Capacitate sporită de progresiune

Eficiența sporită a măsurilor de securizare a frontierei de stat a țării este realizabilă, pe lângă multe alte aspecte, și printr-un substanțial suport logistic. Noile dotări ale Poliției de Frontieră Române sunt adaptate astfel realităților din teren și dinamicii fenomenului infracțional transfrontalier

Un prim lot de autospeciale de patrulare 4×4 pentru teren dificil, care au fost achiziționate din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă, vor intra în dotarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Autovehiculele noi, de ultimă generație, sunt destinate efectuării misiunilor specifice de patrulare în condiții off-road, fiind menite să asigure o capacitate sporită de progresiune în teren greu accesibil. Scopul major al acestora o reprezintă sporirea eficienței misiunilor executate și a calității supravegherii frontierei terestre.

România se află în plin proces de aderare la Spațiul Schengen. Fiecare mișcare, acțiune, decizie, trebuie bine calibrate pentru atingerea obiectivului strategic de a deveni cât mai curând țară membră Schengen. Este o prioritate pentru România, iar criza umanitară și de securitate la care am răspuns imediat și am arătat o solidaritate exemplară ne-a oferit vizibilitate și a generat o serie de oportunități privind aderarea României la Spațiul Schengen. Sunteți parte în acest efort comun și aveți obligația să consolidați capacitatea instituțională a Poliției de Frontieră de a se moderniza și de a face față provocărilor vremurilor pe care le traversăm. Iar din această perspectivă, Poliția de Frontieră este garantul integrării frontierelor naționale și ale frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Autospecialele marca Ford Ranger Double Cab Raptor sunt destinate pentru a fi folosite de către structurile operative în zone cu teren neamenajat, greu accesibil sau chiar zone inundate, având o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanță. Printre acestea este admisia de aer a motorului supraînălțată (de tip „snorkel”) care îi oferă capacitatea de a traversa zone inundate cu o adâncime de 80 de centimetri. „Dotarea cu echipamente moderne de patrulare și intervenție este nu doar o necesitate, ci și o obligație, ținând cont de dinamica fenomenului infracțional transfrontalier care indică utilizarea unor mijloace tehnologice moderne. Iată de ce, și în viitor, urmărim să întărim componenta aceasta a supravegherii frontierei, cu achiziţii de echipamente de supraveghere fixă, dar și echipamente de supraveghere mobilă, precum autospeciale, drone, ambarcațiuni performante sau camere de supraveghere locală”, a subliniat inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, comisar-șef de poliție Victor-Ștefan Ivașcu.

Astfel, 12 mijloace de mobilitate terestră, care fac parte dintr-un complet de 50 de autospeciale vor intra în perioada următoare în dotarea structurilor Poliției de Frontieră Române, în cadrul unui contract în valoare de aproximativ 16 milioane lei, următorul lot de 38 de autovehicule urmând a fi recepționat până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.