În vizită la „Federali”

Criminalitatea organizată transfrontalieră, un fenomen grav și complex, a reprezentat tema principală a discuțiilor pe care delegația română a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră le-a avut în SUA cu reprezentanți din conducerea Federal Bureau of Investigation (FBI) și ai Gărzii de Coastă a Statelor Unite ale Americii

Timp de trei zile, inspectorul general al IGPF, comisar-șef de poliție Victor-Ștefan Ivașcu, a efectuat o vizită în SUA, în contextul celei de-a doua faze a Workshop-ului „Răspuns la Incidente Critice”, prilej cu care au fost desfășurate briefing-uri privind modul în care este gestionat răspunsul la incidentele critice pe teritoriul american.

În discuțiile pe care șeful structurii române le-a avut cu directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a fost abordată infracționalitatea transfrontalieră, fenomen pe care Inspectoratul General al Poliției de Frontieră îl gestionează, evidențiindu-se faptul că o bună parte dintre activitățile polițiștilor români de frontieră sunt canalizate pentru combaterea migrației ilegale și contrabandei cu produse accizabile.

De asemenea, ținând cont de intensificarea tentativelor de trecere ilegală a frontierei dintre Mexic și Statele Unite ale Americii, cu referire la cetățenii români, comisarul-șef de poliție Victor-Ștefan Ivașcu a subliniat că Inspectoratul General al Poliției de Frontieră poate sprijini structurile de aplicare a legii din SUA, inclusiv cu personal specializat în mai multe domenii din sfera migrației ilegale (documente false/falsificate, debriefing, profilare etc).

În contextul vizitei peste ocean, delegația română a avut o întrevedere și cu Amiralul Michael P. Ryan, comandant adjunct pentru operațiuni al Gărzii de Coastă-SUA, ocazie cu care s-a analizat posibilitatea organizării de training-uri în comun de documentare și aplicare a celor mai bune metode din domeniul funcțiilor gărzilor de coastă, precum securitatea maritimă, protecția mediului marin și căutarea și salvarea pe mare. A fost punctată și necesitatea unui schimb de experiență și bune practici din domeniul analizei de risc, planificării și organizării misiunilor.

Împreună cu șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, comisar-șef de poliție Florin Coman, inspectorul general al IGPF s-a întâlnit și cu personalul executiv al FBI din cadrul Programului de asistență pentru victime și Programului de asistență pentru angajați. Totodată, ofițerii români au efectuat vizite la Centrul de Informații și Operațiuni Strategice din cadrul Biroului FBI și Departamentul Poliției Metropolitane, ambele din Washington DC, precum și la Agenția de Reducere a Amenințărilor la Adresa Apărării din Statele Unite ale Americii.