Echipamente complexe de intervenție pentru situații critice

Un nou pas pentru îmbunătățirea dotărilor Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne îl reprezintă recepționarea a trei elicoptere Airbus, multifuncționale. Aeronavele de ultimă generație, destinate salvatorilor de la SMURD, sunt primele din cele șase achiziționate prin intermediului Proiectului „Viziune 2020”, gestionat de către Departamentul pentru Situații de Urgență

România își consolidează capacitatea de intervenție în cazul unor tragedii. Trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create în România ca urmare a achiziţionării a şase elicoptere uşoare. Trei dintre aeronave au fost deja recepționate la sediul Inspectoratului General de Aviație în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a secretarului de stat al MAI, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general-maior Dan-Paul Iamandi, a ambasadorilor Franței și Germaniei din România, precum și a reprezentanților Airbus Helicopters.

„Libelulele” de ultimă generație sunt echipate pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR), și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice. Fabricate de Airbus, într-o colaborare franco-germană, aparatele de zbor H135 sunt dotate cu un troliu foarte puternic cu ajutorul căruia victimele pot fi ridicate din zone greu accesibile.   

„Un an trăit în pandemie ne-a făcut să conştientizăm importanţa vitală a unor domenii de activitate, precum şi presiunea care se pune pe sistemul medical, pe cel al situaţiilor de urgenţă sau al ordinii publice. Piloţii Inspectoratului General pentru Aviaţie au fost solicitaţi din plin în această perioadă. Au fost la datorie, luând parte la efortul comun împotriva Covid-19. Ei au avut o contribuţie importantă în transportul de plasmă hiperimună, de pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2 și de echipe sau tehnică medicală, toate acestea fiind efectuate în condiţii sigure şi în limite de timp care de multe ori au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Vom putea avea o reacţie mai rapidă, cu mai multe aeronave şi o zonă mai largă de acoperire şi deservire”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Proiectul de achiziție al celor șase elicoptere și al celorlalte șase aeronave medii și grele, care urmează a fi cumpărate, beneficiază de o finanțare europeană de peste 200 de milioane de euro, reprezentând o treime din alocarea totală pe care Ministerul Afacerilor Interne a accesat-o prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în scopul dotării cu echipamente complexe de intervenție.  

Două aeronave din acest prim lot vor fi destinate Detaşamentului de Instrucţie al Inspectoratului General de Aviaţie, în vederea susţinerii procesului de formare continuă şi creşterii performanţei piloţilor.

„Cele șase elicoptere ușoare contractate, dintre care trei au sosit deja, vor avea rolul creării a trei baze noi pentru intervenție montană. Vor fi baze care sunt în apropierea zonelor montane din Caraș-Severin, Brașov-Sibiu și Suceava. Vom începe deschiderea acestor baze în acest an(…). Totodată, vor fi achiziționate și alte șase elicoptere medii și grele pentru înlocuirea celor existente în prezent, care sunt destul de vechi. Licitația pentru achiziția acestora este în fază avansată. Avem în vedere și achiziția a două avioane cu capacitatea de transport a trei pacienți, în cazul căror urmează să fie demarate procedurile de licitație”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Programul „Viziune 2020” are şi o componentă terestră în desfăşurare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a achiziționat și va mai cumpăra echipamente pentru diferite tipuri de intervenție, inclusiv pentru căutarea și salvarea persoanelor în caz de cutremur. În curs de derulare este și licitația pentru achiziționarea a 500 de autospeciale pentru salvatorii de la inspectoratele pentru situații de urgență din toată țara. De asemenea, o navă multirol pentru Marea Neagră și trei ambarcațiuni navale pentru zona fluvială și Delta Dunării vor fi cumpărate prin programul gestionat de către Departamentul pentru Situații de Urgență.