MAI a fost „radiografiat”

Măsurile speciale pentru combaterea pandemiei de COVID-19, care s-au impus a fi luate pe parcursul anului 2020, au pus sistemele publice în fața unor situații inedite. De multe ori, au forțat limitele lor de funcționare. Ministerul Afacerilor Interne, prin toate structurile sale, a fost angrenat pe deplin, fiind unul dintre pilonii centrali în efortul comun, interinstituțional de cooperare și de răspuns rapid și articulat la provocările cu care România s-a confruntat anul trecut

În prezența Președintelui Senatului și al Camerei Deputaților, a Premierului României și a unor miniștri din Guvern, precum și a prefecților și șefilor structurilor teritoriale ale MAI, care au participat în sistem videoconferință, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat activitatea desfășurată de către minister în anul 2020, unul plin de provocări.

„În primul rând, trebuie să evidențiez faptul că, raportat la noile misiuni, angajații ministerului au avut o reacție promptă, echilibrată, integrată și unitară, reușind să se adapteze permanent la evoluția situației epidemiologice. A fost necesară adaptarea legislației la nivel intern care să răspundă acestei provocări și luarea unor măsuri în zona de competență a MAI, în scopul prevenirii răspândirii virusului și diminuării efectelor asupra sănătății oamenilor. (…) Efortul instituțional a fost concentrat pe trei paliere de decizie: strategic, operațional, dar și tactic. O angrenare impresionantă de forțe care a avut ca scop limitarea efectelor devastatoare ale acestui inamic comun. (…) Aș vrea să precizez și faptul că, începând de la sfârșitul anului trecut, Ministerul Afacerilor Interne este parte activă a Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, oferind sprijinul pe toate palierele strategice ale acestei campanii”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

O altă particularitate a anului 2020 a constituit-o desfășurarea proceselor electorale cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, dar și a celor de ordine și siguranță publică. Un rol important în aceste activități le-a revenit prefecților și personalului instituțiilor prefectului care au vegheat la desfășurarea, în cele mai bune condiții, a celor două procese electorale. Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, MAI a mobilizat peste 40.000 de angajați.

În privința managementului integrat al acțiunilor complexe, este de evidențiat că niciun domeniu de intervenție nu a fost neglijat, fie că este vorba de menținerea ordinii publice, unde a existat o mobilizare masivă de forțe pe teren, sau despre activitățile pe componenta de combatere a violenței domestice, a infracțiunilor în domeniul silvic și piscicol. Toate aceste acțiuni oferă tabloul complet al eforturilor depuse anul trecut de către forțele de menținere a ordinii publice pentru asigurarea unui climat sigur. În anul 2020, siguranța cetățeanului a constituit o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Evoluția fenomenului infracțional a scăzut cu 12% față de 2019, fiind cea mai mică valoare din ultimii 11 ani. Scăderi importante au fost înregistrate și în ceea ce privește infracționalitatea stradală, infracțiunile grave comise cu violență și infracțiunile contra patrimoniului. „Rezultatele pozitive înregistrate la acest capitol nu ar fi fost posibile fără implicarea activă a personalului MAI, care a dat dovadă de profesionalism și eficiență, chiar în condițiile improprii generate de fenomenul pandemic și de deficitul de personal existent”, a mai spus Lucian Bode.

Pentru contracararea criminalității organizate, prin structurile de profil, s-au desfășurat 1.500 de acțiuni operative, fiind destructurate 129 grupuri organizate, iar peste 1.000 de persoane au fost trimise în judecată. De asemenea, au fost confiscate importante sume de bani și bunuri și au fost instituite sechestre asiguratorii asupra unui număr însemnat de bunuri mobile și imobile. Pe de altă parte, au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de aproape 700 de milioane de lei în domeniul combaterii criminalității economico-financiare, iar strict pe evaziune fiscală, valoarea bunurilor confiscate a fost de peste 290 de milioane de lei.

Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și personalul medical s-au aflat în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2, Activitățile  desfășurate în contextul pandemiei au constituit însă doar o parte dintre misiunile desfășurate de către pompieri, paramedici, cadre medicale și piloți în anul care a trecut. Au acționat în peste 526.000 de situații, ceea ce înseamnă o medie zilnică de aproximativ 1.300 intervenții. Au răspuns la peste 1.375.000 apeluri de urgență, cu o medie de aproximativ 3.770 de apeluri pe zi, iar piloții au executat aproape 8.500 ore de zbor în misiuni medicale și în sprijinul structurilor operative.

Totodată, România și-a îndeplinit obligațiile din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Spațiul Schengen. „Acest lucru îl dovedesc polițiștii de frontieră zi de zi, consolidând securitatea la frontierele externe ale Uniunii Europene”, a menționat ministrul Afacerilor Interne. Oamenii legii din frontieră au desfășurat permanent activități de prevenire și combatere a infracționalității transfrontaliere, aspect care a  generat o scădere în anul 2020.

Toate aceste date reprezintă „radiografia” unui întreg sistem, dar și un punct de pornire pentru consolidarea lui.

Direcțiile de acțiune ale MAI pentru anul 2021 sunt clare. „În primul rând MAI, prin structurile sale, trebuie să recâștige încrederea cetățenilor. Putem face acest lucru printr-un proiect asumat, reformator și cu viziune care să vizeze profesionalizarea personalului prin reglementarea carierei polițistului și elaborarea unui ghid al carierei. Profesionalizăm, responsabilizăm și eficientizăm. Acesta este motto-ul nostru pe care vom construi instituțional și în lumina căruia vom moderniza sistemul de ordine publică”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la finalul ședinței de evaluare a MAI.

Andra Chesaru; Monica Dajbog