Noul spital al Internelor, în linie dreaptă

La începutul lunii ianuarie, o comisie formată la nivelul Ministerului Sănătății a evaluat proiectele depuse pentru o serie de unități spitalicești care vor putea fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Directorul general al Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliție dr. Alida Moise, medic ATI, a declarat că „pentru a pune bazele unui nou spital pentru angajații MAI s-a dus o luptă susținută de către toți factorii implicați atât cei decizionali, cât și de execuție. Mărturisesc că atunci când s-a născut ideea unui noi unități, întreaga echipă a spitalului a pus umărul la acest proiect. Trebuie să mulțumesc colegilor de la logistică, fonduri europene, financiar pentru susținere și pentru capacitatea de a găsi cele mai bune soluții pentru ca acest proiect de suflet al tuturor cadrelor medicale din MAI să prindă viață. Trebuie să ne facem toți datoria la locul nostru de muncă, să putem astfel să oferim cele mai bune îngrijiri personalului Ministerului Afacerilor Interne”.

Astfel, la data de 11.01.2023, proiectul denumit „Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. D. Gerota” – cod PNRR/2022/C12/MS/12.1 /Infrastructura spitalicească publică nouă a fost selecționat și aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul spitalului MAI a fost ales împreună cu alte 26 de obiective aprobate ca investiții, dintre aproape 50 de proiecte depuse în cadrul apelului MS-0212, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: 12. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice. Trebuie remarcată celeritatea cu care comisiile de verificare din Ministerul Sănătății au reușit să finalizeze evaluarea beneficiarilor selectați pentru finanțare, devansând termenele stabilite anterior, astfel cum rezultă din termenul scurt în care s-au realizat selecția și ierarhizarea acestora, respectiv 20.12.2022-11.01.2023.

Noua unitate medicală va avea trei corpuri de clădire cu regim diferit de înălțime, la care se adaugă unul independent ce adăpostește spațiile tehnice. Structura funcțională propusă permite o flexibilitate mare, asigurând utilizarea la maximum a capacităților tehnice și a resurselor umane, precum și circuite corecte din punct de vedere epidemiologic.

Facilitățile vor respecta standardele internaționale de calitate, izolare și siguranță. Spitalul va furniza servicii la standarde europene, servicii integrate și multidisciplinare (investigare, diagnosticare, tratament) atât pentru afecțiuni acute, cât și pentru reabilitarea și recuperarea în afecțiuni cronice. Pacienții vor avea acces la servicii medicale eficiente și sigure, cu reducerea timpului de diagnosticare și a costurilor. Unitatea medicală va avea 400 de paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, 40 de paturi în regim de spitalizare de zi și 50 de paturi pentru anestezie și terapie intensivă.

Bugetul total (fără TVA), conform documentației tehnice, este de 1.647.717.300 de lei din care finanțare prin PNRR de 988.630.380 de lei.

Conducerea Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” a demarat deja licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare, inclusiv asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor și execuție de lucrări pentru construcția unui sediu nou al unității sanitare, în București, strada Aleea Privighetorilor nr. 1A, Sector 1.

Andra Chesaru