Mandat predat cu mândrie

Ultima activitate a Jandarmeriei Române, ca deținătoare a Președinției Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN), a avut loc în data de 15  decembrie. Cu aceeași ocazie, în cadrul unei ceremonii solemne organizate la Palatul Parlamentului, militarii români în bleu-jandarm au predat conducerea forumului european partenerilor italieni

Timp de un an, țara noastră, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, a deținut Președinția Comitetului Interministerial de Nivel Înalt, o importantă organizație de comandă a structurilor similare de pe continent. Cu profesionalism, dar și cu mândrie, jandarmii români au îndeplinit obiectivele preluate și asumate anul trecut, în decembrie, de la partenerii polonezi.   

Intensificarea cooperării Forței de Jandarmerie Europene cu mecanismele de decizie ale Uniunii Europene și Organizației Națiunilor Unite, precum și semnarea „Memorandumului de Cooperare cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova”, document prin care reprezentanții jandarmeriilor europene vor sprijini îmbunătățirea și consolidarea pregătirii profesionale a acestora, au reprezentat principalele obiective ale Președinției României.

Cu un an în urmă, România prelua, la Varșovia, Președinția CIMIN, pentru a doua oară de la înființarea acestui for, iar mandatul general a fost acela de a coordona eforturile forțelor de jandarmerie europene în scopul consolidării EUROGENDFOR, ca instrument la dispoziția Uniunii Europene și a celorlalte organizații internaționale. În tot acest timp, țara noastră, reprezentată prin Jandarmeria Română, și-a îndeplinit obiectivele stabilite, statutul forumului european fiind promovat atât la nivelul celor mai importante organizații internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite, cât și prin continuarea cooperării cu Uniunea Europeană, prin participarea la misiuni sub egida UE”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent la Reuniunea Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forței de Jandarmerie Europeană.

În actualul context de securitate, apartenența Jandarmeriei Române la o instituție europeană puternică, alături de parteneri de armă care împărtășesc aceleași principii și valori, reprezintă un avantaj de securitate atât pentru stabilitatea din regiune, cât și pentru contextul mai larg, european și euroatlantic. Orice demers care vizează o mai bună gestionare a crizelor operaționale internaționale conduce la asigurarea securității misiunilor desfășurate.

Andrei Grigore