Dotări noi pentru intervenții de amploare

Incendiile de pădure sunt caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor și acces dificil, fapt pentru care este necesară reducerea timpului de răspuns printr-o intervenție imediată cu o dislocare mare de resurse umane și materiale. Prin intermediul proiectului european „VIZIUNE 2020”, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență beneficiază de finanțarea a 30 de autospeciale pentru astfel de incendii

La începutul lunii, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a secretarului de stat din MAI, Raed Arafat, precum și a altor oficialități, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut recepția primelor zece autospeciale destinate, în principal, pentru intervenția la incendiile de pădure. Acestea au fost distribuite în funcție de suprafața fondului forestier, precum și de cazuistica înregistrată la nivel național, către inspectoratele pentru situații de urgență din județele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Sălaj, Cluj și Maramureș.

Achiziția autospecialelor este prevăzută în cadrul proiectului „VIZIUNE 2020 – Programul Operațional Infrastructură Mare”, care prevede dotarea IGSU cu 30 de astfel de mijloace de intervenție. Prin acest program finanțat de către Comisia Europeană, IGSU beneficiază de fonduri de peste 680 de milioane lei.

Autospecialele destinate intervențiilor la incendii de pădure sunt vehicule de construcție specială care dispun de instalații, echipamente și accesorii destinate limitării și stingerii incendiilor, iar capabilitățile off-road permit intervenția în zone greu accesibile. Autopompa dispune de tracțiune integrală (4×4), o capacitate de a transporta 3.000 de litri  de apă, precum și un tun de refulare care permite stingerea incendiilor de la o distanță de siguranță, fără a expune personalul sau tehnica de intervenție. Dotarea vehiculului permite alimentarea cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj, mai ales atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de sursele cu presiune (hidranți).

Ministrul Afacerilor Interne le-a urat pompierilor mult succes în misiunile viitoare și le-a mulțumit pentru dăruirea de care dau permanent dovadă, precum și pentru profesionalismul cu care intervin ori de câte ori sunt solicitați. La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că în perioada următoare se va finaliza procesul de recepție al tuturor autopompelor, urmând ca și alte 20 de județe să beneficieze de astfel de dotări.

Datorită performanțelor tehnice superioare, dar și a eficientizării modului de gestionare a intervențiilor, timpul de răspuns va scădea de la 13.50 de minute, cât era în anul 2018, la 12.06 minute. Dotarea cu tehnică și echipamente de ultimă generație va permite militarilor de la inspectoratele pentru situații de urgență din toată țara să ia parte la misiuni ce vor salva viețile românilor. Totodată, se îmbunătățește managementul intervenției în cazul misiunilor de amploare. Prin același proiect, se va achiziționa și o clădire ce va fi adaptată necesităților pentru crearea Centrului Național de Răspuns la Dezastre. Astfel, se va putea asigura un răspuns coordonat și o gestionare operațională la nivel național a situațiilor de urgență.