Publicat pe Categorii Pompieri

Destinul și-a spus cuvântul

Sergentul major Zorița Mircov a știut dintotdeauna că va îmbrăca uniforma militară, însă nu s-a gândit o clipă că va deveni „vocea” Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș. Timp de cinci ani a trecut zilnic pe lângă sediul instituției, fără să aibă vreo bănuială că soarta va interveni și îi va îndrepta pașii către o carieră în domeniul relațiilor publice

Prezentă mereu în mijlocul evenimentelor, disciplinată, punctuală și extrem de organizată, Zorița Mircov, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, consideră despre ea că este „omul potrivit la locul și momentul potrivit”. A absolvit Facultatea de Științe Administrative, iar pentru o scurtă perioadă  de timp a predat economie și educație antreprenorială chiar la liceul unde a învățat, însă a iubit dintotdeauna haina cazonă și a știut că îi este predestinată. Și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Interne ca polițist, însă câțiva ani mai târziu destinul și-a spus cuvântul și a devenit una dintre „vocile” MAI. „Ani de viață 28, de Ministerul Afacerilor Interne 6 ani și puțin… Mă identific cu viața într-o instituție militară, iar uniforma Inspectoratului pentru Situații de Urgență este frumoasă, îmi place foarte mult. Am preluat activitatea de purtător de cuvânt pe timpul pandemiei. Încă mai am emoții, dar nu multe. Prima apariție a fost la un incendiu puternic izbucnit la o fostă fabrică de tutun din Săcălaz, o intervenție extrem de dificilă. Totul a fost dinamic. Peste 40 de reprezentanți mass-media, peste 100 de apeluri telefonice… Nu a fost ușor, mai ales că eram la început”, spune sergentul major Zorița Mircov. Și nu regretă!

Îndrăgește tradițiile și este pasionată de dansurile populare, participând de mai multe ori la diferite festivaluri atât în țară, cât și în străinătate, dar marea ei dragoste rămâne profesia pe care o are. „Nu m-am gândit vreodată că eu voi fi comunicator. Mai degrabă m-aș fi imaginat «sub acoperire» decât să am 10 microfoane în față deodată, dar așa a fost destinul și iubesc ceea ce fac. Consider că mi se potrivește. Cea mai accentuată calitate a mea o reprezintă faptul că sunt organizată. Îmi place să-mi închei toate lucrările în ziua în curs și uneori să fac lucruri în avans. Funcția de comunicator necesită multă disciplină și seriozitate. În același timp, deschidere și colaborare cu ceilalți colegi. Primele date ajung la mine din partea celor din dispecerat, ulterior îmi documentez informația chiar și de la comandatul intervenției aflat la eveniment. Ce spune purtătorul de cuvânt rămâne spus! Asta presupune să verificăm informația și să transmitem datele corecte, clare și în timp util celor interesați. Este important să ne respectăm promisiunea. Să acordăm atenție fiecărei solicitări, chiar dacă se revine de mai multe ori pentru a cere date noi”, mai spune „vocea” pompierilor timișeni.

Deși aflată încă la început de drum, Zorița Mircov a realizat imediat că odată cu uniforma militară au venit și responsabilitățile, dar este extrem de încrezătoare că prin multă muncă, dedicație și profesionalism va face față cu brio oricărei provocări și va fi mereu pregătită să ofere un răspuns documentat.

„Satisfacția locului de muncă apare atunci când plec acasă la sfârșitul programului mulțumită că am făcut tot posibilul să scot în evidență activitatea colegilor mei, să pun în valoare efortul lor zilnic în salvarea de vieți. Totodată, contează să știu că munca mea este recunoscută și apreciată și contribuie la îmbunătățirea continuă a activității și imaginii pompierilor din județ. Sunt mândră să fiu colegă cu cei care au ales această profesie nobilă de salvator!”, mărturisește purtătoarea de cuvânt.

Natalia Traicu