Publicat pe Categorii Pompieri

Mereu luptă cu înflăcărare

Pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș sunt dușmani declarați ai flăcărilor neascultătoare, însă nici timpul nu le este prieten. În misiunile la care participă primejdia pândește din orice cotlon, iar atunci când în apropierea focului se află și substanțe inflamabile, lupta devine și mai aprigă. Și, cu toate că zeița Fortuna nu este mereu de partea lor, pompierii sunt cei care au, de cele mai multe ori, ultimul cuvânt de spus

Pentru salvatori, pericolul este un cuvânt obișnuit. Ei sunt cei care fac un pas înainte acolo unde ceilalți pășesc înapoi. Nici pompierii de la ISU Timiș nu fug din calea primejdiei și luptă cu înflăcărare în orice condiții.

Un incendiu puternic izbucnit în comuna Săcălaz la o fostă fabrică de tutun, transformată în hală de depozitare, a alertat Detașamentele 1 și 2 de Pompieri Timișoara. Flăcările violente cuprinseseră o încăpere în care se afla aparatură electronică destinată jocurilor de noroc. Mai mult decât atât, exista riscul ca focul să se extindă și la o încăpere în care era depozitat azotat de amoniu. Cristalele incolore ale acestei substanțe par inofensive, însă sunt extrem de periculoase în momentul în care se supraîncălzesc, putând provoca o explozie cu o forță greu de imaginat. Imediat, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș s-a dispus activarea Grupei operative, precum și creșterea capacității operaționale. Aproape 80 de pompieri militari timișeni, dar și forțe de la ISU Arad și cinci Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență au acționat pentru stingerea și lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative.

„Intervenția de la Săcălaz a fost cea mai importantă, dar și cea mai periculoasă misiune la care am participat. Suprafața foarte mare, numeroase și diferite materiale depozitate în interior, precum azotat de amoniu, hârtie, materiale plastice, aparatură electronică, utilaje și nu numai, toate aceste aspecte făceau ca intervenția să fie și mai dificilă. De asemenea, erau multe tuburi de spumă care au explodat și au ars vegetația din jur. Iar azotatul de amoniu combinat cu căldura extremă explodează, urmările putând fi catastrofale, cum s-a întâmplat la Mihăilești sau în Beirut. Și în acest caz, dacă s-ar fi produs o deflagrație, nu ar mai fi rămas nimic în zonă! Intervenția a fost contracronometru, extrem de riscantă, însă s-a încheiat cu succes. Calmul, localizarea pericolului principal și lichidarea acestuia sunt esențiale pentru reușita oricărei misiunii”, spune căpitanul Ovidiu-Ioan Lefter, comandantul Detașamentului 1 Pompieri Timișoara.

Incendiul de la Săcălaz nu este singura intervenție cu un grad ridicat de periculozitate la care au participat salvatorii de la ISU Timiș. Un banal scurtcircuit a provocat un incendiu major la mansarda din lemn a unui bloc, flăcările cuprinzând peste 15 garsoniere. Într-o luptă cu timpul, salvatorii au evacuat peste 60 de persoane, dar și mai multe animale de companie, intervenția promptă a salvatorilor făcând ca numărul victimelor să fie zero. Mai mult decât atât, pentru a evita orice pericol de explozie, pompierii au scos buteliile din locuințe, totul transformându-se într-un maraton pe scările celor patru etaje ale blocului. „A fost o intervenție foarte periculoasă și, din fericire, nu au fost victime. Totul ardea pe o suprafață de peste 1.300 de metri pătrați. Mansarda era din lemn, iar flăcările se extindeau cu repeziciune. Am evacuat imediat toate persoanele din clădire, am scos buteliile de aragaz pentru a evita ca acestea să explodeze, iar focul a fost stins încăpere cu încăpere. Mă mândresc cu colegii mei! Sunt extrem de curajoși și foarte bine pregătiți pentru orice situație!”, mai spune căpitanul Ovidiu-Ioan Lefter. După o luptă cu flăcările care a durat mai bine de șapte ore, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș au ieșit din nou învingători, reușind să bifeze încă o misiune încheiată cu succes.

Natalia Traicu

Foto credit: Foto Lau