Misiuni în lumea subacvatică

Plonjează în apele întunecate, unde primejdia pândește de pretutindeni, pentru a aduce la suprafață din tenebrele adâncului speranță sau doar alinare… Echipate complet în costumele de scafandri, dar și cu mult curaj și profesionalism, cinci „salamandre” de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin sunt pregătite să se scufunde în abisul apelor pentru a interveni în cele mai imprevizibile operațiuni de căutare-salvare

Lacul Secu, un loc învăluit în mister, în care bătrânii satului spun că își fac veacul monștri marini, ori Lacul Buhui, care oglindește iarna în apele sale înghețate tabloul naturii, sau fluviul Dunărea, ce străbate județul Caraș-Severin pe o distanță de peste 60 de kilometri… O lume a apelor pe cât de frumoasă și fascinantă, pe atât de periculoasă. Scafandrii de la Detașamentul de Pompieri Reșița știu că mediul acvatic poate fi unul extrem de ostil, rece și întunecat, iar o singură greșeală ar putea duce la o tragedie… Au învățat încă de la cursurile pe care le-au absolvit la Centrul de Scafandri din Constanța că „Dacă ar fi ușor, oricine ar putea să o facă!”.

Plutonierul-major Marius Stroca, scafandru activ încă din anul 2018, este cel mai experimentat membru al echipajului și șef de scufundare. „Nu este o profesie ușoară! Știam acest lucru. Avem nevoie de pregătire zilnică. În Dunăre curenții sunt foarte puternici. În plus, există riscul de a te agăța în plasele de pescuit. Lacul Secu este plin de ziduri, trunchiuri de copaci, dar și de legende! Un loc sumbru ce îți provoacă senzații foarte ciudate. Sunt situații în care nu vezi absolut nimic, nici măcar mâna! Urcăm, coborâm, ne putem lovi, ne putem agăța, este foarte periculos. Prima misiune la care am participat a fost și cea mai dificilă. Aveam emoții, nu ne cunoșteam sub apă. Încrederea se câștigă în timp, însă am colegi foarte buni pe care mă pot baza”, spune acesta. Scafandrii de la ISU Caraș-Severin au primit undă verde pentru a participa la operațiunile din mediul acvatic după ce toți membrii echipajului au trecut toate testările și au finalizat cursurile Centrului de Scafandri. Până în toamna anului trecut, la misiunile de căutare-salvare interveneau colegii din județele alăturate. „Caraș-Severin este al treilea județ ca mărime din țară, cu o rețea hidrografică foarte mare. Este deosebit de important acest echipaj de scafandri, iar istoricul ne-a dovedit utilitatea acestuia. Nu mai trebuie să apelăm la județele învecinate, reducându-se astfel foarte mult timpul de răspuns. Toți membrii echipei au parcurs cu brio testele, care sunt draconice, fiind lăudați de cei de la centrul de pregătire”, punctează locotenent-colonel Ionel Tilca, comandantul Detașamentului de Pompieri Reșița.

După o selecție riguroasă, plutonierul-major Marius Stroca, plutonierul-adjutant Lucian Ilica, plutonierul-adjutant Alin Mateevici, plutonierul Damaschin Cotîrlă și plutonierul Bogdan Ciurea au demonstrat că au tot ceea ce le trebuie pentru a primi brevetul de scafandru.  „Este cel mai greu curs din Ministerul Afacerilor Interne. A fost o provocare, dar mă bucur că am reușit. Am luat hotărârea corectă, mai ales că am colegi extraordinari. Și familia mă susține. Am o fetiță și un băiețel, amândurora le place apa și sunt foarte încântați că «Tati este scafandru!»”, spune și plutonierul-adjutant Alin Mateevici.

Unul dintre scafandri de la ISU Caraș-Severin a învățat încă din primii ani de viață că ținutul apelor poate fi extrem de periculos. „Era să mă înec de două ori când eram mic, însă am învățat să înot la 6 ani în Râul Caraș. Iubesc apa! Dacă stai să te gândești la riscuri, nu mai intri. Când ne scufundăm, trebuie să ținem cont de adâncime. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât presiunea este mai mare. Trebuie să respectăm pașii de decompresie, altfel consecințele pot fi foarte grave”, explică plutonierul-adjutant Lucian Ilica. Pasiunea pentru apă îi curge prin vene și plutonierului Damaschin Cotîrlă, care a fost printre primii pompieri de la ISU Caraș-Severin înscriși pe lista celor dornici de a intra în rândurile scafandrilor. „Sunt pasionat de apă, de înot! Mereu mi-am dorit să explorez adâncul. M-am înscris printre primii și am început să mă antrenez intens. Cursul a fost foarte greu, însă foarte frumos! Ne-a maturizat! Îți depășești limitele. Când intru sub apă, lucrurile se liniștesc. Nu mai există altceva! Doar eu și colegul meu! Ne focusăm pe ceea ce avem de făcut astfel încât misiunea să fie una reușită și să ieșim cu bine la suprafață. Pentru mine este o realizare foarte mare și port cu mândrie însemnul scafandrilor!”, mărturisește subofițerul.

Formarea unor pompieri militari în meseria de scafandru este unul dintre principalele obiective stabilite în cadrul proiectului „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”. Finanțat prin Programul Interreg IPA CBC România-Serbia, proiectul este implementat de Consiliul Județean Caraș-Severin, în calitate de lider, alături de ISU Caraș-Severin, Primăria Orașului Vârșeț din Serbia și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență Timișoara.

Natalia Traicu