Integritate pentru credibilitate

În mod tradițional, polițistul este considerat de către comunitate un simbol al legalității și al ordinii de drept. Întreaga lui muncă este guvernată de un set de norme și principii, impuse de activitatea exercitată, care trebuie să se reflecte atât în viața profesională, cât și în cea personală. Pentru el, omul legii, fiecare situație dificilă în teren este o lecție, care de cele mai multe ori este mai valoroasă decât orice manual de tactică polițienească

În fiecare îndeletnicire există probleme specifice de credibilitate, de morală. Însă, acolo unde ,,subiectul” profesiei este legea, principiile eticii și valorile deontologiei capătă o însemnătate și mai mare.

,,Bă, tu știi cine sunt eu?” sau ,,Îl cunosc pe șeful tău!” ori ,,Știu că și tu ai familie, părinți… Chiar nu ți-e milă?!” sunt doar câteva dintre șiretlicurile la care anumite persoane recurg pentru a-i intimida sau sensibiliza pe polițiști. 

Activitatea polițienească implică multă acțiune, dar și interacțiune cu oameni onești, cinstiți, cu un comportament orientat către valorile sociale și care, de multe ori, susțin forțele de ordine prin încurajări verbale, informații etc. Orice suport din partea cetățenilor este apreciat de către polițiști, aceștia făcând tot ce este posibil să nu dezamăgească așteptările acestora. Există însă și o categorie de persoane care își creează o impresie destul de confuză, chiar distorsionată despre oamenii legii. Odată ajunși în diferite situații nelegitime, acești cetățeni, ,,mai puțini onești”, apelează la diferite trucuri pentru a se eschiva. Deși știu că au greșit, consideră că nu merită sancțiunea. Nu este deloc simplu să convingi pe cineva că a greșit, să accepte situația și să nu o ia la modul personal. Greșeala comisă se pedepsește de lege, nu de către polițiști! Experiența dobândită i-a învățat însă pe aceștia cum trebuie să se comporte în diferite situații, iar soluționarea unor astfel de probleme face parte din provocările zilnice cu care polițiștii se confruntă. Și integritatea este tot o armă a lor!

Prin astfel de situații au trecut recent, doi polițiști, unul de la Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, iar celălalt de la Giurgiu, când au refuzat mita de la doi conducători de autovehicule care au încălcat anumite dispoziții legale. Șoferul unui microbuz a fost surprins, în trafic, sub influența băuturilor alcoolice, de către un ofițer de poliție rutieră din Vaslui. Când a verificat documentele vehiculului, omul legii a constat că acesta era și neomologat. Cei zece pasageri, care mergeau fiecare pe unde aveau treabă, nu au bănuit nicio secundă la ce risc se expun când au urcat în microbuz. Pentru că și-a dat seama că fapta este una destul de gravă, șoferul autovehiculului a încercat să-i ofere polițistului 200 de euro, doar ca acesta să închidă ochii. Momentul în care conducătorul microbuzului a încercat să ofere șpaga polițistului a fost surprins de camera video amplasată la bordul mașinii de poliție, iar scena în care acesta i-a dat efectiv suma de bani a fost înregistrată cu body cam-ul ofițerului de la rutieră. Polițistul a denunțat fapta, de îndată, la Serviciul Județean Anticorupție Vaslui, care a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Șoferului microbuzului i s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Tot pentru această faptă de corupție a fost cercetat și un individ, care a fost depistat de către șeful unui post de poliție de la IPJ Giurgiu, cu peste 80 de kilograme de tutun, disimulat în mai multe colete. Întrucât șoferul autovehiculului nu a putut să dovedească cu documente proveniența tutunului, polițistul i-a adus la cunoștință că îi va întocmi dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deținere ilegală de produse accizabile supuse marcării, moment în care conducătorul auto i-a oferit mită. Pentru început 1.600 de lei, urmând ca, ulterior, bărbatul să-i mai ofere polițistului încă 2.000 de lei. Doar pentru ca acesta din urmă să nu-i întocmească dosar de cercetare penală. Oferta bărbatului nu a fost nicidecum băgată în seamă, iar polițistul giurgiuvean a denunțat fapta la Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu. Sub coordonarea unui procuror, ofițerii anticorupție au realizat flagrantul.    Lucrători de poliție judiciară de la Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare au prins în flagrant un individ care a încercat să mituiască, cu o sumă de bani, un polițist de frontieră din Satu Mare. Din punctul lui de vedere, era simplu. Omul legii trebuia doar să nu „observe” fapta sa contrară legii. Bărbatul, în vârstă de 55 de ani, conducător auto al unei firme de curierat, i-a oferit câteva sute de euro, doar ca acesta să nu efectueze controlul bunurilor transportate. Cu toate că polițistul de frontieră a refuzat, ba mai mult, i-a spus că fapta sa reprezintă o infracțiune de corupție, individul a tot insistat. Nici cu vorba bună nu a mers. Agentul de poliție a anunțat evenimentul șefilor săi ierarhici care au sesizat imediat serviciul județean de anticorupție. A urmat flagrantul, iar asupra insistentului șofer a început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Andrei Grigore