Gradualitate, înainte de toate

Timp de o săptămână, militarii structurilor de ordine publică de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți au participat la un stagiu de pregătire în domeniul intervenției profesionale. Au fost prezentate situații ipotetice cu care jandarmii se pot confrunta în teren, punându-se accent pe folosirea dialogului și adoptarea etapizată a măsurilor. Activitatea a fost coordonată de instructori militari ai Școlii de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani

„Obiectivul principal al stagiului a vizat îmbunătățirea nivelului de pregătire și perfecționarea tehnicilor şi tacticilor de intervenţie profesională şi de autoapărare. Cursul s-a adresat structurilor de ordine publică ale IJJ Mehedinți și s-a axat pe pregătirea profesională, atât din punct de vedere teoretic cât și practic”, spune locotenent-colonel Vasile Nicolae, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți.

Cei doi instructori de la Școala de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani care au coordonat stagiul de pregătire desfășurat la sediul IJJ Mehedinți au o experiență vastă atât în munca operativă, cât și ca formatori în intervenția profesională. Maiorul Ionuț Grecu face parte din rândurile instructorilor militari ai catedrei „Tactica Jandarmeriei” de peste zece ani. Însă nici fronturile de operațiuni din străinătate nu îi sunt… străine. De-a lungul carierei, a „strâns” două participări la misiuni în Afganistan, dar și la diferite exerciții internaționale desfășurate sub egida EuroGendFor.

„Acest curs se axează pe folosirea forței și a mijloacelor din dotare împotriva unor persoane care manifestă o rezistență pasivă sau activă, punând accent pe gradualitatea folosirii măsurilor tactice specifice. Există tehnici simple ce se pot utiliza pentru a nu folosi mijloacele din dotare mai mult decât ar trebui”, subliniază maiorul Grecu.

După mai bine de două decenii de muncă în operativ, căpitanul Marius Ivan s-a alăturat formatorilor școlii de la Drăgășani, fiind instructor militar la catedra „Pregătire militară și fizică”. „Cursul este structurat pe trei teme: formarea de bază, ce are în prim plan aprofundarea legislației, învățarea propriu zisă a modului de acțiune în cazul în care o persoană manifestă o rezistență pasivă sau activă și rezolvarea unor situații tactice complexe”, explică și căpitanul Ivan.

Totodată, cei doi instructori au pus acces pe faptul că utilizarea forței fizice și mijloacele din dotare trebuie să respecte anumite principii cheie care îi protejează pe jandarmi și care asigură respectarea drepturilor și libertăților persoanelor împotriva cărora se aplică.

Cursul a îmbinat noțiunile teoretice cu exercițiile practic-aplicative în ceea ce privește gradualitatea folosirii măsurilor tactice de intervenție și a urmărit ca, la finalul acestuia, fiecare militar să înțeleagă importanța folosirii avertizării și somării înainte de folosirea forței, precum și necesitatea unei abordări evolutive a intervenției.

Au fost prezentate situații ipotetice pe care jandarmii le pot întâlni în misiunile lor specifice, care trebuie rezolvate cu tact, eficacitate, dialog și adoptarea măsurilor în mod etapizat.

La stagiul de pregătire au participat peste 100 de jandarmi mehedințeni de la detașamentele mobile de ordine publică, antitero și grupele de supraveghere și intervenție.

Natalia Traicu