Jandarmul… și mesagerii păcii

Columbofilia… sau pasiunea de a crește porumbei voiajori. Ce-i drept, una mai puțin cunoscută în țara noastră, în comparație cu alte state ce au o tradiție îndelungată. Precum sportivii de performanță, „înaripații cerului” sunt pregătiți minuțios pentru concursurile, desfășurate de cele mai multe ori pe distanțe de sute de kilometri, la care își vor etala talentul. Întrecerile se desfășoară pe categorii de vârstă, finalul fiecărui sezon competițional venind cu trofee ce răsplătesc viteza sau rezistența porumbeilor, dar și iscusința crescătorului. Un astfel de măiestru este și plutonierul adjutant Marian Laur Olariu de la Inspectoratul pentru Jandarmi Județean Hunedoara, pasiunea pentru porumbeii călători „eclozând” încă din copilărie.

La vârsta de cinci ani am avut primii mei porumbei. Tatăl și unchii mei aveau această pasiune. Cu trecerea anilor, dorința de a fi în preajma lor a crescut treptat. Pentru mine reprezintă și un mod de recreere, care mă face adesea să mă deconectez de la agitația de zi cu zi”, spune militarul în bleu-jandarm de la IJJ Hunedoara.

Reușita unui porumbel depinde atât de constituția și gena păsării, cât și de alimentația, tratamentul și antrenamentele efectuate până la concursuri… de multe ori „până le sar fulgii”. „De regulă, într-un sezon competițional sunt două categorii de zboruri, cele pentru porumbeii maturi, respectiv cele pentru juniori, adică pentru puii lor. De asemenea, concursurile sunt de mai multe feluri, în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgă – viteză, demifond, fond, maraton și maraton extrem, cu aproximativ 900 de kilometri de zbor”, mai spune Marian.

Cât despre concursurile la care acesta a participat până în prezent, sunt multe și… mai pretutindeni. Fie că vorbim de competițiile na-ționale sau de cele internaționale, precum Cehia, Germania, Austria, dar și alte țări de pe mapamond, numeroasele medalii obținute de către columbofilul de la IJJ Hunedoara (paradoxal, fost crescător de ulii și șoimi) sunt demne de evidențiat, acestea nefiind nimic altceva decât rodul pasiunii, implicării și, de ce nu, al respectului pe care acesta le-o acordă, poate și pentru faptul că această frumoasă pasăre este… mesagerul păcii.

Deniz-Luiza Murguleț (IJJ Hunedoara) și Andrei Grigore