat haine, dar degeaba. Erau înghețați! Pe drumul de întoarcere, tânărul se împiedica aproape la fiecare pas. Nici prietena lui nu mai putea să meargă și un coleg a dus-o în spate. După o coborâre de două ore, am ajuns cu ei la ambulanță. Au primit îngrijirile necesare și și-au revenit în scurt timp, însă imediat au uitat prin ce au trecut. Porniseră la o simplă plimbare, căutând adrenalina. Și au găsit-o! Ne-au mulțumit și, spre surprinderea noastră, ne-au întrebat dacă a doua zi ar porni din nou pe munte și s-ar rătăci, am merge iar să-i căutăm?”, povestește plutonierul adjutant șef Buhai, jandarm montan cu o experiență de peste 20 de ani.

Pe lângă drumețiile în natură sau plimbările cu barca pe lac, pescuitul este o altă modalitate de recreere preferată de turiștii care ajung în Colibița. Jandarmii montani organizează frecvent acțiuni pe linia prevenirii și combaterii pescuitului ilegal. Și nu se lasă înduplecați de scuzele pescarilor fără patalama, indiferent cât de haioase ar fi: „Șefu’, noi nu pescuim, doar ne prefacem! Am vrut să stăm puțin fără soțiile noastre…”. Oamenii legii însă nu s-au prefăcut și i-au sancționat contravențional pe „fugari”. Militarii în bleu-jandarm din Colibița desfășoară frecvent și acțiuni pe linie silvică. Aceștia au depistat în mai multe rânduri transportatori care nu aveau completată întreaga cantitate a lemnului încărcat, existând diferențe semnificative între aviz și metri cubi de material lemnos din autovehicule. Șoferii au fost amendați, iar materialul lemnos confiscat.

Subunitatea de la Colibița a fost înființată în anul 2019, fiind cel de-al treilea post de Jandarmerie Montană din județul Bistrița-Năsăud. Menținerea ordinii publice pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional, îndrumarea, acordarea de asistență, căutarea și descoperirea persoanelor și turiștilor aflați în dificultate în zona montană sunt doar câteva dintre atribuțiile specifice jandarmilor de la Colibița. Însă aceștia nu ezită să intervină oricând este nevoie de ei, simțul datoriei fiind activat permanent. „Mă aflam în timpul liber, când mi-a atras atenția un tânăr cu glugă care se uita insistent la magazinele din zonă. În plus, mi se părea cunoscut… Am căutat pe telefon fotografiile cu persoanele urmărite și l-am găsit! Avea aceeași bluză, aceiași pantaloni, aceleași încălțări ca cel surprins de camerele de supraveghere video când intra prin efracție în sediile unor agenți economici. L-am urmărit pentru a afla dacă el este individul căutat”, spune plutonierul Vasile Ionuț Belei de la Postul de Jandarmi Montan Colibița. După câteva minute, l-a interceptat și legitimat. Acesta a băgat mâna în haină pentru a scoate ceva, dar a fugit în interiorul unei pensiuni. Jandarmul montan a solicitat sprijinul polițiștilor de la Secția 2 Poliție Rurală Prundu-Bârgăului, individul fiind prins și imobilizat. În urma controlului corporal s-a găsit asupra lui un cuțit cu o lamă de 12 centimetri. Și nu doar atât! În bagajele acestuia au fost găsite bunuri furate de la mai mulți agenți economici. Suspectul, un tânăr în vârstă de 21 de ani, care era „oficial” ospătar la o pensiune din zonă, a rămas și fără pradă, și fără „carieră”, și fără… libertate.

Natalia Traicu