Publicat pe Categorii Alte structuri

MAI puternic, MAI sigur, MAI rapid

Cu o istorie de 111 ani, pașaportul românesc a trecut printr-o serie de transformări.  De la „cărticica portativă”, primul act prin care statul român a introdus principii generale obligatorii pentru autorități și cetățeni legate de biletele pentru trecerea frontierei, evoluția documentului a fost constantă și meritorie. Pe scara mobilității, pașaportul electronic românesc ocupă, în prezent, locul 17 la nivel mondial și permite intrarea fără viză în nu mai puțin de 176 de țări   

De-a lungul timpului, documentele care permiteau accesul prin „porțile” statelor au avut în Europa fel și fel de denumiri. Fie că se intitulau scrisori adeveritoare, librete, salvconducte, pasuri, foi de circulație, pasușuri, cărți de pribegie sau pașapoarte, toate dădeau dreptul oamenilor să călătorească în alte țări.

În România, la 19 martie 1912, Regele Carol I promulga Legea asupra pașapoartelor, ce cuprindea 11 articole. În fapt, documentul era un libret cu dimensiunile 9/13 cm, cu 20 de pagini numerotate, fiecare dintre acestea având „un fond încadrat, compus cu motive naționale. În culoarea liliacul deschis, făcând să iasă în aparență stema țării”. Mențiunile erau tipărite în română, dar și franceză, limba diplomației din acele vremuri, pentru ca actul de liberă trecere să fie ușor de controlat și descifrat atât de autoritățile române, cât și de cele străine.

Actuala generație de pașapoarte se ridică la cele mai înalte standarde, la nivel mondial, în ceea ce privește securitatea sa, oferind cetățenilor români posibilitatea de a călători fără „patalama” de intrare, în nenumărate țări de pe glob. Pașaportul simplu electronic conține elemente de siguranță de complexitate ridicată, eficiente în contracararea tentativelor de contrafacere sau falsificare.

Direcția Generală de Pașapoarte, în colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, a dovedit o preocupare constantă pentru modernizarea și asigurarea funcționării neîntrerupte a sistemului de emitere, gestionare și eliberare a pașaportului. „Vă apreciez efortul continuu pentru identificarea de soluții care să vină în sprijinul cetățenilor”,a transmis ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu ocazia ceremoniei prilejuite de Ziua Pașaportului Românesc.

Începând cu luna aceasta, cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI, nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de către structurile ministerului.

Andrei Grigore