„Blănoși” de nota 10

Din cel mai bun prieten al omului, câinele poate deveni și cel mai de nădejde ajutor în aplicarea legii atunci când situația o impune. Un câine jandarm este dresat pentru a ajuta oamenii legii în misiunile de patrulare, menținere și restabilire a ordinii și siguranței publice, cât și la cele de căutare și salvare

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba se mândrește că are „parteneri” de încredere în misiunile specifice, patru „blănoși” gata oricând să pună cu „botul pe labe” pe cei care încalcă legea. Ebas și fratele său, Ebap, au terminat recent cursurile de dresaj și specializare de la Centrul Chinologic Sibiu, după patru luni de pregătire intensă. Ebap a fost clasat categoria II cu nota 9,48, iar Ebas a fost încadrat categoria I, obținând nota maximă la toate probele.

Este un câine extraordinar, specializat pe patrulare-intervenție. Lucrez cu Thor, așa îl strig eu pe Ebas, de când avea trei luni. Era cel mai gălăgios câine de la Centrul Chinologic, însă am lucrat cu el foarte mult. Zilnic am venit să-l văd, chiar și în concediu ori în libere. Altfel nici nu se creează atașamentul. Este un ciobănesc german autoritar, dar mă ascultă. La curs a avut punctaj maxim la toate probele, ceea ce nu este deloc ușor. În ultimii ani, niciun exemplar canin nu a mai luat nota 10 la finalizarea cursului de la Centrul Chinologic Sibiu. Iubesc foarte mult câinii, pentru ei am și decis să fiu conductor. Chiar sunt cei mai buni prieteni ai omului, dar și «colegi» de nădejde. Am și acasă șapte câini, cu care particip adeseori la diferite concursuri și aproape toți sunt campioni”, spune plutonierul adjutant Rareș Boc de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba.

Activitatea colegilor noștri de pregătire și formare a unui câine jandarm este cât se poate de delicată și solicitantă și presupune multă răbdare și dedicare, de aceea nu orice militar în bleu-jandarm poate face parte din cadrul grupei conductori câini de serviciu.

Cățelușa Gaga sau Tesa, un alt membru canin, se află în etapa de adaptare, dezvoltare și dresaj pentru categoria câine de căutare și salvare în mediul natural. Este o femelă de ciobănesc german cu vârsta de patru luni și jumătate, fiind mezina grupei. În perioada următoare va parcurge mai multe etape de pregătire în cadrul IJJ Alba, iar când va împlini un an va urma cursurile Centrului Chinologic ,,Dr. Aurel Greblea” Sibiu. După parcurgerea programului de pregătire și dresaj, va participa la misiunile de căutare și salvare atât în sprijinul posturilor montane ale Jandarmeriei Alba, cât și ori de câte ori situația o va impune. Cel de-al patrulea exemplar canin este Toda sau Faya, „veteranul” grupei. Ajuns la vârsta „pensionării”, după nenumărate misiuni și o carieră de succes, acum este în cautarea unui nou cămin. De cele mai multe ori, patrupezii sunt adoptați de instructorii lor, cei care i-au avut ca parteneri în câmpul muncii, astfel relația de devotament, respect și profesionalism continuând sub altă formă.

Ei sunt Ebas, Ebap, Gaga și Toda. Ei sunt cei care nu stau la discuții. Doar acționează. Și chiar sunt cei mai buni prieteni ai omului, dar ai omului bun. Când vine vorba despre persoane mai puțin… binevoitoare, este o altă poveste. Da, un câine nu este niciodată doar un câine, este un prieten loial, dar și un „coleg” pe care te poți baza oricând.

Natalia Traicu; Dorin Ursu (IJJ Alba)